null Vladimir Putin pitää kaulassaan äidiltä saamaansa ristiä – se sopii hyvin tarinaan Putinista venäläisyyden ja ortodoksisen uskon puolustajana

Venäjän presidentti Vladimir Putin ottamassa aurinkoa Siperiassa elokuussa 2017. Kaulaassaan hänellä on äidiltä saat risti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ottamassa aurinkoa Siperiassa elokuussa 2017. Kaulaassaan hänellä on äidiltä saat risti.

Hengellisyys

Vladimir Putin pitää kaulassaan äidiltä saamaansa ristiä – se sopii hyvin tarinaan Putinista venäläisyyden ja ortodoksisen uskon puolustajana

Vladimir Putinin kaulassa roikkuvasta rististä kerrotaan tarinaa, joka muistuttaa pyhimyslegendoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kastettiin lapsena salaa ortodoksisen kirkon jäseneksi. Putinin syvästi uskonnollinen äiti vei poikansa kastettavaksi Kristuksen kirkastumisen katedraaliin Pietarissa. Putinin isälle pojan kasteesta ei kerrottu halaistua sanaa. Isä oli kiihkeä kommunisti. Neuvostoliitto oli kommunistisen puolueen hallinnassa, ja uskonto oli liikkeen ideologian mukaan oopiumia kansalle.

Venäjän televisiossa esitetyssä Saida Medvedevan dokumentissa Patriarkka Vladimir Putin kertoi elämänsä lähtökohdista, jotka ovat olleet vähintäänkin ristiriitaiset.

Putin kastettiin marraskuun kahdeksantena päivänä vuonna 1952. Se oli mikkelinpäivä eli arkkienkeli Mikaelin muistopäivä. Putinin kastanut pappi, joka dokumenttielokuvan mukaan oli Venäjän ortodoksisen kirkon nykyisen patriarkan Kirillin isä, ehdotti, että vauva nimettäisiin Mikhailiksi kastepäivän nimikkopyhän mukaan. Putinin isä oli kuitenkin jo päättänyt, että lapsen nimeksi tulee Vladimir.

Putin sai kaulakorun äidiltään valmistautuessaan Israelin matkalle.

Äidin kertomuksen mukaan Putinin kastanut pappi oli lämmin ja lempeä. Hän oli todennut Vladimirin olevan oiva nimi lapselle ja osoittanut hänelle suojeluspyhäkseen Vladimir Suuren.

Kiovan ruhtinasta Vladimir Suurta pidetään Venäjän ortodoksisessa kirkossa pyhänä, sillä hän otti kristillisen kasteen vuonna 988. Sen seurauksena koko silloisen Kiovan Venäjän eli Rusin valtakunnan uskonnoksi tuli kristinusko.

Monissa Putinista otetuissa valokuvissa hänen kaulassaan näkyy risti. Putinin ristiin liittyy tarina, jossa on jopa mystisiä piirteitä – tai ainakin niin mieluusti annetaan ymmärtää. Ainakaan ristin tarina ei hälvennä Putinin ympärillä leijailevaa arvoituksellisuutta.

Putin sai kaulakorun äidiltään ja äiti kehotti häntä ottamaan sen mukaansa Israelin matkalle. Putin kertoi televisiohaastattelussa, että ristin piti olla hänen kaulassaan hänen käydessään Jeesuksen haudalla.

Putin on kertonut myös saunareissusta huvilalleen. Halpa alumiininen risti poltti Putinin rintaa kuumassa löylyssä, ja hän riisui sen kaulaltaan. Sauna syttyi tuleen, ja seurue joutui pakenemaan liekkejä. Risti jäi palavaan saunaan.

Myöhemmin risti löytyi saunan raunioista täysin ehjänä ja entisen veroisena. Putin päätti pitää ristiä jatkossakin.

Venäjän ortodoksisen kirkon ja presidentin välit ovat läheiset. Vladimir Putinin suuri projekti on rakentaa valtiolle ja kansalle vahva, historiaan ja venäläisiin arvoihin perustuva identiteetti. Pyhiin ihmisiin liitetyt ihmeet ovat tärkeitä Venäjän ortodoksisessa kirkossa ja venäläisessä kansanuskossa. Vladimir Putinin ristin ihmeenomainen tarina, hänen Venäjän historiaan liittyvä nimensä ja kertomus salaa toimitetusta kasteesta sopivat hyvin täydentämään suurta kertomusta Pyhästä Venäjänmaasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.