null Vantaalla sekä konservatiivit että liberaalit saivat seurakuntavaaleissa vaalivoiton

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston suurin ryhmä on konservatiivinen Sanasta elämä -ryhmä.

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston suurin ryhmä on konservatiivinen Sanasta elämä -ryhmä.

Ajankohtaista

Vantaalla sekä konservatiivit että liberaalit saivat seurakuntavaaleissa vaalivoiton

Sekä yhteisessä kirkkovaltuustossa että paikallisseurakuntien seurakuntaneuvostoissa suurin ryhmä on konservatiivien Sanasta elämään ja toiseksi suurin uudistushenkinen Tulkaa kaikki.

Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa voittivat sekä konservatiivinen Sanasta elämään -ryhmä että uudistusmielinen ja arvoliberaali Tulkaa kaikki -ryhmä. Sanasta elämään kasvatti paikkamääränsä yhteisessä kirkkovaltuustossa kolmella eli sillä on nyt siellä 16 paikkaa. Tulkaa kaikki sai kaksi paikkaa edellisvaaleja enemmän eli kahdeksan paikkaa.

Sanasta elämään on suurin ryhmä myös Vantaan seitsemän seurakunnan seurakuntaneuvostoissa, sillä se sai niihin yhteensä 26 paikkaa. Tulkaa kaikki sai seurakuntaneuvostoihin 16 paikkaa.

Avoin seurakunta- ja Sosialidemokraattinen seurakuntaväki SDP -ryhmät menettivät molemmat paikkoja. Niiden paikkaluku valtuustossa laski yhdeksästä kuuteen. Kokoava seurakunta -ryhmä sai kahdeksan paikkaa. Seurakuntaneuvostoista SDP sai 13 paikkaa, Kokoava seurakunta 12 paikkaa ja Avoin ryhmä yhdeksän.

Saimme oikean äänivyöryn. Sitä ei kukaan meistä odottanut.
– Jan-Erik Eklöf

Paikallisesti eli Hämeenkylän seurakuntaneuvostossa suuri ryhmä on Hämeenkylän huominen, joka sai siellä seurakuntaneuvostoon peräti yhdeksän paikkaa. Kirkkovaltuustossa sen paikkamäärä on kolme. Vantaan seurakuntien nuorin luottamushenkilö on Hämeenkylän seurakuntaneuvostoon valittu Viivi Honkola, 18, Hämeenkylän huominen -ryhmästä.

Vantaankosken seurakunnassa Nuorten ääni -lista sai läpi yhden ehdokkaan sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Nuorten äänen tuore valtuutettu Alisa Leino, 19, on samalla myös Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston nuorin edustaja.

Ääniharava oli Jan Erik-Eklöf

Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa vaalit käytiin kahden ehdokaslistan välillä. Voittajaksi selviytyi Kyrkan Mitt i Byn, joka sai kahdeksan paikkaa seurakuntaneuvostoon ja seurakunnan kaikki kolme paikkaa valtuustoon. Mitt i Vanda -lista sai neljä paikkaa seurakuntaneuvostoon, mutta ei yhtään valtuustoon.

Kyrkan Mitt i Byn -listalta löytyi myös Vantaan ääniharava, jo toista kertaa sama mies eli Jan-Erik Eklöf. Hän sai vaalissa 204 ääntä. Eklöfin lista korostaa yhteistyötä kirkkoherran ja seurakunnan työntekijöiden kanssa. Ruotsinkielisessä seurakunnassa on ollut sisäisiä ristiriitoja, joten Eklöf iloitsee siitä, että ryhmän positiivinen ja yhteistyöhakuinen suhtautumistapa sai vaalissa selkeän kannatuksen seurakunnan äänestäjiltä.

– Saimme oikean äänivyöryn. Sitä ei kukaan meistä odottanut. Yhteistyö on linjamme myös valtuustossa. Asioista voidaan olla joskus eri ja joskus samaa mieltä, mutta aina mennään eteenpäin, sanoo Eklöf. Hän on ison liikuntatapahtuman toiminnanjohtaja, aktiivinen jalkapallomies ja mukana myös Vantaan kunnallispolitiikassa.

Seurakuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä sai Emma Perälä Hakunilan seurakunnasta. Hän on ammatiltaan äidinkielenopettaja ja erityisesti seurakunnan nuorten ehdokas.

Tämänkertaisten vaalien äänestysprosentti oli Vantaalla toiseksi korkein viisistä edellisistä vaaleista.

Tämänkertaisten vaalien äänestysprosentti oli Vantaalla toiseksi korkein viisistä edellisistä vaaleista.

Arvokysymykset jakavat valittuja

Seurakuntavaalien vaalikoneen mukaan Vantaan ehdokaslistoista tiukimmin kirkon perinteisen avioliittonäkemyksen kannalla olivat Sanasta elämään -ehdokaslistan ehdokkaat. Tulkaa kaikki -listojen ehdokkaat puolestaan kannattavat samaa sukupuolta olevien kirkollista avioliittoon vihkimistä. Muiden listojen mietteet näkemyksestä jakautuvat.

Samantapainen ehdokkaita ja myös valittuja jakava kysymys on suhtautuminen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen budjettitukeen. Vaalikoneen mukaan Sanasta elämään -ryhmän jäsenet tahtovat tukea kaikkia lähetysjärjestöjä, koska katsovat niiden tekevän hyvää työtä maailmalla.

Tulkaa kaikki -ryhmän ja myös sosiaalidemokraattisten listojen ehdokkaat halusivat vaalikoneen mukaan yleensä valita, mitä lähetysjärjestöjä tuetaan. Tukea haluttiin antaa erityisesti tai vain niille järjestöille, jotka suhtautuvat myönteisesti naisten pappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin. Tuleva valtuustokausi näyttää, miten nämä asiat jakavat vantaalaisia valtuutettuja.

Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaaran mukaan seurakuntavaalien äänestyskäyttäytymisessä näkyy etenkin pääkaupunkiseudulla äänestäjien suhtautuminen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen. Hän arvioi, että monissa pääkaupunkiseudun seurakunnassa polarisaatio jyrkkenee ja mielipide-erot tässä asiassa kasvavat ja ryhmät selkiytyvät. Malkavaaran haastattelun voit lukea täältä.

Viisi alle kolmekymppistä pääsi valtuustoon

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valituista naisia on 36 ja miehiä 15. Myös seurakuntaneuvostoissa on selvä naisenemmistö. Vantaan 51-jäseniseen yhteiseen kirkkovaltuustoon valittiin 20 uutta luottamushenkilöä. Seurakuntaneuvostojen sadasta jäsenestä peräti puolet on uusia eli he eivät olleet seurakuntaneuvoston jäseniä edelliskaudella.

Nuoret 16–17-vuotiaat vantaalaiset äänestivät aktiivisesti erityisesti Hakunilan ja Hämeenkylän seurakunnissa. Hakunilassa nuorten äänestysprosentti oli 9,2 ja kaikkien seurakuntalaisten 9,6. Hämeenkylässä nuorten äänestysprosentti nousi 9,1 prosenttiin ja kaikkien äänestysprosentti oli 10,8. Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotiailla on äänioikeus.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valittiin viisi alle 30-vuotiasta ehdokasta. Kirkkovaltuuston keski-ikä on 55 vuotta.

Äänestysprosentti Vantaalla oli nyt 9,0, kun se edellisissä vaaleissa oli 8,3.

 

Korjattu 20.11. kello 9.06 jutun tekstissä olleet virheet Hämeenkylän huomisen, Kyrkan Mitt i byn ja Vi i Vandan paikoista kirkkovaltuustossa. Kuvassa luvut olivat oikein.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.