null Useat kansalaisjärjestöt vaativat keskeyttämään palautukset Afganistaniin

Kabulissa 27. tammikuuta terrori-iskussa haavoittunutta viedään sairaalaan.

Kabulissa 27. tammikuuta terrori-iskussa haavoittunutta viedään sairaalaan.

Ajankohtaista

Useat kansalaisjärjestöt vaativat keskeyttämään palautukset Afganistaniin

Tuoreen tutkimuksen mukaan palautetuista 70 prosenttia joutuu pakenemaan uudestaan.

Kymmenen suomalaista järjestöä vetoaa palautusuhan alla olevien afganistanilaisten puolesta. Niiden mukaan Suomen tulisi keskeyttää palautukset Afganistaniin, kunnes turvallisuustilanteen heikentymisen vaikutukset on arvioitu uudelleen.

Muun muassa Kirkon Ulkomaanavun ja Amnesty Internationalin Suomen osaston allekirjoittamassa vetoomuksessa todetaan, että "Afganistanissa on viimeisen reilun viikon aikana tehty useita tuhoisia terrori-iskuja eikä maata voi enää miltään osin pitää turvallisena".

Järjestöt huomauttavat, että YK vaihtoi jo vuonna 2017 maan turvaluokitusta konfliktin jälkeisestä aktiivisen konfliktin maaksi. "Konfliktin seurauksena kuolleiden tai haavoittuneiden lasten lukumäärä on suurimmillaan lähes kymmeneen vuoteen", järjestöt toteavat.

Vetoomus nostaa esiin Norwegian Refugee Council -järjestön tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan seitsemän kymmenestä Afganistaniin palautetusta joutuu pakenemaan uudelleen.

Yleisradio kertoi aiemmin, että Ruotsin poliisi on jo keskeyttänyt palautukset. Ruotsin rajapoliisin mukaan Ruotsin suurlähetystön henkilökunta ei voi kulkea lentokentälle ilman laajoja turvajärjestelyjä, joten kukaan ei myöskään ole vastaanottamassa palautettuja turvapaikanhakijoita.

Turvallisuustilanne Afganistanissa on huonontunut voimakkaasti lyhyessä ajassa. Lokakuusta 2017 alkaen Afganistanissa on tehty 14 terrori-iskua, joissa on kuollut yhteensä 410 ihmistä.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Amnesty Internationalin Suomen osasto, Kirkon Ulkomaanapu, Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry, Kepa ry, Pakolaisneuvonta ry, Pelastakaa Lapset ry, Suomen Pakolaisapu, Suomen somalialaisten liitto ja Suomen Somalia-verkosto ry.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.