null Tuore kysely: Nuoret ovat erittäin kiinnostuneita tekemään vapaaehtoistyötä

Ajankohtaista

Tuore kysely: Nuoret ovat erittäin kiinnostuneita tekemään vapaaehtoistyötä

Koronakriisi ei ole vähentänyt vapaaehtoistyön määrää.

Kiinnostus vapaaehtoistyöhön pysyi muuttumattomana läpi koronakriisin. Tuoreessa kyselyssä 47 prosenttia vastaajista kertoo tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana. Edellisen kerran asiaa mitattiin vuonna 2018, jolloin vastaava luku oli noin 49 prosenttia. Kyselyn teetti Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis.

Vapaaehtoistyötä tehdään mieluiten kasvotusten ja järjestöjen tai yhdistysten organisoimana. Poikkeusolot ovat hankaloittaneet erityisesti ikäihmisten tapaamista. Seurakunnissa poikkeusaika näyttäytyy ystäväpalvelutoimintojen siirtymisenä verkkoon.

– Verkossa on mahdollista järjestää erilaista ystäväpalvelutoimintaa, kuten ryhmäaktiviteetteja ja iltapäiväkahveja. Koronapandemian pitkittyessä verkkotapaamiset ovat vakiintuneet ja lisääntyvät yhä, kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela summaa.

Erilaisiin tehtäviin tutustumalla voi löytää itsestään uusia asioita.

Vapaaehtoistyö kiinnostaisi tulevaisuudessa erityisesti nuoria. Kyselyn mukaan 15–24-vuotiaista nuorista peräti 61 prosenttia haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, mikäli pyydettäisiin. Kaikista vastaajista näin sanoi 38 prosenttia.

Nummela kehottaa nuoria tutustumaan eri vapaaehtoisuuden mahdollisuuksiin.  

– Erilaisiin tehtäviin tutustumalla voi löytää itsestään uusia asioita. Nuorelle on tärkeää, että häneltä kysytään, mitä hän itse haluaisi tehdä. Ryhmätoiminta koetaan nuorten parissa mielekkääksi. Nuoret osaavat tehdä verkossa tehtävää työtä, sillä he ovat lapsesta alkaen taitavia kaikessa, mikä liittyy tietokoneisiin.

Kriisiaika on tuonut seurakunnan vapaaehtoistyön pariin aiempaa nuorempaa väkeä.

– Seurakunnan vapaaehtoiset ovat keskimäärin vanhempaa ikäpolvea. Nyt on käynyt ilmi, että muun muassa työikäisistä on löytynyt uusia vapaaehtoistoiminnan pariin hakeutuneita ihmisiä, Nummela kertoo. 

Vapaaehtoistyö vie Nummelan mukaan aikaa sen verran kuin sitä haluaa antaa. Pitkäaikaiselle sitoutumiselle on vaihtoehtona lyhytkestoisempi pop up -vapaaehtoisuus. Omaan rooliin on mahdollista vaikuttaa tarjoamalla osaamistaan vapaaehtoistyötä järjestäville tahoille.

– Järjestöihin, yhdistyksiin ja seurakuntaan voi ottaa yhteyttä ja kysellä, olisiko oman osaamisen käyttämiselle mahdollisuuksia. 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.