null Heitä ei olekaan ihan joka luokalla – kymmenen harvinaista raamatullista nimeä

Mikä lapselle nimeksi? Raamatusta voi saada hyviä ideoita, jos haluaa antaa jonkin hieman harvinaisemman nimen.

Mikä lapselle nimeksi? Raamatusta voi saada hyviä ideoita, jos haluaa antaa jonkin hieman harvinaisemman nimen.

Hyvä elämä

Heitä ei olekaan ihan joka luokalla – kymmenen harvinaista raamatullista nimeä

Antit, Juhanit, Annat ja Marit – suuri osa suomalaisista nimistä on vähintään muunnelmia Raamatussa esiintyvistä nimistä. Monet raamatulliset nimet ovat ainakin nykyään Suomessa harvinaisia.

1. Sarai. Samaa alkuperää kuin Saara/Sarah, todennäköisesti nimen alkuperäinen muoto. Tarkoittaa heprean kielessä ruhtinatarta. Raamatussa Saara oli Abrahamin sisarpuoli ja vaimo ja Iisakin äiti. Suomessa 21 henkilöä sai nimen Sarai vuosina 2010–2019, sen jälkeen nimen on saanut alle viisi naista tai tyttöä. 

2. Jered, esiintyy myös muodossa Jared. 1. Mooseksen kirjassa mainittu Jared on Mahalalelen lapsi, Berakan puoliso ja monen lapsen isä, jonka kerrotaan kuolleen vasta 962-vuotiaana. Vuosina 1980–2019 Suomessa alle 15 henkilöä on saanut nimekseen Jered. Jared on hieman yleisempi.

3. Junia. Junia esiintyy Roomalaiskirjeessä, jossa apostoli Paavali lähettää terveisensä Andronikokselle ja Junialle, ”heimolaisilleni ja vankilatovereilleni”. On arveltu, että Junia saattoi olla Andronikoksen puoliso. Nimi voi tarkoittaa kesäkuussa (june) syntynyttä tai nuorta. Vuosien 1990–2024 välillä Junia-nimen on saanut 73 henkilöä.

4. Joosua. Nimen hepreankielinen alkumuoto Jehoshua tai Jeschua merkitsee ”Jahve pelastaa”. Vanhassa testamentissa mainittava Joosua oli Mooseksen seuraaja ja muinaisten israelilaisten johtaja. Hänen nimensä oli alun perin Hosea, mutta Mooses antoi hänelle nimen Joosua. Myös Jeesuksen nimi oli hepreaksi Joosua, nimi Jeesus tulee kreikasta. Vuosina 1990–2024 Joosua-nimen on saanut 667 poikaa.

5. Noomi. Vanhassa testamentissa Noomi on Elimelekin vaimo ja Ruutin anoppi. Nimi tarkoittaa hepreaksi muun muassa onnellista, suloista ja rakastettavaa. Suomenruotsalaisessa almanakassa Noomilla on ollut nimipäivä 4. tammikuuta vuodesta 2020 alkaen. Vuosina 1990–2024 Noomi-nimen on saanut 649 tyttöä tai naista ja muutama poika/mies.

6. Malakias, esiintyy myös muodossa Malakia. Malakia on Vanhan testamentin viimeinen profeetta. Nimi tarkoittaa hepreaksi Jumalan lähettilästä. Malakias-nimi on ollut mukana Suomen almanakassa. Se tuli kalenteriin 1700-luvulla ja esiintyi siinä viimeisen kerran vuonna 1928. Vuosina 1990–2024 Malakias-nimen on saanut 119 poikaa tai miestä.

7. Jael.Olkoon naisista siunatuin Jael, keniläisen Heberin vaimo, siunatuin nainen paimentolaisten joukossa”, sanotaan Tuomarien kirjassa. Jaelilla oli tärkeä rooli israelilaisten armeijan voittaessa kanaanilaiset. Hän tappoi Siseran, kanaanilaisten armeijan komentajan, kun tämä haki suojaa hänen teltastaan. Jael tai Jaael tarkoittaa vuorivuohta. Vuosina 1990–2024 noin 30 tyttöä saanut nimekseen Jael. Nimeä on annettu jonkin verran myös pojille.

8. Matteus. Matteus oli yksi apostoleista ja hänen mukaansa on nimetty evankeliumi. Hän oli veronkerääjä, joka jätti kaiken seuratakseen Jeesusta. Nimi tarkoittaa lahjaa. Matteuksen nimipäivä on aikoinaan ollut 21. syyskuuta, apostoli Matteuksen perinteisenä muistopäivänä, mutta nimi poistettiin kalenterista vuonna 1929. Vuosina 1990–2024 Matteus-nimen sai 351 henkilöä.

9. Safira. Apostolien teoissa kerrotaan, että Safira ja hänen miehensä Ananias olivat Jerusalemin alkuseurakunnan jäseniä. He myivät maatilan ja pitävät osan kauppahinnasta itsellään, vaikka rahaa oli tarkoitus jakaa myös sitä tarvitseville. Kaiken lisäksi he valehtelivat tästä Pietarille ja kuolivat valehtelun seurauksena. Safira tarkoittaa kaunista tai ihanaa. Vuosina 1990–2024 Safira-nimen on saanut 158 tyttöä.

10. Asa. Vanhassa testamentissa kerrotaan kuningasta Asasta, joka kuului kuningas Daavidin sukuun ja kitki epäjumalien palvonnan Juudasta. Nimi tarkoittaa hepreaksi parantaja tai ”hän antoi”. Vuosina 1990–2019 Asa-nimen on saanut 20 poikaa, sen jälkeen alle viisi.

Lähteitä: Kuka on kukin Raamatussa (Valitut Palat), Pentti Lempiäinen: Nimipäivättömien nimipäiväkirja (WSOY), Digi- ja väestötietoviraston nimipalvelu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.