null Uusisilta: Rikkaiden veroparatiisipaljastukset muistuttavat, että ahneus on yksi tuhoisimmista synneistä, joista ennen kaikkea kärsii rikas itse

Puheenvuorot

Uusisilta: Rikkaiden veroparatiisipaljastukset muistuttavat, että ahneus on yksi tuhoisimmista synneistä, joista ennen kaikkea kärsii rikas itse

Yli 70 000 euron vuositulot eivät enää paranna elämänlaatua, vaan monissa tapauksissa jopa päinvastoin.

Pandoran paperit paljastivat jälleen ison liudan superrikkaita julkkiksia ja päättäjiä, jotka ovat piilottaneet varallisuuttaan veroparatiiseihin. Tämä on sinällään ymmärrettävää, sillä elämme yhteiskunnassa, joka kannustaa kerskakulutukseen ja omaisuuden haalimiseen.

Monet käyttävät suunnattomia määriä aikaansa tienatakseen enemmän rahaa ja nostaakseen omaa elintasoaan. Samalla kuitenkin enemmän työtä tekemällä jää vähemmän aikaa niihin asioihin, jotka oikeasti tekevät hyvän elämän: ystävien ja lähimmäisten kanssa olemiseen. Kukaan ei varmastikaan kuolinvuoteellaan valita sitä, että olisi tehnyt liian vähän työtä. Sen sijaan monet katuvat sitä, että eivät viettäneet tarpeeksi aikaa perheen ja läheistensä kanssa.

Samoin verokeplottelulla rikastunut Sakkeus ymmärsi Jeesuksen kohdattuaan antaa puolet omaisuudestaan köyhille ja palauttaa vääryydellä hankkimansa varat nelinkertaisena takaisin.

Kristillisestä näkökulmasta voidaankin ajatella, että rikastuminen on sekä yhteiskunnallinen, että yksilöön vaikuttava synti. Se ei vahingoita vain niitä matalapalkkaisia työntekijöitä, joiden selkänahasta omistavat luokat repivät valtavat omaisuutensa, vaan ennen kaikkea sokeasti rahan perässä juoksevaa ihmistä itseään.

Tutkimusten mukaan yli 70 000 euron vuositulot eivät enää juuri paranna elämänlaatua, vaan monissa tapauksissa jopa päinvastoin. Silti, kuten Pandoran paperit osoittavat, useat ihmiset ovat valmiita jopa rikollisiin toimiin kasvattaakseen omaisuuttaan aina vain suuremmaksi.

Kenties juuri tästä syystä Jeesuksenkin ensimmäinen ohje pelastuksestaan huolestuneelle rikkaalle oli kehotus luopua kaikesta omaisuudesta ja seurata häntä. Samoin verokeplottelulla rikastunut Sakkeus ymmärsi Jeesuksen kohdattuaan antaa puolet omaisuudestaan köyhille ja palauttaa vääryydellä hankkimansa varat nelinkertaisena takaisin.

On toki ymmärrettävää, että itsekin yli 8 000 euroa kuukaudessa tienaaville piispoille voi olla hankalaa puhua kohtuullisen elämäntavan ja vähävaraisten puolesta.

Tästä huolimatta kirkosta on tullut kovin keskiluokkainen instituutio, jolta tuntuu löytyvän sanottavaa lähinnä ihmisten seksuaalisuudesta, muttei sanaakaan ahneuden synnistä. On toki ymmärrettävää, että itsekin yli 8 000 euroa kuukaudessa tienaaville piispoille voi olla hankalaa puhua kohtuullisen elämäntavan ja vähävaraisten puolesta.

Arvoyhteisönä kirkolla olisi kuitenkin tässä ajassa mitä erinomaisin mahdollisuus puhua kohtuullisuuden hyveestä ja avata keskustelua siitä, mitä oikeasti on hyvä elämä. Ehkä rahallisella omaisuudella on lopulta hyvin vähän tekemistä sen kanssa.

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.