Sari Seunan nuket ovat matkustaneet hänen mukanaan Thaimaassa, Turkissa ja ympäri Eurooppaa Brittein saarilta Kreikkaan ja Kyprokselle saakka. Ovatpa ne ehtineet käydä myös Afrikassa ja Yhdysvalloissa. Kuvat Sari Seuna, kuvankäsittely Mari Aarnio.
Barbien housut lähtivät reissuun ympäri maailmaa pandemian myötä – leluturismista on kasvanut kiehtova harrastus
Onko leluturismi tulevaisuuden matkailumuoto? Katriina Heljakka on tutkinut leluturismia ilmiönä, Sari Seuna harjoittaa sitä aktiivisesti.
Kun helsinkiläinen Sari Seuna matkustaa jonnekin, missä hän ei ole aiemmin käynyt, lähtee mukaan joku hänen nukeistaan. Esimerkiksi etelänlomalle hänen omat tavaransa on pakattu vartissa, mutta nuken valitseminen voi viedä kauankin aikaa.
– Kaikki ystäväni tietävät, että minulle pitää ilmoittaa etukäteen menemisistä, sillä usein lähteminen kestää. Mietin, kuka tyyppi lähtisi kanssani juuri siihen paikkaan, mitä se tekisi siellä, mitä nukella on siellä päällään ja mitä muuta pitää ottaa mukaan, Seuna naurahtaa.
Etelänlomalla mennään rannalle, joten tarvitaan uimapuvut ja rantapyyhkeitä. Koska todennäköisesti käydään syömässä ja juomassa, tarvitsee nukkekin pieniä ruoka- ja juoma-annoksia mukaansa.
– Joskus nukeille on mukana polkupyörä, jopa auto, mutta niitä en kuskaa kotoa kävelymatkaa pidemmälle.
Nukkeharrastuksessaan Seuna pääsee hyödyntämään monipuolisesti käsityötaitojaan, sillä hän tekee nukeilleen kaikkia näiden tarvitsemia tarvikkeita: vaatteita, ruokia, asumuksia huonekaluineen.
Kun nukke matkustaa, sille pakataan pieniä ruoka- ja juoma-annoksia mukaan. Kuva: Maija Saari
Seuna perusti itselleen doll.friends -Instagram-tilinsä vain ja ainoastaan nukkiensa matkoja dokumentoidakseen. Häntä ei hävetä kuvata julkisilla paikoilla. Yleensä ohi kulkevat ihmiset vain vilkaisevat kuvauspuuhissa olevaa Seunaa.
– Voin levittää nukketarvikkeet ihan missä vaan. Usein etenkin turistit, lapset tai humalaiset tulevat kysymään, että mikäs tämä juttu on.
Seuna nappaa matkaan jonkin nukeistaan aina kun se on mahdollista, monesti myös työpaikalle. Ensihämmennyksen jälkeen harrastukseen on suhtauduttu positiivisesti.
Sari Seunan työpaikalla vierailee toisinaan myös joku hänen nukeistaan ja aina asianmukaisesti varustettuna. Kuva: Maija Saari
– Jos olisi jossain hyvin vakavasti otettavassa asemassa, niin voisi ehkä joutua miettimään, että kehtaako tästä joka tilanteessa sanoa, mutta en ole törmännyt vielä sellaiseen, yrittäjyysneuvojana työskentelevä Seuna kertoo.
Moni muukin pitää Sari Seunan tavoin leluja – nukkeja, pehmoleluja ja toimintahahmoja – mukana maailmalla matkustaessaan, valokuvaa niitä ja jakaa lelun reissukokemuksia aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Ilmiötä sanotaan leluturismiksi.
Sari Seunan nuket ovat tottuneita leluturisteja. Kuva: Maija Saari
Kun matkustaminen oli korona-aikaan pysähdyksissä vuonna 2020, sai alkunsa travelling doll pants -ilmiö, jossa ei matkustanut ihminen, vaan pelkkä barbiekokoinen farkkupari, jota läheteltiin – ja lähetetään edelleen – eri maihin nukkeleikkijältä toiselle.
– Korona-aikana ei voitu itse lähteä ulkomaille ja matkustaa lelujen kanssa, eli leluturismia ei perinteisessä mielessä voitu harrastaa. Piti keksiä uusia, luovia ratkaisuja, kertoo lelujen ja leikin tutkija Katriina Heljakka.
Niinpä farkkuparia alettiin lähettää maasta toiseen. Farkut puettiin itse kunkin kotimaassa Barbien päälle, ja nukke lähetettiin lähimatkailun pariin eli tutustumaan paikan nähtävyyksiin. Sittemmin housupari on ehtinyt matkata Puolasta Brasiliaan, onpa se kuvattu Suomen Turussakin. Viimeksi farkut on nähty Xiamenin saarella Kiinan Fujianissa.
– Varsinkin kriisiytyvissä ajoissa leikki tarjoaa väylän luovuudelle tai kokeilevalle toiminnalle, toteaa Heljakka, joka on kahden sinisen UglyDoll-lepakkofiguurinsa myötä itsekin leluturismin harjoittaja.
Kun hiilijalanjälkeä pienennetään ja tulevaisuus voi tuoda matkailuun kovaakin kontrollia, onko leluturismissa ratkaisu?
– Kun ihmisten matkustamisesta tulee hyvästäkin syystä haastavampaa, niin mahtaako lopulta olla niin, että tulevaisuudessa lelut matkaavat meidän puolestamme, Heljakka miettii.
Sari Seunan Piki-niminen nukke nauttii Thaimaassa Koh Lantan upeista hiekkarannoista aamuauringon noustessa. Kuva: Sari Seuna
Pitkin maailman mantuja matkannut barbien pöksypari on yksi esimerkki siitä, että leluja on tapana lähettää matkaan myös itsenäisesti. Samaa ilmiötä esitteli elokuva Ameliè, jossa pieni puutarhatonttu lähetteli päähenkilölle postikortteja reissukohteistaan.
On olemassa puoliammattilaisia leluturismin harjoittajia, jotka kierrättävät heidän luokseen lähetettyjä leluja paikallisissa nähtävyyksissä ja järjestävät niille ohjelmaa. Toiminta pyörii somessa syntyneiden leluyhteisöjen kautta. Maailmasta löytyy myös muutamia lelumatkatoimistoja, joiden bisnesidea kaikessa yksinkertaisuudessaan on, että lelut lähetetään toimiistoon virallisia teitä ja lelujen matkoja dokumentoidaan.
– On kiinnostavaa, kun esineet matkustavat ihmisten sijaan. Ihmiset, jotka eivät itse halua esiintyä valokuvissa, kuvaavat näitä lelupersonallisuuksiaan. Niiden ympärillä kehittyy pitkäaikaista tarinankerrontaa, syntyy seuraajayhteisöjä, ja näistä hahmoista ja niiden kuulumisista aletaan puhua hyvin eloisasti, Heljakka kertoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Barbiet on kaivettu kaapeista ja ”mini-minä” tuottaa mielihyvää myös aikuisille – leikki edistää hyvinvointia, ja joskus nukkejen kautta leikitään ulos myös ahdistusta
Hyvä elämäLelujen ja leikin tutkija Katriina Heljakka tietää, ettei nostalgia ole suinkaan ainoa asia, joka vetää aikuisia leikin ja Barbie-nukkejen pariin.
