null Vantaan kirkkovaltuusto näytti vihreää valoa Kirkko ja kaupunki -yhteistyön jatkolle

Ajankohtaista

Vantaan kirkkovaltuusto näytti vihreää valoa Kirkko ja kaupunki -yhteistyön jatkolle

Pääkaupunkiseudun seurakuntien kesken neuvoteltu uusi sopimus hyväksyttiin Vantaalla. Jos sopimus hyväksytään myös Espoossa, Kauniaisissa ja Helsingissä, Kirkko ja kaupunki jatkaa seurakuntien yhteisenä mediana.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien kesken saavutettu neuvottelutulos Kirkko ja kaupunki -median tulevaisuudesta hyväksyttiin Vantaan yhteisessä kirkkovaltuustossa tiistaina 28. huhtikuuta.

Jos Espoo, Kauniainen ja Helsinki tekevät vastaavan päätöksen, Kirkko ja kaupunki jatkaa pääkaupunkiseudun yhteisenä mediana myös vuodenvaihteen jälkeen.

Espoossa yhteinen kirkkovaltuusto kokoontuu 27.5. Kauniaisissa asian ratkaisee suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto 26.5. Helsingin kirkkovaltuusto käsittelee sopimusta seuraavassa kokouksessaan, jonka ajankohtaa ei koronatilanteen vuoksi ole vielä vahvistettu.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto irtisanoi Kirkko ja kaupunki -median yhteistyösopimuksen 4.6. 2019 ja esitti sopimuksen uudistamista. Vantaan tavoitteena oli saada aikaan merkittäviä kustannussäästöjä ja ohjata rahaa muuhun viestintään.

Yhteistyösopimuksen irtisanomisaikana käydyt neuvottelut johtivat tulokseen uudesta sopimuksesta. Jos tätä ei olisi syntynyt, irtisanominen olisi astunut voimaan ensi vuodenvaihteessa.

Neuvotteluratkaisuun sisältyy esityksiä Kirkko ja kaupunki -median talouden suunnitteluun ja tulevien vuosien kustannussäästöjen saavuttamiseen sekä lehden ilmestymiskertoihin ja verkkomedian kehittämiseen.

Lehteä tehdään kaksi numeroa vähemmän

Vuonna 2021 lehti ilmestyisi nykyisen 22 numeron sijasta 20 kertaa kolmena eri paikallisversiona Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa. Tämä säästää lehden paino- ja jakelukuluissa.

Uuden sopimusesityksen mukaan Kirkko ja kaupungin digitaalista käyttöä ja saatavuutta on tarkoitus kehittää. Lehti jaetaan edelleen jokaiseen jäsentalouteen osoitteellisena postituksena. Vaihtoehtona paperilehdelle seurakuntien jäsenille halutaan tarjota mahdollisuutta valita paperilehden sijaan digilehti.

Kirkko ja kaupungin tehtävänmäärittelyyn lisättiin kaksi uutta kohtaa. Niiden mukaan yhteisen median tehtävä on tukea pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymiä ja seurakuntia lisäämällä niiden näkyvyyttä sekä vahvistaa pääkaupunkiseudun ihmisten halua kuulua kirkkoon.

Entuudestaan Kirkko ja kaupungin tehtäviin kuuluu, että se tarjoaa ihmisille aineksia uskonnolliseen, elämänkatsomukselliseen ja eettiseen pohdintaan sekä henkilökohtaiseen hiljentymiseen ja hartauteen, uutisoi kirkkoon, seurakuntiin ja uskonnolliseen elämään liittyviä ilmiöitä, tuo esiin kaupunkeihin, ympäristöön ja kulttuuriin liittyviä asioita ja osallistuu kirkosta, uskonnosta ja yhteiskunnasta käytävään keskusteluun. Lehti pyrkii tavoittamaan erityisesti lukijoita, joilla ei ole kiinteää suhdetta seurakuntaan.

Lehden linja säilyy

Lehden linjan määrittely säilyy ennallaan. Sopimuksen mukaan toimituksellinen linja on harjoittaa evankelisluterilaisen kirkon arvoihin ja tunnustukseen perustuvaa, toimintaa tukevaa, rohkeaa ja rakentavaa sekä totuudenmukaista, ymmärrystä lisäävää, vuoropuheluun pyrkivää, arkipäivän kristillisyyttä korostavaa, rakentavasti kriittistä ja avarasti kansankirkollista journalismia.

Sopimuksessa todetaan, että toimitus sitoutuu työssään noudattamaan Journalistin ohjeita. Kirkko ja kaupunki on Julkisen sanan neuvoston jäsenmedia.

Kirkko ja kaupunki on Helsingin, Espoon ja Kauniaisten sekä Vantaan seurakuntien yhteinen media, joka sisältää seurakuntien jäsenille jaettavan paperilehden, verkkomedian, sosiaalisen median kanavat ja Jouluradion. Paperilehden painosmäärä on noin 340 000 kappaletta.

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät sekä Kauniaisten suomalainen seurakunta aloittivat yhteisen Kirkko ja kaupunki -median vuonna 2017. Kauniainen on mukana myös uudessa sopimuksessa sopimuskumppanina.

Yhteisellä medialla ja mediatoimituksella on johtokunta, jossa on viisi edustajaa Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja uuden sopimuksen mukaan nyt myös yksi Kauniaisista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.