null Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto esittää Kirkko ja kaupungin sopimuksen irtisanomista

Kirkko ja kaupunki -lehti ilmestyy kolmena paikallispainoksena. Toimitus vastaa myös Jouluradiosta.

Kirkko ja kaupunki -lehti ilmestyy kolmena paikallispainoksena. Toimitus vastaa myös Jouluradiosta.

Ajankohtaista

Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto esittää Kirkko ja kaupungin sopimuksen irtisanomista

Kirkkoneuvosto haluaa selvittää vaihtoehtoja Vantaan seurakuntayhtymän viestinnän hoitamiseksi. Koko pääkaupunkiseudun yhteinen seurakuntamedia on toiminut nyt kaksi vuotta.

Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntayhtymät perustivat vuonna 2016 usean vuoden valmistelutyön jälkeen yhteisen mediatoimituksen. Mediatoimitus tekee Kirkko ja kaupunki -lehteä ja verkkomediaa sekä tuottaa Jouluradion.

Nyt Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto esittää yhteistyösopimuksen irtisanomista. Yhteinen kirkkovaltuusto keskusteli asiasta tiistaina järjestetyssä infotapahtumassa. Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päättää asiasta 4.6. kokouksessa.

Irtisanomisehdotus syntyi yhteisen kirkkoneuvoston 15.5. pitämässä kokouksessa. Taustalla oli esitys, jossa katsottiin yhteisen median vievän liian suuren osan Vantaan seurakuntayhtymän viestinnän kuluista.

Esityksessä ehdotettiin kirkkovaltuustolle talouslinjausta, jonka mukaan yhteisestä mediasta pitäisi saada 25 prosentin säästö vuodesta 2022 alkaen. Tämä summa ohjattaisiin muuhun viestintään ja tavoitetila olisi esittelyn mukaan se, että ”yhteisen median kustannukset olisivat maksimissaan puolet viestinnän kokonaiskehyksestä”.

Yli- ja alijäämä ei kerro koko tilannetta, sillä verrattuna aikaan, jolloin Vantaalla oli oma lehti, yhteinen media on tuonut Vantaalle yli 200 000 euron säästöt.

Yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Soili Haverinen teki kokouksessa vastaehdotuksen, joka sai kannatusta. Äänin 10–1 kirkkoneuvosto päätti esittää sopimuksen irtisanomista. Kirkkoneuvosto haluaa selvittää vaihtoehtoja Vantaan seurakuntayhtymän viestinnän hoitamiseksi.
Nykyisen sopimuksen irtisanomisaika on vuosi.

Esittelytekstissä kerrottiin yhteisen median tuottaneen ensimmäisenä toimintavuotenaan ylijäämää Vantaalle 92 000 euroa ja toisena alijäämää 68 000 euroa.
Yhteisen mediatoimituksen johtokunta käsitteli kokouksessaan 22.5. mediatoimituksen kustannuksia. Yli- ja alijäämä ei kerro koko tilannetta, sillä verrattuna aikaan, jolloin Vantaalla oli oma lehti, yhteinen media on tuonut Vantaalle yli 200 000 euron säästöt.

Kokonaissäästö pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymille on kahdessa vuodessa ollut 3,17 miljoonaa euroa. Eniten on säästänyt Helsinki, jonka lehti ilmestyi aiemmin kerran viikossa. Nyt Kirkko ja kaupunki ilmestyy joka toinen viikko. Espoossa ja Vantaalla omien lehtien ilmestymistiheyttä oli harvennettu jo ennen yhteisen median perustamista.

Kirkko ja kaupungin jakelulevikki on 335 000 kappaletta. Vantaan osuus siitä on 67 000. Verkossa Kirkko ja kaupungilla oli viime vuonna kaksi miljoonaa käyntiä. Jouluradio oli viime joulukuussa Suomen viidenneksi kuunnelluin radioasema.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.