null Vantaan seurakuntien työntekijät jalkautuvat hautausmaalle – tuoreen tutkimuksen mukaan kirkko kohdataan usein juuri siellä tai mediassa

Pappi Tarja Korpela on yksi niistä Vantaan seurakuntien työntekijöistä, jotka jalkautuvat Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalle ja ovat tarvittaessa valmiit keskustelemaan ihmisten kanssa.

Pappi Tarja Korpela on yksi niistä Vantaan seurakuntien työntekijöistä, jotka jalkautuvat Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalle ja ovat tarvittaessa valmiit keskustelemaan ihmisten kanssa.

Ajankohtaista

Vantaan seurakuntien työntekijät jalkautuvat hautausmaalle – tuoreen tutkimuksen mukaan kirkko kohdataan usein juuri siellä tai mediassa

Hautausmaaympäristö virittää ihmiset sellaiselle taajuudelle, että keskustelu voi alkaa kukista ja päätyä helposti elämään ja kuolemaan. 

Ei tuppauduta, mutta ollaan valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan. Tällä periaatteella joukko Vantaan seurakuntien yhteisten palveluiden työntekijöitä on paikalla Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla 5.–9. kesäkuuta. Myös Tikkurilan seurakunnan diakoniatyöntekijät päivystävät Pyhän Laurin kirkon ympäristössä ja hautausmaalla muutamana kesäkuun torstaina. Seurakuntien työntekijöiden kanssa voi ihmetellä vaikkapa päivän säätä tai puhua elämän ja kuoleman kysymyksistä.

– Hautausmaa on hiljentymisen, monien tunteiden ja muistojen paikka. Haluamme olla jakamassa näitä tuntoja hautausmaalla vierailevien kanssa, kertoo Vantaan seurakuntien johtava kasvatustyön pappi Tarja Korpela.

Vantaan seurakuntien strategiassa korostuu läsnäolo siellä, missä ihmiset ovat, ja yhteydenpito seurakuntien jäseniin. Hautausmaalla vierailu ja siellä käytävät keskustelut ovat ihmisille yksi tapa olla kontaktissa kirkkoon – ja samalla itseensä ja tunteisiinsa.

– Hautausmailla käy paljon iäkästä väkeä, ihmisiä, joiden omat verkostot ovat jo harventuneet. On paljon ikävää ja kaipausta. Hautausmailla yksinäisyys tiivistyy, Korpela sanoo.

Idea läsnäolosta hautausmaalla ei ole uusi. Malmin hautausmaalla Helsingissä oli jonkin aikaa tavattavissa hautausmaapappi, ja esimerkiksi Tampereella seurakuntien työntekijät ovat olleet läsnä Kalevankankaan hautausmaalla.

Vantaalla seurakuntien työntekijät ovat olleet läsnä hautausmaalla pyhäinpäivinä. He ovat jakaneet kuumaa mehua ja keskustelleet kävijöiden kanssa.

Tikkurilan seurakunnasta pappi on päivystänyt hautausmaalla välillä kesäisin. Kokemukset ovat olleet hyviä. Hautausmaaympäristö virittää ihmiset sellaiselle taajudelle, että keskustelu on luontevaa ja voi päätyä suuriinkin teemoihin.

Elämänhistoria ja paikallishistoria kohtaavat

Läsnäolo hautausmailla saa tukea myös tutkimustiedosta. Kesäkuun alussa julkistettavan kirkon tunnettuustutkimuksen mukaan suurin osa suurten kaupunkien asukkaista on kohdannut kirkon tai kirkon työntekijän viimeisen vuoden aikana joko uutismedian välityksellä tai hautausmaalla. Vantaalaisista hautausmaalla oli käynyt vuoden aikana noin kolmannes, 33 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Tutkimukseen liittyvä nettikysely tehtiin maaliskuussa, ja siihen vastasi 7 356 suomalaista. Vantaalaisia vastaajia oli 500. Tutkimus tehtiin nyt kolmatta kertaa. Myös aiempina tutkimusvuosina hautausmaiden rooli on noussut esiin.

– Tuloksesta voi vetää sellaisen johtopäätöksen, että seurakuntien pitäisi aidosti miettiä, millä tavoin läsnäoloa hautausmailla voisi kehittää, hankejohtaja Sami Kallioinen Kirkkohallituksesta sanoo.

– Hautausmaa on surun, kulttuuri- ja paikallishistorian sekä oman elämänhistorian paikka. Vaikka omia omaisia ei olisi juuri tietyllä hautausmaalla, siellä voi käsitellä omaa surua ja melankoliaa.

– Hautausmaalla tunnetaan paljon ikävää ja kaipausta, Tarja Korpela sanoo.

– Hautausmaalla tunnetaan paljon ikävää ja kaipausta, Tarja Korpela sanoo.

Hautausmaalla ei käydä kiireen kanssa

Kirkon tunnettuustutkimuksessa käsite kohtaaminen ymmärretään laajasti. Kyse voi olla muustakin kuin siitä, että juttelisi kirkon työntekijän kanssa. Kohtaaminen voidaan ymmärtää niin, että kirkko ylipäätään tulee mieleen tai näkyy jollakin tavalla arjessa. Konkreettiset kohtaamiset puolestaan ovat yleisiä juuri hautausmailla.

– Hautausmaa on paikka, jossa on helppo kommunikoida. Siellä saatetaan sekä kommentoida kukkia että kertoa vainajasta jotakin, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho kertoo.

Kausityöntekijät saavat myös paljon palautetta siitä, kuinka hyvin hautausmaa on hoidettu ja kuinka kaunista siellä on. Kehittämisehdotuksia tulee myös. Tällä hetkellä yleinen puheenaihe Vantaalla ovat hautausmaalla vierailevat kauriit.

– Työntekijät eivät ole ammatiltaan sielunhoitajia, mutta ovat asiakaspalvelutehtävässä ja voivat auttaa, jos kysymyksiä tulee. Siksi kuulokkeiden käyttö työssä ei ole sallittua. Työntekijöitten pitää havainnoida ympäristöä ja olla ihmisten käytettävissä.

Ajatus siitä, että myös muut seurakuntien työntekijät ovat pian läsnä hautausmaalla, on Minna Ahon mielestä loistava.

– Tämä on tosi ihana juttu. Hautausmaalla ihmisillä on yleensä aikaa jutella. Kun Vantaan seurakuntien työntekijät ovat olleet läsnä tapahtumissa, ihmiset ovat aina antaneet tosi hyvää palautetta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.