null Tikkurilan kirkko valmistautuu ensimmäiseen jouluunsa tiukentuneissa koronarajoituksissa – ”Eiköhän kaikki onnistu myös tänä jouluna”

Kanttori Terje Kukk soittaa Tikkurilan kirkossa aattona joululauluja lasten joulurauhan julistuksessa.

Kanttori Terje Kukk soittaa Tikkurilan kirkossa aattona joululauluja lasten joulurauhan julistuksessa.

Ajankohtaista

Tikkurilan kirkko valmistautuu ensimmäiseen jouluunsa tiukentuneissa koronarajoituksissa – ”Eiköhän kaikki onnistu myös tänä jouluna”

Työntekijät valmistelevat innolla Tikkurilan kirkon ensimmäistä joulua, vaikka hartaustilaisuuksiin voidaan ottaa vain kolmasosa tilan normaalista henkilömäärästä.

Tikkurilan seurakunnan ­kirkkoherra Janne Silvast kuvailee kuusin ja kynttilöin koristellussa kirkkosalissa tunnelmiaan pahentuneessa koronatilanteessa.

– Tilanne on nyt se, että hartaustilaisuuksiin voidaan ottaa vain kolmasosa tilan normaalista henkilömäärästä.

– Kaikesta huolimatta tuntuu hyvältä. Tänä jouluna on uusi kirkko ja uudet puitteet, joita saatiin odottaa pitkään.

Kirkkorakennuksen piti valmistua viime vuonna jo adventiksi, mutta se saatiin käyttöön vasta tämän vuoden alussa. Ensimmäisen adventtimessun pitäminen olikin tuntunut Silvastista erityisen hienolta.

Silvastin mukaan kirkolla on riittänyt hyörinää pahimpia korona-aikoja lukuun ottamatta.

– Ihmiset ovat ottaneet kirkon ja sen toiminnot omakseen. Täällä kulkee päivittäin elämän virta vauvoista vaareihin.

– Onneksi olemme pystyneet elämään joitakin kuukausia hieman vapaammin. Kun ihmisiä on voinut kohdata kasvoista kasvoihin messu- ja muussa toiminnassa, se on tehnyt kaikille hyvää.

Kirkkoherra Janne Silvast pitää aattona jouluhartauden sekä puhuu Vantaan kaupungin joulurauhan julistuksessa.

Kirkkoherra Janne Silvast pitää aattona jouluhartauden sekä puhuu Vantaan kaupungin joulurauhan julistuksessa.

Jouluaattoa on valmisteltu Tikkurilan kirkossa jo viikkoja. Luvassa on useita aattohartauksia.

Silvast on itse ensin kello 11 mukana Vantaan kaupungin joulurauhan julistuksessa kaupungintalon edessä. Aattohartauden hän pitää kirkossa kello 14.

– Jouluaaton hartaudessa on ohjelmassa jouluevankeliumi, papin puhe, rukous ja virsien laulamista. En vielä tiedä, mistä aiheesta puhun, sillä haluan antaa mieleni työstää sitä rauhassa.

Erityisenä ohjelmanumerona on kirkolla kello 13 kuultava ulkoilmakonsertti Joulun kellot, jossa kanttori Iina Katila soittaa tornikellopeliä eli ­carillonia.

Lapset soittavat joulukelloja

Kirkkosalin flyygelin ääressä istuu ­kanttori Terje Kukk. Hän osallistuu jouluaattona lapsityön papin Johanna Jakosen kanssa Tikkurilan kirkossa kello 12 pidettävään lasten joulurauhan julistukseen.

– Kaikki tehdään lapsia varten. Puoli tuntia kestävässä tilaisuudessa luetaan joulu­evankeliumi Lasten Raamatusta, rukoillaan sekä lauletaan Joulupuu on rakennettu ja muita tuttuja joululauluja. Lapset voivat myös osallistua hetkeen soittamalla triangelia ja joulukelloja, Kukk kertoo.

– Kyllä se on niin, että lapset tekevät joulun. Ja tietysti myös joulukuusi, koristelut ja kaikki joulun tuoksut.

Kukk on työskennellyt Tikkurilan seurakunnassa vuodesta 1996 lähtien. Ensimmäiset kymmenen vuotta hän oli aina aattona töissä. Ny­kyään seurakunnan kolme kanttoria voivat pitää vuorovuosina vapaata jouluna.

Aloimme jo puolitoista kuukautta sitten miettiä kuusten hankkimista, jouluvaloja ja muita koristeluja.
– Hanna Keto

Kanttorin mielestä uusi Tikkurilan kirkko on kutsuva kirkko: ovet ovat aina avoinna ihmisille. Hän pitää kirkkosalin akustiikkaa erinomaisena, vaikka se on tuonut myös omat haasteensa.

– Sali on peräti 15 metriä korkea, minkä vuoksi soitto ja laulu kuuluvat vähän vaihtelevasti sen mukaan, missä päin sattuu istumaan. Toisaalta myös hiljainen soitto ja laulu kuuluvat täällä hyvin.

– Lisäksi meillä on uusinta tekniikkaa, kuten akustiset verhot, joiden käyttöä olemme yrittäneet opetella.

Koronarajoituksista Kukk toteaa, että Tikkurilan seurakunnassa on sopeuduttu nopeasti ­uusiin tilanteisiin.

– Yksi joulu jo meni tilaisuuksia striimaamalla, joten eiköhän kaikki onnistu myös tänä jouluna, vaikka tilaisuuksien väkimäärää rajoitetaankin.

Tiloissa vahva maskisuositus

Tikkurilan seurakunnan vahtimestari ­Hanna Keto on kokenut jouluun valmistautumisen ­uudessa kirkossa yhtä aikaa työlääksi ja mielenkiintoiseksi. Kirkkoon Keto on tyytyväinen: muunneltavat tilat ovat toimineet hyvin myös työntekijän kannalta.

Keto ja muut vahtimestarit hoitavat suntiolle kuuluvia tehtäviä eli he vastaavat muun muassa kaikista aattohartauksiin liittyvistä järjestelyistä.

– Aloimme jo puolitoista kuukautta sitten miettiä kuusten hankkimista, jouluvaloja ja muita koristeluja. Kaikki piti saada valmiiksi adventtiin mennessä. Jouluaatoksi kirkon tuulikaappiin on suunniteltu lastenohjaajien valmistamaa seimeä.

Vahtimestari Hanna Keto vastaa jouluaattona ihmisten ohjaamisesta ja turvavälien pitämisestä.

Vahtimestari Hanna Keto vastaa jouluaattona ihmisten ohjaamisesta ja turvavälien pitämisestä.

Neljä vuotta seurakunnassa työskennellyt ­Keto on tottunut siihen, että Pyhän Laurin kirkon jouluaaton hartaudet vetävät kirkon täyteen. Nyt häntä hieman jännittää uusien rajoitusten takia se, miten paljon uuden kirkon aattohartauksiin mahtaa olla tulossa väkeä.

– Vahtimestari vastaa tilaisuuksissa ihmisten ohjaamisesta ja tarvittavista turvaväleistä. Meillä on kaikissa tiloissa vahva maskisuositus. Tiloissa liikkuu paljon porukkaa muutenkin, koska aulan yhteydessä toimii kahvila. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.