null Seurakuntaneuvos Paula Lehmuskallio: Tikkurilan kirkko tarvitsee taivaisiin nousevan ristin

Uusi kirkko on tulossa nykyisen Danske Bankin paikalle, oikealla oleva vanha kirkko torneineen puretaan. Paula Lehmuskallio toivoo uuteen kirkkoon kuitenkin näkyvää ristiä.

Uusi kirkko on tulossa nykyisen Danske Bankin paikalle, oikealla oleva vanha kirkko torneineen puretaan. Paula Lehmuskallio toivoo uuteen kirkkoon kuitenkin näkyvää ristiä.

Ajankohtaista

Seurakuntaneuvos Paula Lehmuskallio: Tikkurilan kirkko tarvitsee taivaisiin nousevan ristin

Pitkän uran seurakunnan ja kaupungin luottamustehtävissä tehnyt Paula Lehmuskallio on pitänyt sitkeästi kiinni siitä, että Tikkurilaan on saatava toimiva ja näkyvä kirkko.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi kesäkuussa Vantaan seurakuntien pitkäaikaiselle luottamushenkilölle Paula Lehmuskalliolle seurakuntaneuvoksen arvonimen. Se on titteli, jonka eteen on täytynyt tehdä paljon töitä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan ja ajaa yhteistyössä muiden kanssa sitkeästi asioita, joita pitää oikeina.

Asia, jonka kanssa on pitänyt olla erityisen sitkeä, on kunnollisen kirkon saaminen Tikkurilaan. Nyt tuo tavoite on viimein toteutumassa, kun vuosia sisäilmaongelmien vuoksi tyhjänä seisoneelle kirkolle on saatu purkulupa. Kirkon ja sitä ympäröivän korttelin asemakaava etenee kaupunginhallinnossa, ja uuden kirkon suunnittelu on jo pitkällä.

Matkan varrella Lehmuskallio ja Tikkurilan seurakunta ovat kokeneet monia mutkia. Lehmuskallio on istunut kolmessa eri toimikunnassa, joissa kirkkoa on suunniteltu. Välillä on ajateltu, että vanhan kirkon yhteyteen rakennetaan uusi osa, ja vanha kunnostetaan. On myös suunniteltu kokonaan uutta kirkkoa kahteen eri paikkaan.

Uskon, että kirkkorakennukseen tulee hyvät tilat monenlaiseen toimintaan.

Kirkon pitää erottua

Kirkko on viimein tulossa nykyisen kirkon vieressä olevalle tontille, jossa on nyt Danske Bank -pankki. Vanha kirkko puretaan, mikä ei vielä jokin aika sitten ollut ollenkaan itsestään selvää. Vanhan kirkon säilyttämistä puollettiin pitkään sillä, että se on suojelukohde, vaikka näin ei tarkkaan ottaen ollut.

– Kirkko on suojeltu ainoastaan kaavalla, ja sen muuttaminen on kaupunginvaltuuston käsissä, muistuttaa Lehmuskallio.

Luottamushenkilön työstä vain osa on kokouksissa istumista. Jos työnsä haluaa tehdä kunnolla, asioihin on hyvä pyrkiä vaikuttamaan myös muissa yhteyksissä. Lehmuskallio mainitsee esimerkkinä kokouksen, jossa oli läsnä vanhan kirkon säilyttämisen puolella olleen kaupunginmuseon edustajia.

– Pohdin ääneen, että vanha kirkkohan olisi oikein hyvä paikka kaupunginmuseolle, sillä seurakunta ei sitä enää halua. Eivät innostuneet asiasta. Totesin siihen, että miksi sitten seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntalaisten pitäisi käyttää kirkkoa, joka on todettu terveydelle haitalliseksi, kertoo Lehmuskallio.

Lehmuskallio on mukana myös uuden kirkon suunnittelutoimikunnassa. Sille näytettiin maanantaina kolmen etukäteen valitun mahdollisen yhteistyökumppanin vaihtoehtoja uudeksi kirkoksi. Lehmuskallio ei voi niistä sen enempää puhua, mutta nostaa kuitenkin esille mielestään keskeisen asian.

– Uskon, että kirkkorakennukseen tulee hyvät tilat monenlaiseen toimintaan, siinä mielessä suunnitelmat vaikuttivat hyviltä. Minusta kirkon pitäisi kuitenkin myös näyttää kirkolta ja erottua muista rakennuksista selkeämmin kuin näissä ehdotuksissa oli. Ainakin kirkossa pitäisi olla risti, joka nousee taivaisiin ja näkyy myös muualle kuin viereiselle kadulle, toivoo Lehmuskallio.

Luottamushenkilön päivä on pitkä

Kirkon suunnittelutoimikunnan kokouksen lisäksi Lehmuskallion alkuviikkoon on mahtunut monenlaista. Hän on paitsi Vantaan seurakuntien luottamushenkilö, myös Vantaan kaupungin luottamushenkilö ja aktiivinen toimija monissa yhdistyksissä. Tästä on yleensä vain hyötyä, sillä samojen vantaalaisten etuja ajetaan sekä seurakunnassa että kunnassa. Jos tulee eturistiriitaa, Lehmuskallio jäävää itsensä.

Maanantaina hänen päivänsä alkoi tulevien kokousten asiakirjojen lukemisella jo aamuvarhaisella. Lehmuskallio lukee ne pilkuntarkasti, sillä hän katsoo, että hänen vastuunsa ja velvollisuutensa luottamushenkilönä on perehtyä asioihin eikä vain nostaa kokouspalkkioita.

Päivä jatkui Vantaan kaupungintalolla, jossa haastateltiin Vantaan kaupunginjohtajaehdokkaita. Sen jälkeen oli kirkon suunnittelutoimikunta ja illalla vielä valtuustoinfo kaupungintalolla. Päivä päättyi kello 21.

Tiistaina hän oli aamulla voimistelusäätiön hallituksen kokouksessa, sen jälkeen Itä-Vantaan kansallisten seniorien tilaisuudessa, sitten kaupunginvaltuuston kokouksessa. Kotiin hän pääsi kello 22.

Pitää olla nöyrä, sitoutua siihen, mihin lähtee, ja olla valmis aloittamaan pienestä.

Kirkossa tarvitaan aitoja maallikkoja

Paula Lehmuskallio toimii seurakunnissa toista kertaa yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana, ja hän on myös Tikkurilan seurakuntaneuvoston jäsen. Kirkkoneuvostossa hän on istunut pitkään, samoin monissa johtokunnissa. Nyt hän on ensimmäistä kautta myös kirkolliskokouksessa ja hyvin moniin erilaisiin asioihin kantaaottavan yleisvaliokunnan jäsen.

– Kirkolliskokouksessa on pappien lisäksi paljon teologeja, teologian opiskelijoita ja muita kirkon työntekijöitä. Minä olen aito maallikko, ja minusta on tärkeää, että niin kirkon luottamuselimissä kuin kunnan puolella on ihmisiä, jotka eivät ole edustamansa yhteisön palkkalistoilla. Maallikkona kirkolliskokouksessa joutuu kuitenkin tekemään paljon työtä, ottamaan esimerkiksi selvää teologisista sanoista, jotka ovat ammattilaisille tuttuja, kuvailee Lehmuskallio.

Lehmuskallio sanoo, että hän ei ole missään elimissä pelännyt esittää niin sanotusti tyhmiä kysymyksiä. Joskus niitä on ihmetelty, mutta jälkeenpäin kiitelty, koska ne ovat tuoneet keskusteluun uusia näkökulmia.

Minkälaisia neuvoja haluat antaa nuorille, jotka harkitsevat lähtevänsä ehdokkaaksi ensi vuoden seurakuntavaaleissa?

– Ei pidä lähteä mukaan sillä tavalla kevyesti, että ajattelee ajavansa esimerkiksi vain nuorten asioita ja käyvänsä vain kokouksissa. Pitää olla valmis muuhunkin. Pitää olla nöyrä, sitoutua siihen, mihin lähtee, ja olla valmis aloittamaan pienestä. Vain siten pystyy vaikuttamaan asioihin ja saa paljon sellaista rikkautta elämäänsä, mitä ei muualta saa. Lisäksi muistutan, että luottamustehtäviin tarvitaan kaikenikäisiä seurakuntalaisia ja kuntalaisia, kiteyttää Lehmuskallio.

Lehmuskallio sai seurakuntaneuvoksen arvonimestä kertovan presidentin avoimen kirjeen Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa 4.10. Hän on kolmas vantaalainen luottamushenkilö, jolle tämä arvonimi on myönnetty. Aiemmin sen ovat saaneet Vantaankosken seurakunnan luottamushenkilö Matti Sollamo ja Tikkurilan seurakunnan luottamushenkilö Ella Suomala.

 

Klo 17.15. Sampo-pankki korjattu Danske Bankiksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tikkurilan uuden kirkon yhteyteen kaavaillaan korkotuettuja asuntoja

Ajankohtaista

Opiskelija-asuntojen lisäksi tontille tulisi asuntoja, jotka saavat kymmenen vuoden ajan korkotukea.
Tikkurilan kirkko saadaan purkaa

AjankohtaistaLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.