Espoon hiippakunnassa puolet kirkolliskokousedustajista uusia – liberaalit papit menettivät konservatiiveille yhden paikan kolmesta
Liberaali Toivoa on -lista sai Espoon hiippakunnassa niukan enemmistön sekä pappien että maallikoiden vaalissa.
Espoon hiippakunnasta valittiin kirkolliskokoukseen tiistaina 13.2. järjestetyissä vaaleissa kolme pappia ja seitsemän maallikkoa. Joukko uudistui: kymmenestä edustajasta puolet on uusia. Vaalilautakunta vahvistaa vaalien tulokset 19.2.
Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia, työtä, lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Uuden kirkolliskokouksen nelivuotiskausi alkaa toukokuussa.
Kirkolliskokousedustajia saivat äänestää papit sekä seurakuntien ja seurakuntayhtymien luottamushenkilöt.
Espoon hiippakunnassa sekä maallikot että papit olivat järjestäytyneet kahdelle ehdokaslistalle. Ne olivat nimeltään Kirkkomme puolesta ja Toivoa on. Ensimmäinen ryhmä kokosi konservatiiveja herätyskristityistä raamattuopistolaisiin ja vanhoillislestadiolaisiin, toinen keräsi arvoliberaalimpaa väkeä.
Liberaali Toivoa on -lista sai niukan enemmistön sekä pappien että maallikoiden vaalissa. Maallikoiden kokoonpanossa Espoon hiippakunnan listojen voimasuhteet säilyvät samana kuin viime kaudella. Papeissa konservatiivit veivät liberaaleilta yhden paikan.
Maallikoissa suurin osa uusia edustajia
Pappien kiintiössä Espoon hiippakuntaa edusti viime kaudella liberaalin listan kolmikko. Jatkokaudelle pääsivät Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen ja Tapiolan seurakuntapastori, tällä hetkellä Diakonia-ammattikorkeakoulussa opettava Heidi Zitting. Molemmat ovat istuneet kirkolliskokouksessa yhden kauden.
Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Päivi Linnoinen ei enää kolmen kauden jälkeen asettunut ehdolle. Toivoa on -lista ei pystynyt pitämään Linnoisen paikkaa itsellään, vaan sen nappasi Kirkkomme puolesta -listan Juha Vähäsarja. Hän on Suomen Raamattuopiston metropolialueen johtaja ja Elämä-lehden päätoimittaja.
Espoon hiippakunnan maallikkoedustajien vaihtuvuus oli suuri: seitsemästä edustajasta neljä on uusia.
Kirkkomme puolesta -listalta vanhana edustajana jatkaa yliopisto-opettaja Johanna Lumijärvi Kirkkonummelta. Hän aloittaa neljännen nelivuotiskautensa.
Toivoa on -maallikkolistalta kirkolliskokouksessa jatkavat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtava sosiaalityöntekijä Päivi Raunu ja Mieli ry:n hallintojohtaja Tapio Tähtinen. Raunulle alkava kausi on kolmas ja Tähtiselle neljäs.
Uusista edustajista Toivoa on -listan Carita Lehto ja Sirpa Rantala ovat ammatiltaan peruskoulun opettajia. Lehto toimii kirkkovaltuuston puheenjohtajana Hyvinkäällä ja Rantala Nurmijärvellä.
Kirkkomme puolesta -listalta uutena edustajana valittu Miika Auvinen on ulkosuhdejohtaja vainottujen kristittyjen puolesta työskentelevässä Open Doors Finland ry:ssä. Merja Eräpolku työskentelee kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Hän oli päättyneellä kaudella kirkolliskokouksen varaedustaja.
Kaksi vanhaa edustajaa putosi
Neljän uuden maallikon paikoista kaksi oli jaossa luopumisten myötä. Kirkkomme puolesta -listan eläkkeellä oleva diplomi-insinööri Heikki Sorvari ei enää neljän kauden jälkeen lähtenyt ehdolle. Saman ratkaisun teki kolmen kauden jälkeen Toivoa on -listan eläkkeellä oleva viestintäpäällikkö Markku Jalava.
Hyvinkääläinen erikoislääkäri Hannele Karppinen sen sijaan haki neljännelle kaudelle Kirkkomme puolesta -listalta, mutta jäi varaedustajan paikalle. Kirkolliskokouksesta putosi myös maatalous- ja metsätieteiden tohtori Pentti Aspila, joka nousi kirkon parlamenttiin kesken viime kauden. Sekä Karppinen että Aspila ovat eläkkeellä.
Aspila korvasi kirkolliskokouksessa opiskelija Iida Rotkon, joka sai kesken kauden pappisvihkimyksen ja joutui jättämään paikkansa maallikkoedustajana. Rotko pääsi nyt pappien ensimmäiseksi varaedustajaksi Toivoa on -listalta.
Valituista edustajista kaksi kolmannesta on uusia
Kirkolliskokoukseen valittiin yhdeksästä hiippakunnasta kaikkiaan 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Kaikista edustajista noin kaksi kolmasosaa on uusia. Koko maassa uudistusmieliset listat lisäsivät paikkamääräänsä hiukan.
Valituista edustajista nuorin on 29-vuotias ja iäkkäin 74-vuotias. Edustajien keski-ikä on 54 vuotta.
Samassa yhteydessä kirkolliskokousvaalin kanssa käytiin hiippakuntavaltuustojen vaalit. Espoon hiippakuntavaltuuston vaalin tuloksesta voi lukea täältä. Espoon hiippakuntaan kuuluvat Länsi- ja Keski-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat Hangosta Mäntsälään.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Osa kannattaa, osa vastustaa, osa epäröi – näin Espoon kirkolliskokousedustajat suhtautuvat piispainkokouksen esitykseen
AjankohtaistaKirkko ja kaupunki kysyi Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustajilta, miten he suhtautuvat piispojen esittämään kahden avioliittokäsityksen malliin.