null Vantaa irtisanoo Kirkko ja kaupungin sopimuksen – johtokunnan puheenjohtajan mukaan päätös perustuu virheelliseen tietoon

Vantaalle halutaan Kirkko ja kaupungin sijaan brändiviestintää. Kuva Vantaan seurakuntien brändikampanjasta viime pääsiäisen aikaan. Kuva: Marianna Siitonen

Vantaalle halutaan Kirkko ja kaupungin sijaan brändiviestintää. Kuva Vantaan seurakuntien brändikampanjasta viime pääsiäisen aikaan. Kuva: Marianna Siitonen

Ajankohtaista

Vantaa irtisanoo Kirkko ja kaupungin sopimuksen – johtokunnan puheenjohtajan mukaan päätös perustuu virheelliseen tietoon

Mikäli Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien välille ei synny sopua, Vantaan päätös irtaantua Kirkko ja kaupungista astuu voimaan vuonna 2021.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti tiistaina 4. kesäkuuta irtisanoa yhteistyösopimuksen Kirkko ja kaupunki -median julkaisemisesta Helsingin ja Espoon seurakuntien kanssa. Sopimus raukeaa vuoden 2020 lopussa.

Irtisanomisehdotus syntyi yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa 15. toukokuuta. Taustalla oli jo aiemmin laadittu esitys, jonka mukaan Vantaan, Espoon ja Helsingin seurakuntien yhteinen media vie liian suuren osan Vantaan seurakuntayhtymän viestintäbudjetista.

Tulkaa kaikki -ryhmä toi yhteisen kirkkovaltuuston kokoukseen vastaesityksen. Siinä esitettiin asian palauttamista takaisin valmisteluun niin, että samalla selvitettäisiin, mitä vaikutuksia olisi, jos Vantaalle perustettaisiin oma paikallinen seurakuntalehti.

Tarvetta on nimenomaan markkinointiviestinnälle.
– Janne Silvast

Asia oli valmisteltu Vantaan yhteiselle kirkkoneuvostolle 15. toukokuuta. Vantaan seurakuntien viestintäpäällikön Meri-Anna Hintsalan valmistelemassa, astetta maltillisemmassa esityksessä sopimusta ei haluttu sanoa irti, vaan tarkoitus oli neuvotella pelivaraa Vantaan viestintään nykyisen sopimuksen puitteissa.

Konservatiivisen Sanasta Elämään -ryhmän luottamushenkilö Soili Haverinen esitti radikaalimpaa ratkaisua ja koko sopimuksen irtisanomista. Haverisen esitys voitti 15. toukokuuta kokouksessa äänin 10–1 ja tuli siten Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston esitykseksi. Yhteisessä kirkkovaltuustossa tämä esitys voitti Tulkaa kaikki -ryhmän vastaesityksen äänin 25–19.

”Vantaan puolelta meillä on kova halu neuvotella uusi sopimus”

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast näkee tämänhetkisessä tilanteessa kaksi ongelmaa.

– Ensimmäinen on talous. Haluamme sellaisen mekanismin, jossa taloutta voidaan seurata paremmin. Vantaalla talous on menossa alaspäin, ja nykyinen sopimus on meille liian raskas, Silvast sanoo.

– Toiseksi viestintäkenttä Vantaalla on muuttunut kovasti. Vantaalla on noussut esiin tarve kehittää kirkollista suoramarkkinointia ja brändiviestintää. Monet seurakuntalaiset eivät tiedä, mitä kaikkea kirkko tekee, ja tämän vuoksi viestintää täytyy kohdentaa, Silvast sanoo.

Vantaan, Espoon ja Helsingin yhteinen seurakuntamedia on tuonut Vantaan viestinnälle aiempaan nähden joka vuosi suuruusluokaltaan sadantuhannen euron säästöt. Silvast ei pidä tätä riittävänä.

– On hyvä, että säästöjä on tullut, mutta emme voi rakentaa tulevaisuuttamme sen varaan. Kulurakenne on liian kova meille, hän sanoo.

Janne Silvastin mukaan nykyinen Kirkko ja kaupunki on Vantaan kukkarolle liian kallis. Kuva: Antero Harju

Janne Silvastin mukaan nykyinen Kirkko ja kaupunki on Vantaan kukkarolle liian kallis. Kuva: Antero Harju

Miten Vantaa sitten jatkossa aikoo korvata kaikille seurakuntalaisille jaettavan lehden?

– Siitä ei ole olemassa vielä suunnitelmaa, ja se jää vielä nähtäväksi. Nyt päätös oli, että nykyinen sopimus irtisanotaan, mutta Vantaan puolelta meillä on kova halu neuvotella uusi sopimus. Se on nyt henki täällä, Silvast sanoo.

– Kokemuksemme perusteella meillä on sellainen käsitys, että tarvetta on nimenomaan markkinointiviestinnälle. Sitä me haluamme lähteä kokeilemaan, Silvast sanoo.

”Asia korjaantuu, kun väärät tiedot oikaistaan”

Kirkko ja kaupungin johtokunnan puheenjohtaja, espoolainen diplomi-insinööri Heikki Saraste on pettynyt Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston päätökseen.

– Minusta Vantaan päätös oli yllättävä. Se oli pettymys, koska yhteistyö on tarkoitettu pitkäaikaiseksi. Tätä pitkäaikaisuutta kuvaa se, että kaksi vuotta sitten Vantaan viestinnästä kaikki toimittajat siirtyivät Kirkko ja kaupungin palvelukseen, Saraste sanoo.

Kirkko ja kaupungin johtokunnan vantaalaiset jäsenet ovat olleet lehden strategiaan sataprosenttisen tyytyväisiä.
– Heikki Saraste

Kirkko ja kaupungin johtokunta pääkaupunkiseudun seurakuntien nimittämä elin, joka ohjaa Kirkko ja kaupungin työskentelyä.

– Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston päätös perustui puutteelliseen ja virheelliseen tietoon. Uskon, että asia korjaantuu, kun väärät tiedot tulevissa neuvotteluissa oikaistaan, Saraste sanoo.

Vuonna 2017 perustettu pääkaupunkiseudun yhteinen Kirkko ja kaupunki -lehti on Sarasteen mukaan tuonut vantaalaisille vuositasolla liki 100 000 euron säästöt.

– Samalla lukemistutkimukset osoittavat, että lehti on toteuttanut erinomaisesti sille asetetun tehtävän tavoittaa pääkaupunkiseutulaisia, hän sanoo.

Heikki Saraste. Kuva: Mikael Peltomaa.

Heikki Saraste. Kuva: Mikael Peltomaa.

Sarasteen mielestä on vaikea nähdä, miten Kirkko ja kaupunkiin käytetyt viestinnän rahat voitaisiin hyödyntää tehokkaammin.

– Vantaalla on haaveiltu brändimainonnasta ja suoramarkkinoinnista, jotka todellisuudessa edellyttävät erittäin rautaista ammattitaitoa ja kokemusta. Siihen ei pitäisi lähteä pelkän tunteen pohjalta. En itse kokeneena, media-alalla urani tehneenä rohkenisi tehdä näin uskaliaita ratkaisuja kuin mihin Vantaalla on nyt aikeena ryhtyä, Saraste kommentoi.

– Toivon, että Vantaan kanssa kyetään etenemään rakentavaan suuntaan. Kirkko ja kaupungin johtokunnan vantaalaiset jäsenet ovat olleet lehden strategiaan sataprosenttisen tyytyväisiä, Saraste sanoo.

”Helsinki on yhteistyöhaluinen”

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo Helsingin seurakuntien pitävän arvokkaana sitä, että kirkko tekee yhteistä mediaa kaikille koko pääkaupunkiseudulla.

– Tässä on nyt kyse Vantaan aloitteesta. Helsinki suhtautuu tuleviin neuvotteluihin yhteistyöhakuisesti, Rintamäki sanoo.

Hän muistuttaa, että Kirkko ja kaupunkia johdetaan Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien nimeämässä johtokunnassa.

– Se yhteistyö on toiminut hyvin ja hyvässä hengessä. Omalta osaltamme pidämme huolta siitä, että tulevat neuvottelut käytäisiin samassa hyvässä yhteishengessä, Rintamäki lupaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.