null Toimittajalta: Ydinasenapin painamisen etiikka

Toimittajalta: Ydinasenapin painamisen etiikka

Miltä tuntuu nukkua yöt tietäen, että voi tuhota maailman?

Itse ainakin nukkuisin yöni huonosti, jos hallussani olisi ydinasesalkku, jota käyttämällä voisin antaa määräyksen tuhota maailman, puoli maailmaa tai huomattavan osan siitä.

Välillä nukun huonosti, kun havahdun ajattelemaan heitä, joilla tuollainen salkku on. Ja sen salkun myötä vastuu meidän kaikkien muiden elämästä. Pahimmassa tapauksessa koko planeetan elämästä, kenties ydinsodan kestäviä torakoita lukuun ottamatta.

Koska elämää ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty mistään muualta, on napin – mikä ei oikeasti ole mikään yksi nappi, vaan komentoketju – painajalla kenties vastuu koko maailmankaikkeuden elämästä.

Viime aikoina on näyttänyt siltä, että maailma on palannut kilpavarustelun, vastakkainasettelun ja kylmän sodan aikaan. Aikaan, jolloin käytettiin termejä massiivinen vastaisku, molemminpuolinen täystuho, ydintalvi ja maailmanloppu.

Kysyikö joku meiltä maaplaneetan asukkailta haluammeko tätä?

Millaisen etiikan omaava mies puhuu näin?

Tänä aamuna saimme hieman valoa tunneliin, kun ilmoitettiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-Unin tapaamisesta. Pohjois-Korea ilmeisesti olisi valmis luopumaan ydinaseistaan. Kun ne nyt sattuvat olemaan ainoa asia, joka pitää mahtipontisen, julman ja omaa kansaansa sortavan hallinnon vallassa, niin epäilen. Toki hyvä jos niin on.

Saattaa kuitenkin olla, että kyseessä on vedätys, jolla Pohjois-Korea haluaa osoittaa olevansa tasavertainen neuvottelukumppani Yhdysvalloille. Toivottavasti Trumpille ei käy diili kuin diili, sillä pahin vaihtoehto olisi periksi antaminen ja se, että Pohjois-Korealle yhä jäisivät ne ydinaseet.

Eilen luin suorastaan hyytävän uutisen. Totta kai kyse oli Vladimir Putinin propagandasta ja tulevista Venäjän presidentinvaaleista. Silti heräsi kysymys, millaisen etiikan omaava mies puhuu näin?

Putin nimittäin kertoi, että jos Yhdysvallat tekisi ydiniskun Venäjälle vastaisku olisi massiivinen.

”Kyllä, siitä tulee ihmiskunnalle maailmanlaajuinen katastrofi ja koko maailmalle tulee katastrofi. Mutta Venäjän kansalaisena ja Venäjän valtion johtajana haluan asettaa kysymyksen: miksi me tarvitsisimme sellaista maailmaa, jossa ei olisi Venäjää?”

Tällaista miestä kunnioittaa esivallan edustajana myös Venäjän ortodoksinen kirkko, joka on Putinin kanssa hyvää pataa. En tiedä, miten Putinin lausuma sopii kirkon ajatteluun, mutta minun kristilliseen etiikkaani se ei mahdu.

Tosin Putin sanoo vain ääneen sen, mihin supervaltojen ajattelu ääritilanteisssa johtaa. Nationalismi kärjistyy juuri tähän: jos minun kansaani ei ole, ei tarvita myöskään koko muuta ihmiskuntaa. Se on täysin mahdollista, sillä maailmassa on 15 000 ydinasetta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: