null Espoon yhteinen kirkkoneuvosto keskusteli Kirkko ja kaupungin sopimuksesta – taustalla yhden jäsenen aloite

Vantaa päätti Kirkko ja kaupungin sopimuksen irtisanomisesta ja haluaa neuvotella uudesta sopimuksesta Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymien kanssa.

Vantaa päätti Kirkko ja kaupungin sopimuksen irtisanomisesta ja haluaa neuvotella uudesta sopimuksesta Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymien kanssa.

Ajankohtaista

Espoon yhteinen kirkkoneuvosto keskusteli Kirkko ja kaupungin sopimuksesta – taustalla yhden jäsenen aloite

Kun Vantaa päätti irtisanoa Kirkko ja kaupungin nykyisen sopimuksen, myös Espoossa joudutaan ottamaan asiaan kantaa.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli maanantaina 10. kesäkuuta kokouksessaan Kirkko ja kaupungin sopimusta. Keskustelun pohjana oli kirkkoneuvoston jäsenen Risto Sepposen aloite.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti irtisanoa pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien sopimuksen Kirkko ja kaupunki -median julkaisemisesta vuoden 2021 alusta. Espoon, Helsingin ja Kauniaisten seurakuntayhtymien on sen vuoksi aloitettava sopimusneuvottelut Vantaan kanssa. Yhteinen media syntyi vuonna 2017 monivuotisen valmistelun tuloksena.

Espoo joutuu siis joka tapauksessa ottamaan kantaa nyt syntyneeseen tilanteeseen. Tarkemmin asiaan palataan elokuussa.

Sepposen aloitteessa esitetään, että Kirkko ja kaupunki -yhteistyön pohjaksi valmistellaan muiden sopijaosapuolten kanssa strategia, jossa huomioidaan seurakuntayhtymän paremmat mahdollisuudet vaikuttaa vuosittaisiin kustannuksiin, paikallisen tapahtumailmoittelun ja uutisten riittävä näkyvyys ja seurakuntien viestintätarpeiden huomioiminen sekä verkkoviestinnän entistä parempi hyödyntäminen ja varautuminen printtimedian merkityksen vähenemiseen.

Lisäksi Sepposen aloitteessa esitetään, että Espoon seurakuntayhtymän neuvotteluaseman varmistamiseksi yhteiselle kirkkovaltuustolle valmistellaan ehdotus Kirkko ja kaupunki -median sopimuksen irtisanomiseksi.

Yhteinen kirkkoneuvosto kävi asiasta vilkkaan ja pitkän keskustelun. Aloite merkittiin kokouksessa saapuneeksi ja asia menee seuraavaksi valmisteluun viestinnän toimikunnalle, joka käsittelee asiaa elokuun kokouksessaan. Yhteiselle kirkkoneuvostolle esitys tulee käsiteltäväksi 26. elokuuta.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien päätös yhdistää voimavarat viestinnässä on ollut kauaskantoinen ja viisas päätös.
– Kalervo Salo

– Keskustelua käytiin aiheesta ja irtisanomisen merkityksestä. Nythän tilanne on se, että sopimus tulee joka tapauksessa kirkkovaltuuston käsittelyyn sopimusneuvottelujen jälkeen. Viestinnän toimikunta on luottamushenkilöistä koottu asiantuntijaelin, jonka jäsenet on valittu viestintäosaamisen perusteella. Asiaa käsitellään siellä ennen kirkkoneuvostoa, kertoo Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlin.

Hänen mukaansa Espoon pitää joka tapauksessa linjata omat tavoitteensa ja valita neuvotteluihin työryhmä. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo toteaa, että aloitteen laatija halusi varmistaa keskustelun alkamisen mahdollisimman nopeasti.

– Asia olisi joka tapauksessa tullut päätettäväksi myös ilman aloitetta. Tässä vaiheessa ei vielä ole ennakoitavissa, miten asia etenee. Valmisteluvaiheessa tarvitaan myös neuvotteluja muiden seurakuntayhtymien kanssa. Näiden neuvottelujen tulos vaikuttaa päätöksentekoon, sanoo Salo.

Mitä itse ajattelet mediayhteistyöstä ja Kirkko ja kaupungista Espoon kannalta?

– Katson, että pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien päätös yhdistää voimavarat viestinnässä on ollut kauaskantoinen ja viisas päätös. Tämä on tuonut kaikille seurakuntayhtymille jo nyt merkittäviä taloudellisia säästöjä pitäen samalla huolta korkeatasoisesti toimitetusta seurakuntalehdestä ja muusta yhteisestä mediasta. Hyvin alkanutta pääkaupunkiseudun seurakuntien hyvää yhteistyötä kannattaa edelleen jatkaa ja kehittää, tuumii Salo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.