null Uusisilta: Nyt on erinomainen aika sulkea some ja katsoa ulos

Puheenvuorot

Uusisilta: Nyt on erinomainen aika sulkea some ja katsoa ulos

Kukaan ei ole koskaan vaihtanut mielipidettään someväittelyn perusteella.

Kaivan puhelimen taskustani. Peukaloni hakeutuessa tutun sovelluksen kohdalle minulla kestää hetki tajuta, että se ei olekaan siinä. Tämä toistuu ensimmäisten päivien aikana useasti. Lihasmuistini on jo tottunut siihen, että avatessani puhelimen tarkistan samalla nopeasti, mistä Twitterissä puhutaan. Nyt olen ollut jo kaksi viikkoa somepaastolla, eikä tuo peukalon liike tule enää automaatiolla.

Kuulun siihen sukupolveen, joka on jo nuorena oppinut jakamaan kaiken sosiaalisessa mediassa. Kaikki alkoi Facebookin Farmville-pelistä ja hassuista Facebook-testeistä, joilla pystyi selvittämään kuka Frendien hahmoista olet. Nykyään Facebookin käyttöni on ehkä vähentynyt huomattavastikin, mutta Twitterin selaaminen on usein ensimmäinen asia, jonka teen jo ennen kuin olen ehtinyt nousta aamulla sängystä ylös. Paaston ensimmäisinä päivinä vieroitin itseäni lukemalla puhelimella Ylen uutisia, koska tunsin pakottavan tarpeen lukea luppohetkinä jotakin puhelimen näytöltä.

Olen jo vuosien ajan saanut pääasiallisen tietoni maailman tapahtumista sosiaalisen median kautta.

Kuten suuri osa suomalaisista, minäkin olen jo vuosien ajan saanut pääasiallisen tietoni maailman tapahtumista sosiaalisen median kautta. Erityisesti Twitterin käyttöä olenkin perustellut itselleni sillä, että haluan pysyä kärryillä maailman tapahtumista ja olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Twitteriä käyttää kuitenkin vain 13 prosenttia suomalaisista, joten on kyseenalaista, kuinka paljon siellä käytävällä keskustelulla on mitään tekemistä oikean yhteiskunnallisen keskustelun kanssa.

Yksi pahimmista sosiaaliseen mediaan liittyvistä synneistäni on kuitenkin someväittelyt. Nuorempana saatoin itsekin kirjoittaa provosoivan Facebook-päivityksen ja valmistautua jo etukäteen vastaamaan eriäviin mielipiteisiin. Toisinaan olen saattanut huomata jonkun toisen kirjoittaneen esimerkiksi paikallispolitiikkaa käsittelevään ryhmään jotakin, mistä olen jyrkästi eri mieltä, ja rynnätä paikalle osoittaakseni, kuinka väärässä hän on. Aina huono idea.

Oman aikani sosiaalisen median taistelukentillä viettäneenä aion nyt kertoa salaisuuden: Kukaan ei ole koskaan radikaalisti vaihtanut mielipidettään jostakin asiasta jonkun toisen osoitettua sosiaalisen median kommenttikentässä tämän olleen väärässä. Ei kukaan.

Juuri nyt kuntavaalien alla paikallispolitiikka saattaa puhututtaa monissakin Facebook-ryhmissä ja ymmärrettävästi myös ihmisten tunteet saattavat nousta pintaan noissa väittelyissä. Juuri nyt onkin siksi erinomainen aika sulkea omat somet ja katsoa, miltä ulkomaailmassa näyttää. Siellä on kevät ja se näyttää upealta ja aurinkoiselta.


Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uusisilta: Pitkänäperjantaina ristille naulattiin temppelin pöydät kaatanut anarkisti – sitten kirkko muutti hänet säyseäksi paimeneksi

Puheenvuorot

Jeesus oli oman aikansa radikaali, joka vaati oikeudenmukaisuutta yhteiskunnan syrjityille ja vähäosaisille. Historian saatossa hänestä on kuitenkin muutettu säyseä paimen, joka ei halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.