null Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kiipeää Tuomiokirkon saarnastuoliin: ”Vallan vahtikoirat voisivat kertoa enemmän hyvän ketjuista”

– Ylen motto Livenä ja läsnä sopisi kirkollekin. Kirkko on kyllä ottanut askeleita lähentyäkseen ihmisiä, mutta petrattavaakin on, näkee toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

– Ylen motto Livenä ja läsnä sopisi kirkollekin. Kirkko on kyllä ottanut askeleita lähentyäkseen ihmisiä, mutta petrattavaakin on, näkee toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kiipeää Tuomiokirkon saarnastuoliin: ”Vallan vahtikoirat voisivat kertoa enemmän hyvän ketjuista”

Helsingin seurakunnissa on alkanut keskustelujen kevät, josta yhteiskunnallisten vaikuttajien saarnat ovat yksi esimerkki. 

Viime keväänä alkaneeseen Ajan merkit -saarnasarjaan kutsutaan puhujiksi yhteiskunnallisia vaikuttajia. Toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myöntää yllättyneensä tuomiorovasti Marja Heltelän kutsusta.

–  Olen kyllä puhunut kerran aikaisemmin kirkossa, nimittäin MTV:n vastaavana päätoimittajana Arvoillassa, joka pidettiin Kallion kirkossa ennen viime presidentinvaaleja.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen, jopa hieman jännittävä. Ylä-Anttila vetää päälleen valkoisen alban, ensimmäisen kerran sitten rippikoulun, ja puhuu sunnuntaiaamun messussa, eväänään päivän evankeliumiteksti. Aiheena on media-alan ammattilaiselle sopivasti sanan kylvö. Se ei kuitenkaan ollut suunniteltu juttu.

– Helmikuu vain oli paras ajankohta minulle, ja sitten katsottiin sunnuntain aihe. Ja minä kun olen tehnyt koko elämäni töitä sanan merkityksen ja sanan voiman kanssa! Aion puhua muun muassa yhteiskunnallisen keskustelun sävyistä, Ylä-Anttila sanoo.

Ajan merkit -saarna on kuitenkin luonteeltaan arvokeskustelua eikä raamatunselitystä.

Joukkotiedotuksesta somepöhinään

Ylellä on pitkä historia. Kauan ennen internetiä ja sosiaalista mediaa viestintä oli huomattavan yksisuuntaista; median sijasta puhuttiin kuvaavasti joukkotiedotusvälineistä. Joukkotiedotuksen alkumuotona voidaan pitää saarnastuolista luettuja kuulutuksia.

– Nykyisin vuorovaikutteisuus on meillä iso asia. Yle saa 40 000 palautetta viikossa. Puheluita, sähköpostia ja kirjeitä, mutta suurin osa on somekeskustelua, johon Yle on tägätty tavalla tai toisella. Saamme ohjelmatoiveita ja myös tiukkoja kysymyksiä uutisvalinnoista ja -painotuksista, Merja Ylä-Anttila kertoo. 

Perusteetonta positiivisuutta ei tarvitse ylläpitää mediassa, mutta toivon puhetta tarvitaan, Merja Ylä-Anttila näkee.

Perusteetonta positiivisuutta ei tarvitse ylläpitää mediassa, mutta toivon puhetta tarvitaan, Merja Ylä-Anttila näkee.

Hän on ollut muutaman kerran mukana Radio Suomen suorassa Kysy Ylestä -lähetyksessä vastaamassa kuuntelijoiden kysymyksiin. Lisäksi Yle on tavoitteidensa mukaan enemmän ”Livenä ja läsnä” eli mukana tapahtumissa ja järjestämässä vuoropuhelua.

Hyvä näkyvämmäksi mediassa

Merja Ylä-Anttila näkee, että Yle voisi sisällöissään pitää osaltaan yllä toivoa. Se on eri asia kuin perusteeton positiivisuus.

– Pitäisi pystyä tuomaan enemmän esiin tapahtunutta edistystä ja hyviä ketjuja. Toki vallanpitäjien toimien vahtiminen kuuluu vallanjako-oppiin ja median rooliin. Mutta sen ohella maailma menee eteenpäin, ja hyvääkin voi tehdä näkyväksi.

Toivon puhe kertoo Ylä-Anttilan mielestä siitä, että pienilläkin teoilla ja toimeen tarttumisella on merkitystä ongelmien ratkaisemisessa. Jos taas kaikki näyttäytyy liian isona möhkäleenä, kuten ilmastonmuutos usein, ihminen voi valahtaa voimattomaksi ja turhautuu. Siksi toivon puhetta kaivataan enemmän.

Ehkäpä sitä kuullaan myös Tuomiokirkossa sunnuntaina 16.2. Vuoropuhelulle on aikaa kirkkokahveilla.

Seitsemän keskustelusarjaa meneillään

Seurakunnissa on meneillään useita keskustelu- ja luentosarjoja. Poimi tästä lähiajan vinkit:

ke 12.2. klo 18 Hyvän toivon kappelissa Jätkäsaaressa: Iso Korva -ilta. Eeva-Liisa Salovaara: Mikä minua ottaa päähän kirkossa?

Ke 12.2. klo 18 Mikaelinkirkossa Kari Kuulan luentosarja vaikeista uskonkysymyksistä. Haluaisin uskoa Jumalaan, mutta se ei vaan onnistu? Johdatus uskon käsitteen syvempään ymmärtämiseen.

su 16.2. klo 10 Helsingin tuomiokirkossa: Ajan merkit -saarnasarja, toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Kirkkokahvit.

su 16.2. klo 10 Paavalinkirkossa: kirkkoherra Kari Kanalan saarnadialogit jatkuvat, vieraana toimittaja Ina Mikkola. Eikö mikään ole enää pyhää?

ke 19.2. klo 17.30 Tuomiokirkon kryptassa: Maan suola. Voiko uskoa yhtä aikaa siihen, että Jumala on luonut maailman ja evoluutioteoriaan? Teologian tohtori Eero Junkkaala ja professori Atte Korhola.

to 20.2. klo 18 Triplan Fokuksessa: Uskolla parantaminen ja vaihtoehtohoidot. Lääketieteen ja kirurgian tohtori Jussi Naukkarinen.

ti 25.2. klo 18, Temppeliaukion kirkko: Kulttuuriklubi. Mitä uskontodialogi on? Imaami Omer Mohamed Hussein, tutkija, pastori Heidi Rautionmaa ja uskontodialogiaktiivi, baha’i Lars Silen.

to 27.2. klo 18 kauppakeskus Lauttiksessa Laru Areena. Nuorten syrjäytyminen ja Diakonissalaitoksen Vamos!-palvelu. Tapio Koivu.

ti 10.3. klo 19 Malmin kirkossa: Talvisodan päättymisestä 80 vuotta. Dosentit Esko M. Laine ja Marjo-Riitta Antikainen.

ke 11.3. Hyvän toivon kappelissa Jätkäsaaressa: Iso Korva -ilta. Mirja Vallisaari: Pyhyys ja rauha – mistä ne löytyvät?

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.