null Kormilainen: Somelakko ei kannata – näin dramaattisesti lakko näkyisi tosielämässä

Puheenvuorot

Kormilainen: Somelakko ei kannata – näin dramaattisesti lakko näkyisi tosielämässä

Jos somepäivitykset pitäisikin toteuttaa reaalimaailmassa, olisimme hukassa.

Nyt vuoden pimeimpään aikaan yhä useampi somelainen tuntuu valittelevan, että sosiaalisessa mediassa tulee vietettyä liikaa aikaa. Kun katsoo ulos mihin tahansa aikaan kello aamukuuden ja iltayhdeksän välissä, luulisi että Facebookin punainen notifikaatiopilke toisi edes vähän valoa arkeen. Silti moni pohtii somelakkoa.

Olen sitä itsekin miettinyt. Sosiaalisen median ammattilaisena minun on helppo perustella liiallista sosiaalisen median käyttöä. Ihan kuin päämäärätön Twitterin selailu ja kavereiden lomakuvien kateellinen tuijottelu tekisi minusta jotenkin paremman ammattilaisen.

Mahdollisessa somelakossa tai peräti paastossa pelottaa kuitenkin eniten se, että jos nyt kuitenkin laitan Instagramin narikkaan, Twitterin paussille ja Facebookin kiinni, seuraavatko kanavista tutut toimintamallit minua oikeaan elämään?

Keneltä menisin lakon aikana kysymään neuvoa uuden imurin hankinnassa, kun käytössä ei olisikaan Facebookia? Joutuisin etsimään käsiini viisi kaveria, joista neljä ensimmäistä vuolisi imurihankinnastani mojovan vitsin ja viides kyllä auttaisi, mutta toteaisi samaan hengenvetoon imuriongelmieni johtuvan maahanmuuttajista.

Parempi vain jatkaa sekoilua somessa IRL:n sijaan.

Entäpä sitten oikean elämän Twitter? Kerrot iloisesti päivän kuulumisista torilla, ja pari tuntematonta tulee läimäyttämään selkääsi tsemppi-iskut tykkäämisen merkiksi. Ensimmäinen suunsa auki saava tulee kertomaan, kuinka surkea päivä hänellä on ollut, ja sitten onkin jo jono kommentoijan perässä haukkumassa kommentoijaa ilonpilaajaksi.

Ja jos LinkedIniä ei olisi, missä kertoisin jatkuvan onnistumisteni putken työelämässä ja sen, miten herään aamuisin viideltä, käyn salilla, teen päivän hommat jo ennen kahdeksaa ja sitten vielä toisen työpäivän perään ja tämän jälkeen jaksan vielä tehdä perheelle ruokaa, olla keskittyneesti lasten kanssa ja lukea illan ratoksi kolme bisneskirjaa? Eihän suomalainen sellaista nyt voi oikeassa elämässä ääneen mennä sanomaan, leuhkaksi luulisivat!

Instagramia nyt ei ainakaan voi reaalimaailmaan siirtää mitenkään. Suomen talvi kun ei tarjoa kuvauksellista ympäristöä missään. Ellei sitten halua lavastaa varvaskuvia Itäkeskuksen uimahallissa.

Entäpä nuorten suosima TikTok-palvelu, jossa laitetaan musa taustalle soimaan, tanssitaan ja huulilla elehditään laulun tahtiin? Sellaisella esityksellä saisi kyllä reaalimaailmassa helposti pähkähullun maineen.

Ehkä lakkoilu on turhaa. Parempi vain jatkaa sekoilua somessa IRL:n sijaan. (IRL = teinislangia, in real life, oikeassa elämässä).


Kirjoittaja on stand up -lavoja koluava somekonsultti ja perheenisä.

Lue juttu Ville Kormilaisesta tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.