null Uusisilta: Suomalainen kaura voisi pelastaa Suomen talouden ja ympäristön, mutta syötämme sitä mielummin porsaille

Puheenvuorot

Uusisilta: Suomalainen kaura voisi pelastaa Suomen talouden ja ympäristön, mutta syötämme sitä mielummin porsaille

Jos kauraa jalostettaisiin yhä enemmän ihmisten käyttöön, siitä hyötyisivät myös maanviljelijät.

Kauratuotteet ovat tulleet kauppoihin ryminällä. Kalliossa sijaitsevan S-Marketin hyllyillä kaurajuomat vievät jopa enemmän hyllytilaa kuin maidot. Myös suuri osa ystävistäni on vaihtanut kahvimaitonsa kaurajuomaan, vaikka muuten käyttäisivätkin lihaa ja maitotuotteita. Ruotsalaisen kaurajuomayhtiö Oatlyn tuoreessa mainoskampanjassa kauratuotteita myydäänkin ”uutena normaalina”.

Ruotsalaiset ovatkin päässeet kauratrendiin paremmin mukaan kuin me suomalaiset. Oatly on nykyään miljoonaluokan osakeyhtiö, johon ovat sijoittaneet mm. supertähdet Oprah, Jay-Z ja Natalie Portman. Kauran käyttö lihan ja maitotuotteiden korvikkeena on toki näkynyt kaurantuotannossa myös Suomessa. Kauran elintarvikekäyttö on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 30 prosenttia.

Kokonaiskuvassa tämä ei kuitenkaan ole paljoa, sillä kauraa tuotetaan Suomessa peräti miljoona tonnia vuodessa, josta elintarvikekäyttöön menee vain 14 prosenttia, eli 140 000 tonnia. Vaikka kauratuotteiden määrä suomalaisten lähikaupoissa on moninkertaistunut, suurin osa Suomessa tuotetusta kaurasta menee edelleen eläinten rehuksi, pääasiassa broilereille ja sioille.

Kaura on yhtä suomalainen tuote kuin ruisleipä ja hernekeitto, mutta sen todellista potentiaalia on vasta alettu ymmärtää.Vuonna 2021 kaikki kasvisruokakeskustelua seuranneet varmasti tietävät miksi tämä on ongelmallista. Kun kauraa, jonka voisi vallan hyvin käyttää ihmisten ravinnoksi, syötetäänkin sioille, jotka sitten syötetään ihmisille, kuluu koko prosessiin suunnattoman paljon enemmän vettä, rehua ja maata, kuin jos tuon kauran olisi vain käyttänyt ihmisten ravinnoksi. Kyse on siis puhtaasta resurssien tuhlauksesta.

Tästä näkökulmasta tuntuukin suorastaan naurettavalta, että suurin osa kaurasta, josta saa nykyään helposti tuotettua lihankorvikkeita, juomia, jogurtteja, jäätelöä, crème fraîchea ja vaikka mitä, käytetään rehuksi. Kaura on yhtä suomalainen tuote kuin ruisleipä ja hernekeitto, mutta sen todellista potentiaalia on vasta alettu ymmärtää.

Maapallon kestokyvyn takia ihmisten kaikkialla maailmassa on alettava käyttämään enemmän kasvisperäisiä ja vähemmän eläinperäisiä tuotteita. Jos suomalaista kauraa jalostettaisiin enemmän ihmisten käyttöön, eikä eläinten rehuksi, voisivat myös suomalaiset viljelijät ja maatalous hyötyä tästä. Ennen kaikkea voittaisi kuitenkin yhteinen maapallomme.

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.