15-vuotiaana tappelun seurauksena halvaantunut Tomas Jouhilampi kertoo nyt tarinaansa koululaisille – ”Väkivalta lisää aina väkivaltaa”
Tomas Jouhilampi toivoo, että hänen kokemuksensa herättäisivät aina edes jonkun nuoren ajattelemaan. Jouhilampi vieraili vantaalaisissa kouluissa Tikkurilan ja Vantaankosken seurakuntien kutsusta.
– En koskaan ajatellut, mitä seuraamuksia sillä voi olla, että lyön jotakin tai se lyö mua. Se vaan tuntui hyvältä. Jos joku löi mua, sain adrenaliinipiikin ja jos sain lyödä takaisin, se tuntui hyvältä. En ajatellut, ennen kuin tuli perjantai 12. lokakuuta 2012.
Simonkylän koulun seiska- ja kasiluokkalaiset kuuntelevat, kun Tomas Jouhilampi kertoo tarinaansa.
Turkulainen Jouhilampi piti marraskuun puolivälissä kuusi luentoa vantaalaisilla kouluilla. Tikkurilan ja Vantaankosken seurakunnat olivat kutsuneet Jouhilammen puhumaan väkivaltaa vastaan, sillä nuorten väkivalta ja sen torjuminen on tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen teemana.
Yläkoululaisten kuulema tarina on poikkeuksellisen hurja, mutta juuri siksi tarpeellinen.
– Toivon, että se mitä kerroin, jäisi ainakin yhden nuoren päähän. Minulle on tullut aika paljon viestejä nuorilta, että olen jonkun ihmisen elämään vaikuttanut ja joku on lopettanut väkivaltaisen käytöksen, Jouhilampi sanoo.
Tappelusta kotibileissä seurasi vakava aivovamma
Äkkiseltään katsottuna 26-vuotias Tomas Jouhilampi näyttää tavalliselta, urheilulliselta nuorelta mieheltä. Huomiota kiinnittävät lähinnä näyttävät tatuoinnit, joita on myös kasvoissa. Tarkempi katsominen antaa kuitenkin vihjeen siitä, mitä 12. lokakuuta 2012 tapahtui. Jouhilampi puhuu ja kävelee hieman kankeasti, mikrofonia pitelevä käsi vapisee.
15-vuotiaana Jouhilampi ajautui kotibileissä kahteen tappeluun ja sai kummassakin osuman päähänsä. Hän lähti hoiperrellen ja päänsärkyisenä bileistä, kunnes jalat eivät enää kantaneet. Jouhilampi vietiin ensin selviämisasemalle ja sieltä sairaalaan. Jouhilampi vaipui koomaan ja heräsi kolmen ja puolen viikon päästä neliraajahalvaantuneena.
Yläasteen aikana en ollut varmaan päivääkään selvinpäin.
Tapahtuma kirjaimellisesti pysäytti Jouhilammen, jonka elämään olivat alakouluikäisestä alkaen kuuluneet sekä väkivalta että päihteet. Ylivilkas poika, joka halusi miellyttää muita ja päätyi usein itseään vanhempien porukoihin, oli helppo kohde kaikenlaisille älyttömyyksille.
– Yläasteen aikana en ollut varmaan päivääkään selvinpäin. Kasiluokalla sammuin kerran kesken tunnin, Jouhilampi kertoo.
Häntä yritettiin auttaa monin tavoin. Oli psykologia, terapeuttia, ja opettajatkin yrittivät puuttua tilanteeseen.
– Lähinnä ärsytti se kaikki. Ei minulla ollut mitään mielenkiintoa käydä kenenkään puheilla, Jouhilampi sanoo.
Olisiko mikään voinut pysäyttää 15-vuotiaan Jouhilammen luisua tuolloin?
– Ehkä joku joka olisi tehnyt tätä, mitä itse nyt teen, kertonut omasta kokemuksestaan. En tiedä, olisiko se auttanut. Ehkä.
Tilastot kertovat nuorten väkivaltarikosten yleistymisestä
Kaikkien yllätykseksi Tomas Jouhilampi alkoi toipua ja kuntoutua aivovammastaan. Hän opetteli uudestaan kävelemään ja puhumaan ja perusti myöhemmin sanoSTOPväkivallalle -liikkeen. Nyt Jouhilampi tekee sisältöjä sosiaaliseen mediaan, Tiktokiin ja Instagramiin ja kiertää Suomea puhumassa väkivaltaa vastaan.
Jouhilammen tekemälle työlle on tarvetta. Tilastojen mukaan rikosepäilyt alle 21-vuotiaiden syyllistymisestä ryöstöön ja pahoinpitelyyn ovat lisääntyneet vuodesta 2019 alkaen. Jopa alle 15-vuotiailla vakavien rikosten osuus on kasvanut.
– Osaako joku sanoa, mistä tämä johtuu, Jouhilampi kysyy Simonkylän koulun oppilailta.
Liikuntasalissa on hiljaista.
– En osaa minäkään, Jouhilampi sanoo.
Hänellä on oppilaille myös toinen kysymys.
– Saako väkivaltaa käyttää itsepuolustuksena?
Salissa on jälleen hiljaista.
– Nopeat jalat ovat paras itsepuolustuskeino. No, minulla ei niitä enää ole, painia sentään osaan, Jouhilampi sanoo.
Luentonsa loppupuolella hän muistuttaa kahdesta asiasta. Ensimmäinen liittyy väkivallan torjuntaan: jokaisella nuorella olisi hyvä olla jokin harrastus, oli se sitten mikä vain. Toinen liittyy väkivaltaan itseensä.
– Väkivalta lisää aina väkivaltaa. Se on mun mielipide.
Katuväkivallan kulttuuri on muuttunut
Luennon jälkeen osa kuulijoista tulee juttelemaan Tomas Jouhilammen kanssa. Muutama nuori pyytää myös yhteiskuvaan.
Jouhilammen omista yläkouluvuosista ei ole kuin reilu kymmenen vuotta, mutta maailma on siinä ajassa muuttunut.
– Tuntuu siltä, että nykyään nuoret eivät kunnioita eivätkä pelkää mitään. Ihmiselämällä ei tunnu olevan arvoa. Kannetaan veistä mukana ja ollaan valmiita käyttämään sitä. Silloin kun itse olin nuori, tuollaista pidettiin säälittävänä, hän sanoo.
Väkivallasta voi mennä toisen elämän pilalle, tai oma elämä.
Myös se on muuttunut, että nykyään monta nuorta voi käydä yhden kimppuun, kun aiemmin tappelut käytiin yksi yhtä vastaan. Väkivaltaa saatetaan nykyään myös kuvata ja videoita on levitetty nöyryyttämistarkoituksessa.
Entä mitä 15-vuotiaan sitten kannattaisi tehdä, kun tuntuu, että pää kiehuu ja käsi puristuu nyrkkiin?
– Tämä on vaikea kysymys. On minullakin yhä sellaisia fiiliksiä, mutta tajuan jo, että en voi tehdä niin. Jos olet 15, pitäisi vaan yrittää kelata asiaa pidemmälle. Väkivallasta voi mennä toisen elämä pilalle, tai oma elämä, Jouhilampi sanoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Viertolan kouluampuminen pysäytti – tämä ei saa enää toistua
PuheenvuorotAivan liian monet lapset ja nuoret voivat pahoin. On aika ryhtyä sanoista tekoihin, jotta tilanne muuttuisi.