null Uusisilta: Olkoon vuosi 2021 riemuvuosi, jolloin koronan aiheuttamat velat annetaan kaikille anteeksi

Puheenvuorot

Uusisilta: Olkoon vuosi 2021 riemuvuosi, jolloin koronan aiheuttamat velat annetaan kaikille anteeksi

Vanhan testamentin riemuvuosi voisi hyvin olla esikuvana sille, että koronan jälkeen kaikki saisivat aloittaa puhtaalta pöydältä.

Vuosi 2021 tulee olemaan se vuosi, jolloin ihmiskunta selättää koronan. Tämä on vaatinut maailman valtioilta ennennäkemättömiä poikkeustoimia sekä massiivista velanottoa pandemian aiheuttamista taloudellisista kustannuksista selviämiseen.

Seuraavaksi pitääkin ratkaista, mitä tuolle kaikelle velalle tehdään. Ratkaisu on onneksi helppo. Se tulisi kaikki antaa anteeksi.

Korona on ravistellut koko ihmiskuntaa, ajanut 150 miljoonaa ihmistä äärimmäiseen köyhyyteen ja lisännyt maailman valtioiden velkaa miljardeilla euroilla. Lisäksi se on ajanut useita yrityksiä ja yksityishenkilöitä konkurssiin ja työttömyyteen.

Velkojen anteeksianto auttaisi siis kaikkia, mutta ennen kaikkea jo muutenkin heikommassa asemassa olevia.

Jostain syystä kaikista rikkaimmat ovat kuitenkin tänäkin aikana kerryttäneet itselleen lisää varallisuutta peräti 368 miljardilla eurolla.

Erityisesti koronavelka kurittaa kuitenkin globaalin etelän maita, sillä nämä ovat olleet kovissa veloissa jo ennen kriisiä. Velkojen anteeksianto auttaisi siis kaikkia, mutta ennen kaikkea jo muutenkin heikommassa asemassa olevia.

Tämä kaikki kuulostaa ehkä auttamattoman idealistiselta ja joudunkin myöntämään, että en ole taloustieteilijä enkä siis osaa sanoa miten tällainen velkajärjestely tosiallisesti toteutettaisiin. Uskontotieteilijänä osaan kuitenkin kertoa, että tällaista on tehty ennenkin.

Sitä paitsi, olisihan se epäreilua, että muiden kärsiessä lainaa antaneet keskuspankit käärisivät koronakriisistä vain voittoja korkojen muodossa.

Muinaiset juutalaiset viettivät joka 50. vuosi riemuvuotta, jonka kunniaksi orjat vapautettiin ja kaikki velat annettiin anteeksi. Vuosi alkoi juhlallisesti torvenpuhalluksella ja se antoi koko yhteisölle mahdollisuuden aloittaa alusta. Riemuvuoden viettämisestä on määrätty Kolmannessa Mooseksen kirjassa, eli se oli Jumalan tahto. Velalliset ja vapautensa menettäneet ovat siis Jumalalle erityisen tärkeitä. Kenenkään, joka on nähnyt läheltä, mitä kymmenien tai satojen tuhansien eurojen ulosottovelka voi tehdä ihmiselle, ei ole vaikeaa kuvitella, miksi näin on.

Koronakriisi on koko maailmaa ravistellut kriisi, jossa ei ole voittajia. Siitä on selvitty yhdessä ja näin tulisi selvitä myös kriisin aiheuttamasta velasta. Sitä paitsi, olisihan se epäreilua, että muiden kärsiessä lainaa antaneet keskuspankit käärisivät koronakriisistä vain voittoja korkojen muodossa. Maailmassa on tällä hetkellä enemmän velkaa kuin varallisuutta, eli kaikkien velkojen takaisin maksaminen korkoineen, on joka tapauksessa täysi mahdottomuus.

Vuosi 2020 oli se vuosi, jolloin ihmiskunta kohtasi koronan. Voisiko vuosi 2021 olla se vuosi, jolloin me jätämme tuon pandemian ja siitä muistuttavat velat taaksemme?

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uusisilta: Koronakriisi on aikamme suurin osoitus siitä, että omaan napaan tuijottaminen ei toimi

Puheenvuorot

On vaikeaa löytää kuvaavampaa esimerkkiä valkoisen länsimaalaisen ihmisen etuoikeudesta kuin ihminen, joka kieltäytyy koronarokotteesta samaan aikaan kun toisella puolella maailmaa ihmiset kärsivät rokotepulasta meidän takiamme.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.