null Naatus: Lapsen oikeudet paranevat päätöksillä

Puheenvuorot

Naatus: Lapsen oikeudet paranevat päätöksillä

Lasten keskinäinen tasa-arvo ei koskaan toteudu. Silti sitä on tavoiteltava koko ajan.

Nyt vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Viime kädessä teemaviikon tarve kertoo siitä, että oikeudet eivät toteudu tai ne toteutuvat vaillinaisesti. Parannusta tapahtuu onneksi koko ajan. Hyvänä esimerkkinä tästä on lapsivaikutusten arvioinnin tulo päätöksentekoon. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että jos päätetään vaikkapa lakkauttaa koulusihteerin virka, on pohdittava, millainen vaikutus tällä on koululaisten arkeen.

Tänä vuonna teemaksi on nostettu oikeus hyvään kohteluun. Jokaisella lapsella on oikeus huolenpitoon ja siihen, että hänellä on samat mahdollisuudet kuin toisillakin lapsilla.

Niin ei kuitenkaan ole, eikä koskaan tule olemaan. Silti siihen on pyrittävä koko ajan.

Koulutus periytyy, ja niin periytyy myös kouluttamattomuus ja köyhyys.

Jalkapallokentän laidalle yksin ilman palloa ja pelikenkiä kävelevä lapsi on aivan eri tilanteessa kuin Teslan kyydistä kentälle hyppäävä, jalkapallo-otteluissa lapsuutensa viettänyt joukkuekaveri. Moni urheilija kiittää aikuisena äitiä ruokahuollosta, isää kuljettelusta ja muita tukijoukkoja kaikesta muusta hyvästä. Ja syystä, sillä urheilumenestykseen tarvitaan paitsi lahjakkuus, myös henkinen ja materiaalinen tuki, joka tulee läheisiltä.

Koulutus periytyy, ja niin periytyy myös kouluttamattomuus ja köyhyys.

Aikuisille ihmisille on helppo todeta, että asia on omissa käsissäsi, kuten se onkin. Tavallaan. Silti olemme kaikki niiden vuosien, katseiden, yksin jäämisten ja tunteiden tuotoksia, joista meidät on rakennettu siitä asti, kun synnyimme.

Jos on joutunut pienestä asti itse huolehtimaan vaatteensa, välipalansa ja aikataulunsa samalla, kun toinen on keskittynyt vain kiinnostaviin ja hyödyllisiin asioihin, on jatkuvasti takamatkalla. Samoin kuin takamatkalla on hän, joka pelkää tai jännittää siksi, että ympärillä on epäluotettavia aikuisia. Mennyt jättää jälkensä.

Tällä viikolla keskitytään siihen, että mahdollisimman moni lapsi tulisi nähdyksi sellaisena kuin on. Ja saisi sen tuen ja katseen, jota hän juuri siinä hetkessään tarvitsee. Se on meistä aikuisista kiinni.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.