Uusisilta: Ilmastonmuutos paljastaa sukupolvien välisen epäoikeudenmukaisuuden
Vanhemmat sukupolvet voivat vielä joutua maksamaan välinpitämättömyydestään.
Elokapina aloittaa tällä viikolla maan laajuisen syyskapinan, jonka tavoitteena on vaatia päättäjiltä ilmastohätätilan julistamista sekä tehokkaampia toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi.
Elokapina ei toki ole vain nuorten liike, vaan siihen kuuluu väkeä kaikista ikäryhmistä. Kuitenkin juuri nuoret näkyvät kaikista selvimmin ilmastoliikkeen eturintamassa, kuten Ylen tuore Planeetta on tulessa! -ohjelmakin antaa ymmärtää. Ohjelma vie katsojan kolmen nuoren ilmastoaktivistin arkeen ja avaa sitä, minkä takia juuri nuoremmat sukupolvet ovat tarttuneet kysymykseen ilmastonmuutoksesta.
Vanhempien sukupolvien tuleville sukupolville jättämä ilmastovelka on paljon raskaampi taakka kuin se taloudellinen velka, josta poliitikot aina tahtovat puhua. Jostain syystä suomalaisen politiikan pääasiallisena tavoitteena ei silti edelleenkään ole ilmastonmuutoksen ehkäisy, vaan bruttokansantuotteen kasvattaminen.
Osa nuorista on varmasti vihaisia ja jopa katkeria vanhemmille sukupolville näiden välinpitämättömyydestä, ja se on aivan oikeutettua. Tieteentekijät ovat varoittaneet ilmastonmuutoksesta jo ainakin 50 vuoden ajan, eikä tarvittavia toimia ole silti tehty. Tämä tuntuu aivan varmasti epäoikeudenmukaiselta.
Kenties joudumme tulevaisuudessa seuraamaan ilmastotuomioistuimia, joissa tämän ajan nuoret vaativat vanhempia sukupolvia tilille heidän aiheuttamastaan ilmastotuhosta.
Voisiko maamme päättäjiä vaatia tilille rikoksista tulevia sukupolvia kohtaan? Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa tuomioistuimet ovat vastikään määränneet maiden hallituksia tiukentamaan ilmastotoimiaan mojovien rangaistusten uhalla.
Kenties joudumme tulevaisuudessa seuraamaan ilmastotuomioistuimia, joissa tämän ajan nuoret vaativat vanhempia sukupolvia tilille heidän aiheuttamastaan ilmastotuhosta. Silloin joudumme miettimään, mikä olisi sopiva rangaistus miljoonien ihmisten kärsimykseen johtavan ilmastokriisin edistämisestä.
Tämä on tietysti vain yksi mahdollinen skenaario. Aivan yhtä mahdollista on se, että me ihmiskuntana otamme tulevien sukupolvien oikeudet huomioon toiminnassamme ja alamme toimia niin, että elonkirjosta on jotain jäljellä myös heille.
Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Nuorten ilmastodelegaatti Antti Regelin vaatii tekoja – ”Pidän luonnon köyhtymistä pahimpana ongelmana”
AjankohtaistaTekniikan opiskelija Antti Regelin valmistautuu edustamaan Suomea YK:n ilmastokokouksessa nuorten ilmastodelegaattina. Hän osallistuu Kestävä tulevaisuus -sarjan keskusteluun Helsingin tuomiokirkossa.