null Helin: Lapsesi voi seurata jodihamstrausta ja sotaa reaaliaikaisesti TikTokista

Puheenvuorot

Helin: Lapsesi voi seurata jodihamstrausta ja sotaa reaaliaikaisesti TikTokista

Sari Helin vinkkaa, kuinka suojella lasta stressaavan somemateriaalin tulvassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteissa. Koska ohjeen päivitys ja koko ajan mielissämme väikkyvä itävaara ovat mitä mielettömintä otsikkomateriaalia, otsikoita tuli ja kansa rynni apteekkeihin huutamaan ja tappelemaan jodipurkeista.

Lapset seuraavat reaaliaikaisesti uutismediaa lähteistä, joita aikuiset eivät osaa ja ehdi seurata. Lapset ovat seuranneet lähinnä TikTokista jodihamstrausta, Putinin touhuja, sotaa ja valeuutisia, joista yhdessä juuri kerrottiin Venäjän hyökkäävän Suomeen. Varmasti monessa muussakin.

Jos lapsesi ei puhu sinulle joditableteista, se ei tarkoita sitä, ettei hän niistä tietäisi. Hän tietää, miettii ja ehkä pohtii kavereiden kanssa. Siksi sinun, hyvä aikuinen, on syytä ottaa pää pois oman kännykkäsi ruudulta ja puhua lapselle.

Ota ensin selvää, missä sosiaalisen median kanavissa lapsesi on. Tee itsellesi tili samoihin kanaviin. Kun tunnet esimerkiksi TikTokin, pystyt puhumaan siitä, mitä siellä näkyy.

Ota selvää siitä, mitä lapsesi on jo nähnyt. Kysy, oletteko puhuneet jodista ja sodasta koulussa tai ystävien kesken. Osoita, että haluat kuunnella. Älä painosta lasta keskusteluun, jos hän ei halua keskustella aiheesta.

Rajoita lapsen pääsyä traumatisoivien kuvien lähteille.

Kerro ikäkauden mukaan jälkikasvulle, mistä jodissa ja sodassa on nyt kysymys. Älä kuormita lasta liian yksityiskohtaisella informaatiolla. Älä valehtele, mutta älä luo hysteriaa. Lapsen ei tarvitse tietää kaikkia yksityiskohtia. Lapsi ei ole myöskään aikuisen tukipilari. Kun aikuista huolettaa, hänen pitää hakea tuki aikuisista.

Rajoita lapsen pääsyä traumatisoivien kuvien lähteille. TikTokin poistaminen ei ole huono ratkaisu. Kerro lapselle, ettei katso kaikkea, mitä kaverit tai sovellukset eteen työntävät. Nuorten tai jo aikuistumassa olevien lasten kanssa voi olla hyvä idea katsoa uutisia yhdessä ja keskustella sen jälkeen, mitä tunteita tämä herättää sinussa.

Tarkkaile lapsen stressiä. Lapsi tai nuori, joka haluaa puhua koko ajan sodasta tai haluaa jatkuvasti etsiä lisää uutisia sodasta, voi ilmaista toiminnallaan omaa ahdistustaan.

Mikä on oma stressitasosi? Lapsesi katsoo sinusta esimerkkiä, miten käsittelet stressaavaa tilannetta. Jos ryntäät apteekkiin ja jauhat ystäviesi kanssa puhelimessa ”voi kauheeta, voi kauheeta”, annat lapsellesi mallin tehdä samoin. Yritä sopia toisen vanhemman kanssa yhteneväiset pelisäännöt omasta mahdollisesta eripurastanne huolimatta. Pyydä, että toinenkin vanhempi avaa silmänsä lapsen somenkulutukselle.


Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.