null Tuuli Charalambous voitti kilpailun, jossa haettiin uutta säkeistöä Suvivirteen – sanoituksessa viitataan ilmastonmuutokseen ja koronaeristykseen

Hyvä elämä Ajankohtaista

Tuuli Charalambous voitti kilpailun, jossa haettiin uutta säkeistöä Suvivirteen – sanoituksessa viitataan ilmastonmuutokseen ja koronaeristykseen

Vantaankosken seurakunnan järjestämään kilpailuun tuli 62 vastausta. Piispa Teemu Laajasalo valitsi voittajan esiraadin valitsemasta kolmesta parhaasta säkeistöehdotuksesta. Voittosäkeistö on kuultavissa verkossa.

Kirkkonummen Veikkolassa asuva Tuuli Charalambous yllättyi iloisesti Suvivirsikilpailun voitosta. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut laulujen sanoista, ja nyt oli hyvä tilaisuus kokeilla sanojen kirjoittamista kevätjuhlista tuttuun virteen.

Charalambousin voittosäkeistö kuuluu seuraavasti:


Vaik alkais kesät, talvet
toisiaan muistuttaa
tai valon aikaa päästäis 
yhdes ei juhlimaan
Sä anna meidän, Luoja, 
oppia luottamaan
ett kirkkauttas pysty 
ei varjot voittamaan.

 

35-vuotias Charalambous tutustui sanoitusta tehdessään Suvivirren taustaan. Selvisi, että se oli käännetty ruotsista suomeksi 1600-luvun nälkävuosien jälkeen. Hänestä kilpailu onkin tavallaan kunnianosoitus virren historialle.

– Suvivirsi kosketti nyt uudella tavalla. Virteen liittyy tietynlaista toivoa ja yhteisöllisyyttä.

– Itselleni tulivat säkeistöä kehitellessä mieleen nykyhetken ongelmat, ilmastonmuutos ja koronapandemiasta johtuva eristys. Säkeistöni taustalla on erityisesti ajatus siitä, miten valoa voi löytyä synkkinäkin aikoina.

Jotkut olivat huolissaan, meneekö Suvivirsi nyt pilalle.

Piispa Teemu Laajasalon mukaan voittajasäkeistö tavoittaa hyvin alkuperäisen Suvivirren sanoman.

– Ajankuva oli karmea 1600–1700-luvun taitteessa, kun Suvivirttä suomennettiin. Kolmasosa suomalaisista oli kuollut nälkään, tauteihin ja kurjuuteen. Sen keskellä Suvivirsi heijastaa toivoa tulevasta ja luottamusta Jumalaan. Kilpailun voittajasäkeistö liittyy hyvin tähän ajatukseen.

Suvivirsi löytyy virsikirjasta numerolla 571. Vuodesta 1701 virsikirjassa mukana olleessa virressä on kuusi säkeistöä. Sen säveltäjää ei tunneta, eikä sanoittajastakaan ole täysin varmaa tietoa.

Suvivirsikisan voittaja Tuuli Charalambous nauttii keväästä kirsikkapuiden katveessa kotonaan Veikkolassa.

Suvivirsikisan voittaja Tuuli Charalambous nauttii keväästä kirsikkapuiden katveessa kotonaan Veikkolassa.

Kilpailuehdotusten lisäksi Vantaankosken seurakuntaan tuli paljon palautetta kisasta. Jotkut olivat huolissaan, meneekö Suvivirsi nyt pilalle.

Kilpailun järjestänyt Vantaankosken seurakunnan pappi Jere Hämäläinen sanoo, että kisassa oli mukana pientä leikkimieltä, eikä voittajasäkeistöä ole tarkoitus lisätä virsikirjaan. Voittaja saa palkinnoksi sadan euron lahjakortin Wanda’s Kitchen & Lounge -ravintolaan.

Voittajasäkeistöllä täydennetty Suvivirsi esitettiin sunnuntaina 17.5. kello 12 Vantaankosken seurakunnan nettisivuilla ja seurakunnan Facebook-sivuilla. Video on katsottavissa näissä kanavissa sekä YouTubessa nimellä Suurin Suvivirsi ikinä. Videolla kuullaan myös piispa Laajasalon perusteet valinnalleen, sanoittaja Tuuli Charalambousin puheenvuoro sekä Wanda’sin omistajan Tomi Puikkosen tervehdys.

Vantaankosken seurakunnan työntekijät kokosivat kilpailuehdotusten joukosta myös kokonaan uuden kappaleen, Vantaankosken Suvivirren. Siinä on koottu seitsemän kilpailuun lähetettyä säkeistöä yhdeksi virreksi. Myös tämän version voi kuunnella Vantaankosken seurakunnan videolta.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.