null Uudet koronarajoitukset koskevat seurakunnissa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia –  tavanomaisessa toiminnassa rajoituksia ei ole voimassa

Koronapassi eli koronatodistus kertoo, että henkilö on joko saanut molemmat rokotteet, sairastanut koronataudin korkeintaan kuusi kuukautta sitten tai on saanut tuoreen negatiivisen koronatestituloksen.

Koronapassi eli koronatodistus kertoo, että henkilö on joko saanut molemmat rokotteet, sairastanut koronataudin korkeintaan kuusi kuukautta sitten tai on saanut tuoreen negatiivisen koronatestituloksen.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Uudet koronarajoitukset koskevat seurakunnissa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia –  tavanomaisessa toiminnassa rajoituksia ei ole voimassa

Aluehallintoviraston (avi) määräämät uudet koronarajoitukset astuvat Uudellamaalla voimaan tänään 25.11. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli antaa toimintaohjeet seurakunnille avin määräysten mukaan.

Missä seurakunnan tilaisuudessa koronapassia voi käyttää, valmiuspäällikkönä toimiva piispan erityisavustaja Satu Huttunen?

– Koronapassia voi käyttää 25.11. alkaen kahdenlaisissa tilaisuuksissa: yhteislaulutilaisuuksissa sekä sellaisissa konserteissa ja esityksissä, joissa ei ole istumapaikkaa kaikille osallistujille. Seurakunnissa näitä jälkimmäisiä on hyvin vähän, jos ollenkaan, joten kyse on pääasiassa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista. Avin säätämät rajoitukset koskevat nyt vain näitä kahdenlaisia tilaisuuksia.

Mihin perustuu se, että koronapassia voi edellyttää yhteislaulutilaisuudessa mutta ei muussa seurakunnan tilaisuudessa?

– Se perustuu kokoontumislakiin, jonka ulkopuolelle on rajattu julkinen uskonnonharjoitus. Koronapassia ei tarvita käyttöön myöskään yhteislaulutilaisuuksissa, joihin otetaan henkilö vain joka toiselle paikalle.

– Nyrkkisääntö on se, että koronapassi voi olla käytössä, kun tapahtumaa koskevat rajoitukset ovat voimassa. Jos ei ole rajoituksia, ei voida kysyä passia. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronapassi on vaihtoehtoinen terveysturvallisuustoimi rajoituksille.

Ainakin neljä helsinkiläistä seurakuntaa on ilmoittanut koronapassin käyttöönotosta Kauneimmissa joululauluissa. Mikä on tilanne muualla hiippakunnassa?

– Toimintamalli vaihtelee. Se perustuu siihen, että seurakunnilla on hyvin erikokoisia kirkkoja, seurakuntakoteja ja muita tiloja. Tai seurakunta on todennut, että heillä ihmiset ovat jo ennen koronaa mahtuneet hyvin joka toiselle paikalle, joten tilaisuus menee osallistujamäärärajoituksen mukaisesti. Ennen tilaisuuteen menemistä on aina syytä tarkistaa, mikä on kyseisen seurakunnan käytäntö.

Millaiset ohjeet ovat nyt voimassa myyjäisiä varten? Entä yhteiset ruokailut ja lasten joulutapahtumat?

– Rajoitukset eivät koske tavanomaista seurakuntatoimintaa. Lastentapahtuman rajoitukset riippuvat sen muodosta. Jos kyseessä on konsertti tai esitys, jonne on kutsuttu esiintyjä, vaatimus istumapaikoista on voimassa. Jos konsertin lopuksi lauletaan yksi yhteislaulu, niin se ei vielä tee siitä yhteislaulutilaisuutta.

– Viranomaisten maskisuositus koskee myös seurakuntien tilaisuuksia.

Koronapassi voi olla käytössä, kun tapahtumaa koskevat rajoitukset ovat voimassa.


Ketkä voivat tarkastaa koronapassin kirkon ovella?

– Pääsääntöisesti ne kirkon työntekijät, joille se on määrätty työtehtäväksi. Kaikkia kirkon työntekijöitä ja luottamushenkilöitä sitoo salassapitovelvoite. Koronapassihan sisältää ihmisen terveystietoja. Myös vapaaehtoinen seurakuntalainen voi tarkastaa ovella koronapassin. Häntäkin sitoo salassapitovelvoite.

– Koronapassin yhteydessä voi pyytää henkilöllisyystodistuksen, jos syntyy varteenotettava epäilys ihmisen henkilöllisyydestä. Alle 18-vuotiaat voivat todistaa henkilöllisyytensä muun muassa Kela-kortilla. Näin viranomaiset ovat linjanneet koronapassin käytöstä.

Tilanne elää. Voiko meille tulla vielä eteen tilanne, että messuun tai jouluaaton hartauteen pääsisi vain koronapassilla?

– Olen pyrkinyt välttämään spekulaatiota tulevaisuudesta, koska tilanteet voivat muuttua. Tartuntatautilakiakin on muutettu koronapandemian kestäessä. Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että ihmisiä eroteltaisiin koronapassilla joulukirkossa. Julkinen uskonnonharjoitus on turvattu meille kokoontumislaissa.

– Koko viime kevään kirkoissa kuten muuallakin oli voimassa kuuden hengen rajoitus. Tämä oli ihmisille hyvin rankkaa aikaa, erityisesti hautajaisissa. Ihmiset olivat kriisin keskellä kriisissä. Toivon hartaasti, ettei siihen jouduta enää koskaan palaamaan. Kirkollisiin toimituksiin ei kohdennu tällä hetkellä mitään rajoituksia.

 

Vantaalla ja Espoossa samat ohjeet voimassa

  • Vantaan seurakunnissa ja Espoon hiippakuntaan kuuluvissa Espoon seurakunnissa ovat voimassa samat ohjeet kuin Helsingissä. Molemmissa kaupungeissa joihinkin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin tarvitaan koronapassi, toisissa tilaisuuksissa taas henkilömäärä on rajoitettu puoleen normaalista. Maskien käyttöön on vahva suositus.
  • Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivän ja loppiaisen välisenä aikana lähes 150 Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta, osa niistä ulkona. Katso tilaisuudet täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.