null Uusisilta: Koronakriisi on aikamme suurin osoitus siitä, että omaan napaan tuijottaminen ei toimi

Puheenvuorot

Uusisilta: Koronakriisi on aikamme suurin osoitus siitä, että omaan napaan tuijottaminen ei toimi

On vaikeaa löytää kuvaavampaa esimerkkiä valkoisen länsimaalaisen ihmisen etuoikeudesta kuin ihminen, joka kieltäytyy koronarokotteesta samaan aikaan kun toisella puolella maailmaa ihmiset kärsivät rokotepulasta meidän takiamme.

Maaliskuun 11. päivänä 2020 Maailman terveysjärjestö julisti, että Covid-19 virus on muuttunut tavallisesta epidemiasta pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi kulkutaudiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että taudista ei päästä eroon ilman kattavaa kansojen välistä yhteistyötä. Suomenkin päälle vyöryvä neljäs aalto ja viruksen uusi deltamuunnos osoittavat, että tässä ei ole onnistuttu kauhean hyvin.

Kaikista maailman rokoteannoksista vain yksi prosentti on päätynyt matalan tulotason maihin. Suomessa rokotetaan lapsia ja Ruotsissa valmistaudutaan jo kolmansien rokotteiden jakamiseen, vaikka samaan aikaan kehittyvissä maissa vanhukset tai riskiryhmäläiset eivät ole saaneet ensimmäistäkään rokotetta. Miten tällainen epäoikeudenmukaisuus voi olla mahdollista?

Koronapandemia tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Nationalismi ja äärioikeistolaisuus nostavat päätään ympäri maailman ja kansakunnat kääntyvät entistä enemmän omaan napaansa päin. Jopa maailmanlaajuisen pandemian kohdalla me mietimme vain omaa selviytymistämme, vaikka tiedämme, että pandemia ei pääty Suomessa, ellei sitä saada päättymään myös kaikkialla muualla. Niin kauan kuin korona saa levitä Suomen rajojen ulkopuolella, virus tulee nimittäin mutatoitumaan uudestaan ja uudestaan. Pian voimme olla tilanteessa, jossa huomaamme, että ne rokotteet jotka oma etu mielessämme varasimme itsellemme, eivät enää tehoakaan viruksen uusimpaan muunnokseen.

Sen lisäksi, että koronarokotteiden epätasainen jakaantuminen rikkaiden ja köyhien maiden välillä on epäoikeudenmukaista, se pitkittää pandemiaa tarpeettomasti.

Kaiken tämän kaaoksen keskellä osa suomalaisista vieläpä kieltäytyy ottamasta rokotetta. On vaikeaa löytää kuvaavampaa esimerkkiä valkoisen länsimaalaisen ihmisen etuoikeudesta kuin ihminen, joka kieltäytyy koronarokotteesta samaan aikaan kun toisella puolella maailmaa ihmiset kärsivät rokotepulasta juuri meidän takiamme.

Koronakriisi onkin aikamme paras osoitus siitä, että sisäänpäin kääntymisellä ja vain omistaan huolehtimisella ei ratkaista aikamme suuria kriisejä, vaan ratkaisut löytyvät rajat ylittävästä empatiasta ja solidaarisuudesta. Rokotteita tulisi jakaa oikeudenmukaisesti kaikille maailman kansoille ja rokotepatenteista luopua, jotta niitä voitaisiin valmistaa myös kehittyvissä maissa. Sen lisäksi, että koronarokotteiden epätasainen jakaantuminen rikkaiden ja köyhien maiden välillä on epäoikeudenmukaista, se pitkittää pandemiaa tarpeettomasti.

Itse en usko, että rakastava Jumala lähettäisi kulkutauteja maailman kansoille. En silti ole välttynyt siltä ajatukselta, etteikö korona voisi olla jonkin suuremman voiman testi, jossa mitataan, pystymmekö me ihmiset huolehtimaan toisistamme sen sijaan, että keskittyisimme vain omaan itseemme ja omaan kansaamme. Aika näyttää miten tästä testistä selviämme. 

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.