Tornionjokilaaksossa hautajaisten jälkiruokapöytään kuuluu erityinen suruleipä, jota koristaa mantelikyynel
Lapissa välimatkat ovat pitkiä, ja siksi hautajaisissa tarjoillaan yleensä lämmintä ruokaa. Jälkiruokapöytään pitopalveluyrittäjä Tuija Kariniemi leipoo perinteisiä suruleipiä, joiden resepti löytyy artikkelin lopusta.
– Äiti opetti minulle suruleipien teon, kertoo ylitorniolainen pitopalveluyrittäjä Tuija Kariniemi.
Napapiirillä Vietosen rannalla sijaitsee Kariniemen vanhempien aloittama Loma-Vietonen, jonka vuonna 1910 valmistunut päärakennus on suosittu juhlatila.
– Muistotilaisuudet ovat täällä lisääntyneet viimeisten vuosien aikana, Kariniemi sanoo.
Lapissa välimatkat ovat pitkiä, ja siksi hautajaisissa tarjoillaan yleensä lämmintä ruokaa. Kariniemi suosii ruuissaan paikallisia raaka-aineita.
– Usein tarjolla on poronkäristystä tai lohikeittoa. Jälkiruokana on lakkakakkua, leipäjuustoa ja voinisuja, jotka tunnetaan myös kampanisuina, sekä pullakranssi ja suruleipiä.
“Kun muistotilaisuus tilataan, kysyn haluatteko suruleivät. Me olemme tarjonneet niitä neljänkymmenen vuoden ajan”, kertoo pitopalveluyrittäjä Tuija Kariniemi.
Pikkuleivät voi laittaa pullakranssin keskelle
Leipäjuuston Tuija Kariniemi tarjoilee vinoneliöinä ja aina jalalliselta tarjoiluvadilta. Tornionjokilaaksolaiseen pitopöytään kuuluu myös pullakranssi, joka täytetään keskeltä pikkuleivillä.
– Kun muistotilaisuus tilataan, kysyn haluatteko suruleivät. Me olemme tarjonneet niitä neljänkymmenen vuoden ajan, Kariniemi kertoo.
Suruleivät Kariniemi valmistaa vaaleasta piparkakkutaikinasta, johon runsas maustaminen tuo ruskeaa väriä. Maustamiseen hän käyttää neilikkaa, kanelia ja inkivääriä tai valmista piparkakkumaustetta.
Taikinan voi joko kaulita levyksi ja leikata ennen paistamista tai paistaa tankona. Kariniemi paistaa manteleilla koristellun litteän tangon ja leikkaa sen pikkuleiviksi vasta kypsänä.
Pikkuleipien päällä lepäävät mantelit kuvaavat kyyneliä.
– Me teemme suruleivät vinoneliöinä ja yhdellä kyyneleellä, Kariniemi sanoo.
Resepti löytyy monen kylänvanhimman keittovihosta
Alkuperäisessä reseptissä kokonaiset mantelit halkaistaan pikkuleipien koristeiksi. Tuija Kariniemen mukaan koristelu ei ole tällä tavalla helppoa, sillä manteli on hankala halkaista.
– Olen tehnyt suruleipiä sekä kokonaisista että halkaistuista manteleista. Mantelilastustakin olen niitä tehnyt, sillä se on helpompi syödä.
Suruleivät voidellaan kananmunalla.
– Voitelulla on kaksikin merkitystä. Kananmunalla saadaan hieno kiiltävä pinta, joka sopii kyyneleen symboliikkaan. Voideltuna manteli myös pysyy pikkuleivässä paremmin kiinni, Kariniemi sanoo.
Suruleipien tarkkaa historiaa Kariniemi ei tiedä. Resepti löytyy useilta Meltosjärven kylänvanhimmilta keittovihosta – kaikilta käsin kirjoitettuna. Kariniemi otaksuu reseptin kuuluvan Tornionjokilaakson perinteisiin.
Leipomoyrittäjä samalta kylältä myy myös suruleipiä, joita koristaa kaksi kyyneltä. Kariniemen mielestä on kaunis ajatus sekin, että molemmista silmistä valuvat kyyneleet.
Yhden kyyneleen suruleivät
200 g voita
2½ dl hienosokeria
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
3 rkl piparkakkumaustetta
Kuorittuja manteleita
Voiteluun kananmunaa
1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri, lisää muna vatkaten joukkoon.
2. Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
3. Jaa taikina 6–8 osaan. Pyörittele osista pitkät uunipellin mittaiset tangot.
4. Nosta tangot leivinpaperin päälle ja taputtele kädellä matalammiksi.
5. Asettele puolikkaita manteleita tangon pituudelle niin, että paiston jälkeen leikatessa jokaiseen palaan tulee manteli. Voitele tangot kananmunalla.
6. Paista tangot 200 asteessa noin 8–10 minuuttia.
7. Kun tangot ovat kauniin ruskeita, ota ne uunista ja leikkaa heti palasiksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Ventovieraidenkin kuolinilmoitukset kiinnostavat – ”Lukiessa myötäeletään läheisensä menettäneen sanoja ja tunteita”
Hyvä elämäAiemmin kuolinilmoituksen tarkoituksena oli tiedonvälitys. Nyt ne auttavat käsittelemään kuolemaa.