Espoon uudessa sairaalassa on paljon taidetta.
Uudessa Espoon sairaalassa halutaan kohdella kaikkia VIP-asiakkaina
Uusi sairalaa keskittyy ikäihmisten kuntoutukseen. Sairaalassa on myös poikkeuksellisen paljon taidetta.
Vaaleansävyisessä Espoon sairaalassa melkein kaikki on jo valmiina. Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen asukkaita palveleva Espoon sairaala aloittaa toimintansa maaliskuun alkupuolella.
Sinne siirtyvät sekä potilaat että henkilökunta Puolarmetsän ja Muuralan sairaaloista sekä Kirkkonummen ja Kauniaisten terveyskeskussairaaloista.
Sairaalapappi Annamari Simpanen ja sadat muut työntekijät muuttavat uusiin tiloihin Jorvin sairaala-alueelle.
Simpasen työhuone sijaitsee Hiljaisen huoneen vieressä sairaalan ensimmäisessä kerroksessa.
Sairaalapapin huone on matalan kynnyksen paikka. Omaisten, jotka ovat hakeutuneet Hiljaiseen huoneeseen, on helppo poiketa papin luo purkamaan ajatuksiaan ja keventämään mieltään.
– Samoin henkilökunta voi tulla keskustelemaan. Upouudessa sairaalassa kirkko ja pappi saavat olla näkyvissä ja ovat osa normaalia toimintaa. Olen kiitollinen tästä, sanoo Simpanen.
Espoon sairaalan sairaalapastori Annamari Simpanen on tyytyväinen siihen, että uusissa tiloissa pappi ja kirkko saavat näkyä.
Vain VIP-asiakkaita, ei potilaita
Jorvin sairaalan entiselle pysäköintialueelle rakennettu 270-paikkainen sairaala keskittyy ikäihmisten hoitoon ja kuntoutukseen.
Sairaalan palveluihin kuuluvat myös etäkuntoutus, kotisairaala, poliklinikat, hammashoitola ja apuvälineyksikkö.
– Meillä on vain VIP-asiakkaita. Kuuntelemme asiakkaitamme ja kysymme, mikä heille on tärkeää. Tärkein tavoitteemme on pitää ikäihmiset toimintakykyisinä niin, että he voivat asua kotona, tiivistää Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso Espoon sairaalan toimintaperiaatteen.
Asiakkaiden ja läheisten viihtyisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita, joissa on wc- ja suihkutila.
Tärkein tavoitteemme on pitää ikäihmiset toimintakykyisinä niin, että he voivat asua kotona. - Espoon perusturvajohtaja Juha Metso
Potilaan ulottuvilla on tablettitietokone, josta voi esimerkiksi soittaa skype-puheluja ja katsoa televisiota. Huoneessa olevan nojatuolin saa levitettyä vuoteeksi omaiselle. Katonrajassa oleva kamera tunnistaa, jos asiakas kaatuu tai oksentaa, ja automaattinen hälytys lähtee hoitajalle.
Myös sairaalapappi on tyytyväinen yhden hengen huoneisiin. Asiakkaan huoneessa on helppo käydä luottamuksellisia keskusteluja, kun huoneen oven voi vetää kiinni.
Saattohoito-osaston aulassa voi istahtaa.
Kuntoutus on ykkönen
Espoon sairaalassa työskentelee kaikkiaan 403 henkilöä, joista lääkäreitä on 31 ja terapeutteja noin 60, loput ovat hoitajia. Tavoitteena on tarjota kuntoutusta jopa kuusi tuntia päivässä.
Kuntoutus on tehty helpoksi, sillä erilaisia kuntoutusvälineitä on paljon ja niitä on sijoitettu jokaiselle osastolle käytävien varrelle, ruokailutilojen yhteyteen sekä ulkotiloihin. Hoitohenkilökunta toivoo, että läheiset innostaisivat asiakasta tarttumaan välineisiin, jotta toipuminen edistyisi.
– Tavoitteena on kahden, kolmen viikon hoitoaika täällä. Esimerkiksi lonkkaleikkauspotilaat tulevat tänne erikoissairaanhoidosta leikkauksen jälkeen toisena päivänä. Osa palveluista viedään asiakkaan kotiin. Nykyteknologia mahdollistaa etäkuntoutuksen, vaikkapa puheterapiaa voidaan antaa internetin kautta, kertoo johtava ylilääkäri Jorma Teittinen.
Taide on vahvasti läsnä uudessa sairaalassa. Jo sisääntuloaulassa katse kiinnittyy katossa olevaan Hanna Vihriälän Ketohanhikki-taideteokseen. Toinen Vihriälän teos Suolaheinä on ruokalan katossa.
Sairaalan taidekokonaisuus koostuu kuudesta tilausteoksesta ja poliklinikan odotustilan videoteoksesta. Vihriälän työt kuuluvat tilausteoksiin. Lisäksi eri tiloihin on sijoitettu noin 270 teosta Espoon modernin taiteen museon Emman ja Saastamoisen säätiön kokoelmista. Taidetta on myös jokaisessa potilashuoneessa ja henkilökunnan tiloissa.
Saattohoitoa Villa Glimsissä
Uuden sairaalan myötä espoolaisten saattohoitopaikat lisääntyvät. Saattohoitoyksikkö Villa Glims sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa ja siellä on 15 paikkaa. Puolarmetsän sairaalassa paikkoja oli 10.
Espoon kaupunki ja seurakunnat kouluttivat tammikuussa saattohoito-osastolle vapaaehtoishenkilöitä. Koulutuksen sai 16 henkilöä.
Uusien vapaaehtoisten lisäksi Villa Glimsissä toimii puolenkymmentä Puolarmetsän sairaalassa työskennellyttä vapaaehtoishenkilöä.
– Vapaaehtoiset toimivat kuolevan henkilön matkakumppaneina. He ovat seurana, keskustelevat, kuuntelevat, vievät ulos tai istuvat vain vieressä, jos henkilö niin haluaa, kertoo sairaalapastori Annamari Simpanen.
Saattohoitopaikkojen lisääntyessä sairaalapapin kohtaamisten määrä kasvaa.
– Olen paljon tekemisissä potilaan läheisten kanssa. Jokainen asiakas tuo mukanaan oman perheensä ja muut läheisensä, sanoo Simpanen.
Espoon sairaalan sairaalapastori Annamari Simpanen uuden sairaalan kappelin taideteoksen takana.
Espoon sairaala
- Espoon kaupungin sairaala
- ottaa vastaan potilaita 6.3. alkaen
- viidellä osastolla 255 potilaspaikkaa
- saattohoitoyksikkö Villa Glimsissä 15 paikkaa
- Espoon laajin julkisen taiteen hanke
- yli 300 taideteosta sijoitettu eri tiloihin
- kellarikerroksessa noin 1 000 pysäköintipaikkaa
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Taiteella on myös terveysvaikutuksia, ja siksi HUSin potilaiden iloksi on koottu yli 5700 taideteosta
Hyvä elämäHUSin taidetoimikuntaa johtava psykiatri Ilkka Taipale kaipaa taidetta myös kattoihin. Silloin vuodepotilaillakin olisi jotain katsottavaa.
