null Uusisilta: Amerikkalaistyylisellä kulutuskulttuurilla on vahva ote suomalaisesta juhlakalenterista – osaammeko enää juhlia ilman kuluttamista?

Puheenvuorot

Uusisilta: Amerikkalaistyylisellä kulutuskulttuurilla on vahva ote suomalaisesta juhlakalenterista – osaammeko enää juhlia ilman kuluttamista?

Syksy on täynnä sesonkijuhlia, jotka kutsuvat ihmisiä kuluttamaan ja ostamaan tarpeetonta muovikrääsää.

Tällä hetkellä kauppojen hyllyt ovat täynnä musta-oranssia Halloween-tavaraa ja kuukauden päästä vietetään jo kulutusjuhlien kuningasta Black Fridayta. 

Halloween nykyisessä muodossaan on Yhdysvalloista apinoitu kulutusjuhla, joka ei sellaisenaan kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Samoin on myös Black Friday, jonka koko olemus perustuu kerskakuluttamiseen ja siihen, että älyttömillä tarjouksilla pyritään houkuttelemaan ihmisiä tekemään hankintoja, joilla he eivät välttämättä tee mitään.

Kukaan ei varmastikaan oikeasti tarvitse ilmafriteerauskeitintä tai kuplavesilaitetta, mutta silti ihmiset osoittavat joulumieltä ostamalla läheisilleen lahjaksi aina sesongin kuumimman uutuushärpäkkeen.

Joulussa yhä olennaisemmaksi osaksi juhlaa on viime vuosina kasvanut joulun jälkeiset alennusmyynnit. Kansalle, jonka uskonto on kuluttaminen, nämä alennusmyynnit tuntuvat olevan lähes yhtä tärkeä juhlapyhä kuin itse joulu. 

Lahjaksikin olisi mahdollista antaa jotain muuta kuin tavaraa, esimerkiksi omaa aikaa.

 

Juhlapyhät eivät ehkä ole suurelle osalle suomalaisista mitenkään uskonnollisia juhlia, mutta ne voisivat silti olla jotain muuta kuin puhdasta kulutusjuhlaa. Meidän ei ole pakko uhrata oman kulttuurimme kauniita juhlia kulutuksen alttarille, vaan voimme pitää kiinni niistä hyvistä puolista mitä niihin liittyy.

Halloween on mitä mainioin tekosyy naamiaisjuhlien järjestämiseen ja ystävien tapaamiseen. Myös joulussa keskiössä on aina ollut oman perheen ja läheisten kanssa vietetty aika. Lahjaksikin olisi mahdollista antaa jotain muuta kuin tavaraa, esimerkiksi omaa aikaa.

Black Fridayn sen sijaan voisi heittää suoraan romukoppaan. Se ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin.

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.