null Uusisilta: Ei enää yhtäkään kauppakeskusta Helsinkiin, kiitos

Puheenvuorot

Uusisilta: Ei enää yhtäkään kauppakeskusta Helsinkiin, kiitos

Pääkaupunkiseudulle rakennetaan jatkuvasti uusia ostoskeskuksia, joissa ihminen voi kadottaa itsensä kuluttamisen raukeuteen. Oikeasti me tarvitsisimme enemmän perinteisiä ostareita ja kirjastoja.

Sen jälkeen, kun muutin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulle vuonna 2012 eli vajaassa kymmenessä vuodessa, on Helsinkiin ja Espooseen rakennettu laskujeni mukaan jo viisi uutta kauppakeskusta: Iso Omena, Ainoa, Easton, Redi ja uusimpana tulokkaana Mall of Tripla. Näistä ostosparatiiseista on tullut paikkoja, joissa me tapaamme ystäviämme ja teemme päivittäiset hankintamme. Erityisesti nuoriso on ottanut keskukset omakseen.

Ostosparatiiseissa huomaa nopeasti, että tarjonta on kaikkialla lähes sama: H&M, Espresso House, Carlings, Clas Ohlson ja ne samat ketjuravintolat kuin kaikissa muissakin. Pitääkö kaikilla asuinalueilla tosiaan olla omat ostoskeskuksensa, joista löytyy tasan samat liikkeet kuin kaikista muistakin?

Luontokadon ja ilmastokriisin keskellä kauppakeskukset edustavat groteskilla tavalla ihmisen kyvyttömyyttä rakentaa identiteettiään jonkin muun kuin kuluttamisen varaan. Paljon mieluummin näkisin kotikaupunkiini rakennettavan tiloja, joissa ihmiset voisivat kohdata toisiaan ilman tarvetta ostaa jotain. Raikkaana poikkeuksena vallitsevaan kauppakeskusbuumiin onkin ollut vuonna 2018 valmistunut keskustakirjasto Oodi.

Kenties pääkaupunkiseudulle kaivattaisiinkin enemmän yhteisöllisyyttä ja pienyrittäjien putiikkeja ja vähemmän ketjuravintoloita ja pikamuotikauppoja.

Henkilökohtaisesti olen lopen kyllästynyt sieluttomiin kauppakeskuksiin. Sen sijaan vanhoissa ostareissa näen potentiaalia. 1960-luvulla rakennetusta Puhoksen ostarista Itäkeskuksessa välittyy aivan erilainen henki kuin moderneista kulutustemppeleistä. Monikulttuurisuutta ja yhteisöllisyyttä henkivä ostari on täynnä pienyrittäjien pitämiä kauppoja ja ravintoloita, eikä ollenkaan niitä samoja ketjuja kuin kaikissa isoissa kauppakeskuksissa.

Kenties Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle kaivattaisiinkin enemmän ostareita ja vähemmän kauppakeskuksia. Enemmän yhteisöllisyyttä ja pienyrittäjien putiikkeja ja vähemmän ketjuravintoloita ja pikamuotikauppoja. Me tarvitsemme kipeästi tiloja, joissa voimme kohdata toisemme ihmisinä eikä vain kuluttajina.


Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.