null Tanssinohjaaja ja teologi Tiina Sara-aho: ”Meditatiivisessa tanssissa tavoitellaan kosketusta pyhyyteen”

– Meditatiivinen tanssi ei ole esittävä tanssilaji, vaan kaikki tulevat mukaan yhteiseen liikkumiseen, sanoo teologi Tiina Sara-aho.

– Meditatiivinen tanssi ei ole esittävä tanssilaji, vaan kaikki tulevat mukaan yhteiseen liikkumiseen, sanoo teologi Tiina Sara-aho.

Hengellisyys

Tanssinohjaaja ja teologi Tiina Sara-aho: ”Meditatiivisessa tanssissa tavoitellaan kosketusta pyhyyteen”

Meditatiivinen tanssi liikkuu näkyvän ja näkymättömän todellisuuden rajapinnalla.

Olet mukana Hiljaisuuden festivaalissa Paavalinkirkossa ohjaamassa meditatiivista pyhää tanssia. Mikä tanssista tekee pyhää, tanssipedagogi Tiina Sara-aho?

– Tanssilajeja on valtava määrä kuten musiikkilajejakin. Meditatiivisessa tanssissa tavoitellaan kosketusta pyhyyteen liikkeen, mietiskelyn ja hiljentymisen kautta. Käytämme pääasiassa rauhallisia liikkeitä ja klassista, kirkollista tai etnistä musiikkia.

Miten pyhää tanssia tanssitaan?

–  Tanssimme piirissä. Ohjaajana annan mielikuvan tai raamatunkohdan, johon keskitymme. Kuljemme esimerkiksi Via Dolorosaa pitkin, ja näytän askeleet. Sen jälkeen jokainen on vapaa syventymään omaan kokemukseensa. Itselleni juuri tämä vapauden elementti on hyvin tärkeä. Pyhä tanssi on sanatonta rukousta eikä siihen kuulu yhteistä hurmosta, jota itse vierastan.​

– Kun haastattelin tanssijoita pro gradu -työtäni varten, monen mielestä juuri tämä oli hienoa. Liikutaan yhdessä, ja voit tuntea olevasi läsnä muiden kanssa, kannettuna. Mutta vapaus yksilönä säilyy.

Millaista tämän tanssin liikekieli on?

– Tanssimme ympyrän kehällä, pois keskustasta ja keskustaa kohti, itsemme ympäri. Keskellämme on vesimalja, kuin alttari. Käytän kolmea kynttilää, jotka kuvastavat kolmiyhteistä Jumalaa, ja kukkia, joihin on helppo kiinnittää katseensa. Mukana voi olla ikoni tai risti. Jaloilla voi ottaa ristiaskeleita, käsillä tehdä avautuvia ja sulkeutuvia eleitä.

Tiina Sara-aho ohjaa meditatiivista tanssia ja kouluttaa uusia ohjaajia.

Tiina Sara-aho ohjaa meditatiivista tanssia ja kouluttaa uusia ohjaajia.

Mistä meditatiivinen tanssi on kotoisin?

– Sen on kehittänyt 1970-luvulla saksalainen koreografi Bernhard Wosien. Nykyisin ohjaajia on esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa paljon ja Suomessakin useita kymmeniä.

Kuinka tiiviisti meditatiivinen tanssi liittyy hiljaisuuden viljelyyn?

– Hyvin vahvasti. Nykyään haetaan vaihtoehtoja perinteisille tavoille harjoittaa uskontoa. Pyhä tanssi liikkuu näkyvän ja näkymättömän todellisuuden rajapinnalla, jossa pyhyyden voi havaita.  Se vastaa ihmisten hengelliseen kaipuuseen. Monet harvoin kirkossa käyvät ihmiset ovat löytäneet pyhästä tanssista oman tapansa hiljentyä ja rukoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Ei kiitos sambaa eikä etenkään seksiä, olemme kristittyjä!

Puheenvuorot

Kun helsinkiläiskirkossa nähtiin sambavaatteisiin pukeutuneita tanssijoita, siitä syntyi kohu. ”Kyllä varmaan miespuoliset tykkäsi käydä kirkossa”, lukija kommentoi.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.