null Arvoliberaalit nappasivat vaalivoiton Espoossa

Ajankohtaista

Arvoliberaalit nappasivat vaalivoiton Espoossa

Espoon yhteisen kirkkovaltuuston kokoonpano uusiutuu. Seurakuntavaalit muuttivat myös sen voimasuhteita. Kauniaisten luottamushenkilöistä vaihtui joka toinen.

Espoon kirkkovaltuustossa voimasuhteet muuttuivat seurakuntavaaleissa. Arvoliberaalit ryhmät lisäsivät vaikutusvaltaansa sekä valtuustossa että seurakuntaneuvostoissa.

Kirkkovaltuustossa nämä ryhmät saivat yhteensä seitsemän lisäpaikkaa. Liberaaleja arvoja kannattaviin ryhmittymiin kuuluvat Kirkko kaikille -ehdokaslistat ja Tulkaa kaikki -listat. Ne saivat valtuustosta yhteensä 16 paikkaa.

Seurakunta-aktiivien Yhdessä matkalla -ehdokaslistat saivat valtuustosta kaksi lisäpaikkaa. Arvokonservatiivinen valitsijayhdistys on valtuuston suurin ryhmä – siihen kuuluu 23 valtuutettua.

Kokoomuksen listoilta valtuustoon nousi 14 edustajaa, saman verran kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa. Demarien Ilon kirkko -listoilta valtuustoon valittiin kaksi edustajaa aiemman kolmen sijaan. Perussuomalaiset menettivät valtuustopaikkansa.

Espoon seurakuntavaaleissa valittiin 61 jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Puolet valtuutetuista on uusia. Selvä enemmistö, 57 prosenttia heistä, on naisia, ja miehiä on 43 prosenttia.

Valtuutettujen keski-ikä on 53 vuotta. Kun nykyinen kirkkovaltuusto aloitti toimikautensa neljä vuotta sitten, valtuutettujen keski-ikä oli sama 53 vuotta.

Enemmistö valtuutetuista on uusilla linjoilla

Espoon yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet ovat eri linjoilla joissakin arvokysymyksissä. Tämä ilmenee vaalikoneen vastauksista.

Reilusti yli puolet, 54 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista valtuutetuista, on sitä mieltä, että kirkon tulisi vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat. Tätä mieltä oli 33 vastaajaa.

Runsas kolmannes, 20 kysymykseen vastanneista valtuutetuista, on vastakkaista mieltä. Heidän mielestään kirkon tulisi edelleen vihkiä avioliittoon vain mies ja nainen.

Tähän vaalikoneen kysymykseen jätti vastaamatta kahdeksan valtuutettua (13 prosenttia valtuutetuista).

Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettajan, dosentti Mikko Malkavaaran mukaan seurakuntavaalien vaalituloksessa näkyy etenkin pääkaupunkiseudulla äänestäjien suhtautuminen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen.

Malkavaara arvioi, että monissa pääkaupunkiseudun seurakunnissa polarisaatio jyrkkenee, ja mielipide-erot tässä asiassa kasvavat ja ryhmät selkiytyvät.

Malkavaara huomauttaa, että Espoossa kirkkovaltuustoon saivat lisäpaikkoja sekä samaa sukupuolta olevien vihkimistä vastustavat että sitä kannattavat ryhmät. Vantaalla kävi samoin.

Lähes kaikki vaalikoneeseen vastanneet valtuutetut haluavat auttaa kaikkia turvapaikanhakijoita. Vain kolme edustajaa oli sitä mieltä, että kirkon pitäisi keskittyä erityisesti kantasuomalaisten auttamiseen.

Arvoliberaalit vahvistivat asemiaan Olarissa

Arvoliberaalit ehdokaslistat kasvattivat vaikutusvaltaansa myös seurakuntaneuvostoissa. Ne saivat yhteensä 10 lisäpaikkaa.

Suurin muutos tapahtui Olarin seurakuntaneuvostossa, jossa uusi Kirkko kaikille -ryhmittymä sai seitsemän paikkaa. Tulkaa kaikki -henkinen ryhmä koostuu nuorista aikuisista sekä keskustan, vihreiden ja demareiden kannattajista.

Yli puolet kirkkovaltuutetuista on sitä mieltä, että kirkon tulisi vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat.

Uuden ehdokaslistan menestys selittyy muun muassa liittoutumisella: usea aiemmin suppea vaalilista yhdisti voimansa ja kokosi listan, jolla oli selkeä vaaliohjelma.

Kirkko kaikille -ryhmän (seitsemän paikkaa) lisäksi asioista Olarissa päättävät Yhdessä matkalla -ryhmä (viisi edustajaa) ja kokoomus (neljä edustajaa).

Tulokkaat ja konkarit keräsivät kannatusta

Vaalin ääniharavaksi nousi Kirkko kaikille -listan 23-vuotias Iida Rotko Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta. Opiskelija sai 333 ääntä seurakuntaneuvoston vaalissa ja 305 ääntä kirkkovaltuustoon. Valtuustovaalin suurimman äänimäärän keräsi saman seurakunnan diplomi-insinööri Heikki Sorvari Yhdessä matkalla -listalta. Häntä kannatti 339 äänestäjää. Olarin ääniharava oli Kirkko kaikille -listan ehdokas ja opiskelija Kira Järves, joka sai valtuustoon 225 ja neuvostoon 229 ääntä.

Kokoomuksen ehdokkaat keräsivät eniten ääniä Tapiolassa (kulttuurineuvos Jouni Mykkänen, valtuusto 238, seurakuntaneuvosto 219), Espoonlahdessa (fysioterapeutti Paula Viljakainen, valtuusto 211, seurakuntaneuvosto 197) ja Leppävaarassa (pääsihteeri Herttaliisa Tuure, valtuusto 182, seurakuntaneuvosto 173).

Ruotsinkielisen seurakunnan ääniharava oli TM Heidi Juslin-Sandin, joka sai valtuuston vaalissa 215 ääntä.

Kauniaisten yhteiseen kirkkovaltuustoon valittiin yhteensä 21 luottamushenkilöä, joista puolet on uusia. Eniten ääniä keräsivät LL Raili Pirttimäki, rehtori Tapani Ala-Reinikka ja opiskelija Kare Visuri.


Juttua muokattu 29.11.: "vihreiden listat" poistettu, koska vihreillä ei ollut tällä kertaa listaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.