null Tikkurilan kirkko saadaan purkaa

Tikkurilan vanhan kirkon purkaminen on edellytys uuden rakentamiselle.

Tikkurilan vanhan kirkon purkaminen on edellytys uuden rakentamiselle.

Ajankohtaista

Tikkurilan kirkko saadaan purkaa

Vantaan kaupunginmuseo ja ELY-keskus myöntyivät kirkon purkamiseen. Uuden rakentaminen etenee.

Vantaan kaupunginmuseo ja Uudenmaan ELY-keskus jättivät lausuntonsa Tikkurilan kirkon korttelin asemakaavan muutosluonnoksesta. Molemmat pitävät vanhan kirkon purkamista erittäin valitettavana mutta perusteltuna.

Kaavatyön yhteydessä tehtyjen selvitysten perusteella nykyistä rakennusta ei suurella todennäköisyydellä voitaisi korjata turvalliseksi ja terveelliseksi sen kulttuurihistorialliset arvot säilyttäen.

Kaupunginmuseon lausunnon mukaan vuonna 1956 valmistunut kirkko on tuonut Tikkurilan keskustaan ajallista syvyyttä. Kaupunginmuseo kehottaakin ottamaan tavoitteeksi uusien rakennusten hienovaraisen yhteensovittamisen ympärillä olevaan arvokkaaseen vanhaan rakennusperintöön.

Seurakunnat ovat odottaneet vanhan kirkon purkulupaa kuin kuuta nousevaa.

Vantaan seurakunnat ja Tikkurilan seurakunta ovat odottaneet kirkon purkulupaa kuin kuuta nousevaa. Tikkurilan kirkko on seissyt tyhjillään jo vuosien ajan ja uuden kirkon suunnittelua on viety eteenpäin tietämättä varmasti, miten asian kanssa käy. Nyt hanke etenee hyvää vauhtia. Lopullisen päätöksen varsinaisesta Tikkurilan kirkkokorttelin asemakaavasta tekee Vantaan kaupunginvaltuusto keväällä 2018. Alueella on tulossa muun muassa asuntoja.

Tikkurilan kirkkohankkeen arkkitehdiksi ja rakentajaksi valitaan toimijat, jotka parhaiten pystyvät yhteistyössä viemään läpi uuden kirkon rakentamisen. Projektiallianssimallilla toteutettavassa kumppanikilpailutuksessa arkkitehti ja rakentaja osallistuvat yhdessä kilpailutukseen ja tarjoavat näkemyksen hankkeen läpiviennistä. Kilpailun voittaja valitaan etukäteen esitettyjen kriteerien perusteella. Arviointiperusteissa painotetaan esimerkiksi arkkitehdin ja rakentajan kykyä toimia yhteistyössä, ehdotuksen toiminnallisuutta sekä laatua.

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtokunta valitsi kokouksessaan 15.6. kilpailutukseen jätettyjen hakemusten perusteella jatkoon seuraavat kolme tarjoajaa: Lujatalo Oy sekä OOPEAA Office for Peripheral Architecture,  NCC Suomi Oy sekä Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy ja Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy (AFKS) ja SRV Rakennus Oy sekä Verstas Arkkitehdit Oy.

Ehdokkaista OOPEAA on suunnitellut vuonna 2004 käyttöön vihityn Klaukkalan kirkon Nurmijärvellä ja AFKS vuonna 2010 valmistuneen Korson kirkon kunnostuksen ja laajennusosan. Verstas Arkkitehdit voitti Tikkurilan kirkon vuonna 2007 suunnittelusta järjestetyn kilpailutuksen.

Tarjoajat jättävät tarjouksensa 29.9. mennessä, ja päätös yhteistyökumppanin hankinnasta tehdään 23.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.