Elomaan perheessä kierrätetään ja lahjoitetaan apua tarvitseville – Eevi 4 v: ”Haluamme laittaa hyvän kiertämään”
Antamisen ilo ja apua tarvitsevien tukeminen yhdistyvät pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksessä.
Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien perinteinen joulukampanja Rakenna joulupuu -keräys vähävaraisten tukemiseksi alkaa ensimmäisenä adventtina 3. joulukuuta. Monien kirkkojen joulukuuseen on silloin ripustettu kirjekuoria, joiden sisältä löytyy lahjatoive, jonka kuka tahansa voi täyttää.
Tänä vuonna seurakuntalaisten lahjoituksilla on aiempaakin suurempi merkitys, sillä ruuan, sähkön ja muiden hintojen nousu tekee joulun valmistelusta haasteellista yhä useammalle.
Yhä useampi avun tarvitsija ottaa yhteyttä seurakuntien diakoniaan. Lisäksi hallituksen kaavailemat leikkaukset huolestuttavat sekä diakoniatyöntekijöitä että asiakkaita.
Sienitienesteillä hankittiin kaksi lahjakorttia
Vantaalainen Noora Elomaa ja hänen lapsensa Emma, 6, Eevi, 4, ja Elli, 2, osallistuvat toista kertaa Rakenna joulupuu -keräykseen. He ovat hankkineet kaksi kauppaketjun lahjakorttia annettavaksi apua tarvitseville korsolaisille.
Idea sai alkunsa syksyn runsaasta suppilovahverosadosta. Elomaan perhe keräsi sieniä noin 200 litraa. Saaliista puolet lahjoitettiin ystäville, tuttaville ja sukulaisille, jotka eivät itse pääse tai ehdi metsään, ja loput myytiin. Lapset saivat pitää rahat keräämistään sienistä. Viimeisen sienireissun jälkeen äiti ja lapset miettivät, mihin sen tuotto käytetään.
– Tytöt innostuivat ajatuksesta, että annetaan joululahja jollekin, joka ei ehkä muuten saisi yhtään pakettia. Osallistumme keräykseen, jossa lahjoitetaan leluja. Tyttöjen ostamien lahjapakettien jälkeen rahaa jäi vielä hieman, ja kun itse panin siihen lisää, saimme hankittua kaksi lahjakorttia. Ne päätimme antaa Rakenna joulupuu -keräykseen, Noora Elomaa sanoo.
– Varmaan joku lapsi tulee iloiseksi, kun saa meiltä lahjan, Emma Elomaa sanoo.
– Haluamme laittaa hyvän kiertämään, Eevi Elomaa lisää.
Äiti ja tytöt ovat keskustelleet monta kertaa antamisen merkityksestä ja siitä, mitä sillä voi saada aikaan.
Noora Elomaa on oppinut lapsuudenkodissaan jakamaan esimerkiksi karamellipussin kavereiden kanssa. Silloin kenellekään ei tule paha mieli. Karkin antaminen toiselle on samalla hyvän mielen jakamista eteenpäin. Saman hän haluaa opettaa omille lapsilleen.
– Toivon, että tyttäreni oppisivat sen, että jos itsellä on paljon, siitä voi jakaa muille. Se voi olla rahan ja tavaran lisäksi myös ajan antamista. Omasta taloudesta voi tinkiä pikkuisen ja laittaa osan eteenpäin tuottamaan jollekin hyvää. Myös vaatteita, leluja ja pelejä kannattaa kierrättää eteenpäin.
Elomaa kertoo sydämensä sykkivän nyt eniten auttamiselle. Se antaa hänelle paljon enemmän kuin ottaa. Yksikin pieni teko voi hänen mukaansa olla toiselle iso asia.
"Yksinhuoltajaperheen joulu ei ole ruusuinen"
Pääkaupunkiseudulla asuva Helena (nimi muutettu) on taloudellisessa ahdingossa oleva kolmen lapsen yksinhuoltaja. Hänen lapsistaan kaksi on erityislapsia, ja toinen heistä monisairas. Takana on väkivaltaa sisältänyt parisuhde. Toistaiseksi hän pystyy työskentelemään vain osa-aikaisesti.
Helena sai viime vuonna Rakenna joulupuu -keräyksestä lahjakortin, jonka turvin hän pystyi tarjoamaan lapsilleen jouluelämyksen.
– Lahjalla oli meille iso merkitys. Sain ostettua meille jouluruokia ja lapsille sillä hetkellä tarpeellisia perusasioita, kuten talvivaatteita ja hygieniatarvikkeita. Lisäksi saimme liput trampoliinipuistoon. Ilman tukea en olisi pystynyt tekemään lapsilleni minkäänlaista joulua, Helena sanoo.
– Yksinhuoltajaperheen joulu ei ole ruusuinen, eikä siihen sisälly runsaita lahjoja eikä pippaloita. Jos saamme avustusta, mietin silloinkin hyvin tarkkaan, mitä tarvitsemme ja mitä emme.
Helena sanoo olevansa väliinputoaja. Kela ja sosiaaliviranomaiset laskevat hänen taloutensa olevan plussan puolella, ja sen seurauksena hänen saamansa tuet eivät riitä elämiseen. Seurakunnan diakonian laskelmien mukaan Helenan talous on jatkuvasti miinuksella.
Kolmen lapsen yksinhuoltaja on saanut muun muassa kehotuksen muuttaa lastensa kanssa halvempaan asuntoon, mutta sellaista nelihenkiselle perheelle ei ole löytynyt pääkaupunkiseudulta. Myöskään hänen autonsa kuluja ei lasketa hyväksyttäviksi menoiksi. Auto on hänelle välttämätön muun muassa monisairaan lapsen kuljetusten takia.
Ilman tukea en olisi pystynyt tekemään lapsilleni minkäänlaista joulua.
Helenan mukaan perheen tilanne menee vuosi vuodelta pahemmaksi.
– Sosiaalitoimiston ja Kelan pitäisi olla paikkoja, joissa autetaan lapsiperheitä. Kokemukseni on täysin päinvastainen. Olen kokenut kyykytystä ja nöyryyttämistä. Sen sijaan seurakunnan diakoniassa ihminen kohdataan ihmisenä, ja siellä minua tsempataan eteenpäin, Helena sanoo.
Helena sanoo tekevänsä äitinä kaikkensa, jotta pystyy tarjoamaan lapsilleen sellaista, mitä normaalissakin perheessä tarjotaan. Jos nuorten maailmassa erottuu porukasta, joutuu helposti silmätikuksi.
– Antamalla lahjan joulukeräyksen kautta voi pelastaa jonkun ihmisen tai perheen joulun. Sellaisen lahjan arvo on tosi suuri, Helena sanoo.
Lahjatoiveet löytyvät kirkon joulukuusesta
Pitäjänmäen seurakunnan diakonilla Hele-Elina Saarella on pian edessään yksi vuoden suurimmista kohokohdista. Hän saa luovuttaa Rakenna joulupuu -keräyksen lahjat joulun alla niiden saajille.
– On hienoa olla tukemassa lapsiperheitä ja antaa lapsille lahjoja, joita he ovat toivoneet. Monelle vanhemmalle on iso helpotus, että keräyksen avulla lapsi saa edes yhden joulupaketin, Hele-Elina Saari sanoo.
Pitäjänmäen seurakunta on Helsingin pienin seurakunta. Tämä näkyy muun muassa siinä, että kirkolla olevasta joulukuusesta löytyy vuosittain keskimäärin 30 lahjatoiveen sisältävää kirjekuorta. Tälle määrälle yleensä löytyy lahjoittajat.
Tänä vuonna Pitäjämäessä tuetaan keräyksellä ainoastaan lapsia, koska heitä koskevia toiveita on tullut paljon. Viime vuosina on kerätty myös joulukukkia yksinäisille vanhuksille ja lahjakortteja yksineläville vähävaraisille.
– Lapset ja vanhemmat ovat yhdessä miettineet lahjatoiveet. Etenkin teini-ikäisille toivotaan lahjakorttia, jolla he itse pääsevät tekemään mieleisensä hankinnan. Pienille lapsille pyydetään vaatteita, kenkiä ja leluja, Saari sanoo.
Lahjan saajat ovat diakonian asiakkaita, jotka ovat asioineet seurakunnan kanssa vuoden aikana. Heiltä on kysytty loka–marraskuun vaihteessa korkeintaan 50 euron arvoinen lahjatoive. Nuo toiveet löytyvät ensimmäisenä adventtina Pitäjänmäen kirkon joulukuuseen ripustetuista kirjekuorista.
Kuusen vierestä kirkon seinältä löytyy lista, jossa on kerrottu numeroitujen kirjekuorien sisältämä lahjatoive. Seurakuntalaiset voivat sen mukaan valita haluamansa kuoren, hankkia lahjan ja toimittaa sen kirkolle.
Hele-Elina Saaren mukaan monet seurakuntalaiset osallistuvat Rakenna joulupuu -keräykseen joka vuosi. Toisten auttaminen kuuluu heidän jouluperinteisiinsä.
– Seurakuntaan tuodaan välillä muutakin eteenpäin lahjoitettavaa. Uuteen kotiin päätyi esimerkiksi meille tuotu lautapeli, jolle ei ollut käyttöä. Myös muutaman kympin lahjakortista on jollekin iso apu tiukassa tilanteessa. Pienetkin lahjat ovat suuria, Hele-Elina Saari sanoo.
Joululahjaksi apua seurakunnan kautta
Rakenna joulupuu -keräys on Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien joulukampanja.
Keräyksen kautta voi kuka tahansa lahjoittaa esimerkiksi lahjakortin perheen yhteiseen elämykseen, joulupaketin, lahjakortin jouluruokaan tai joulukukan vanhukselle. Auttamisen muodot vaihtelevat hieman seurakunnasta riippuen.
Espoossa lahjakortin voi antaa Espoonlahden, Leppävaaran ja Tapiolan seurakuntien keräyksissä. Tuomiokirkkoseurakunnassa voi toteuttaa lahjan saajan esittämän joululahjatoiveen ja Olarissa annetaan lahjakassi, joka sisältää neljä nimettyä tuotetta.
Kauniaisissa voi antaa lahjakortin.
Helsingissä voi ilahduttaa vähävaraista perhettä, yksinasuvaa tai vanhusta joulupussilla tai kaupan lahjakortilla, jolla saaja voi tehdä hankintoja ruokapöytään tai esimerkiksi lahjaostoksilla. Esimerkiksi Haagan seurakunnassa voi hankkia lahjakortin lapselle tai aikuiselle, samoin Pakilassa ja Malmilla, jossa voi antaa myös villasukkia ja suklaata. Munkkiniemessä voi lahjoittaa pitkään säilyviä elintarvikkeita.
Vantaalla ruokakaupan lahjakortin voi antaa Hakunilan, Hämeenkylän, Korson, Rekolan, Tikkurilan ja Vantaankosken seurakuntien keräyksissä. Tikkurilassa ja Korsossa voi myös lahjoittaa joulukukan ikäihmiselle. Vantaankosken seurakunnassa voi myös osallistua rahakeräykseen, joka käytetään avustuksiin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Yli 4 000 vähävaraista sai apua seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksen kautta
AjankohtaistaKeräys tekee köyhyyden ja yksinäisyyden näkyväksi ja tuo paljon iloa sekä lahjoittajille että lahjojen saajille.