Kolumni: Rasistinen kupla on sosiaalisen median kuplista vaarallisin
Doctor Whon jakso Dot and Bubble on terävä kuvaus siitä, miten itsetuhoista ja typerää rasismi on, kirjoittaa Ella Luoma.
Doctor Whon uuden kauden dystooppisessa jaksossa Dot and Bubble nuori Lindy Pepper-Bean elää niin vahvasti omassa sosiaalisen median kuplassaan, ettei huomaa kuinka hänen ympärillään riehuu joukko valtavia etanoita, jotka syövät hänen ystäviään. Se on riemastuttavan hölmöä scifiä, joka näyttäisi ottavan kantaa siihen, kuinka sosiaalinen media on pilannut nykynuorison. Lindyn ympärillä on valtava sosiaalisen median kupla, jossa hän tekee käytännössä kaiken. Kun hänen pitää paeta valtavia etanoita ilman kuplaa, jopa käveleminen tuottaa vaikeuksia.
Ensinäkemältä viesti tuntuu ummehtuneelta moraalipaniikilta, joka saa kansanedustaja Ville Meriläisen sosiaalisen median vastaisen kampanjankin näyttämään hienovaraiselta. Mutta kun jakso etenee, alkaa kiinnittää huomiota sen yksityiskohtiin: kaikki kuplan ihmiset ovat valkoihoisia, ja kun sarjan nimikkosankari, aikamatkustaja nimeltään Tohtori yrittää lähestyä Lindyä kuplassa, tämä estää hänet.
Tohtoria näyttelee sarjassa musta näyttelijä Ncuti Gatwa. Piinallisen hitaasti aloin ymmärtää jaksoa katsoessani, ettei se kertonutkaan siitä, kuinka sosiaalinen media on pilannut nuorison, vaan rasismista. En aluksi huomannut lainkaan, että kaikki kaupungin asukkaat olivat valkoisia, enkä edes Lindyn alentuvaa suhtautumista Tohtoriin. Vasta kun kaupungista paenneet harvat selviytyjät kieltäytyivät siitä, että mustaihoinen Tohtori voisi kuljettaa heidät turvaan, tajusin, että he olivat koko jakson ajan olleet rasisteja.
Rasismi estää näkemästä maahanmuuttoa ratkaisuna Suomen huoltosuhteeseen, estää palkkaamasta kaikista parhaita työntekijöitä ja luo uhkia sinne, missä niitä ei ole.
Dot and Bubble näpäyttää kaltaistani valkoista katsojaa, joka ei tunnista rasismia, mutta se on myös kuvaus siitä, miten itsetuhoista ja typerää rasismi on. Tohtori olisi ratkaisu Lindyn ja hänen ystäviensä ahdinkoon, mutta nämä pakenevat sen sijaan joelle ja pääsevät todennäköisesti hengestään, koska ovat uusavuttomia pölkkypäitä. Tohtori jää katselemaan heidän lähtöään epätoivoisena ja surullisena.
Doctor Who on yliampuvaa scifiä, mutta arkipäiväinen rasismi on yhtä typerää. Se estää näkemästä maahanmuuttoa ratkaisuna Suomen huoltosuhteeseen, estää palkkaamasta kaikista parhaita työntekijöitä ja luo uhkia sinne, missä niitä ei ole.
Rasismi kannustaa suurimpaan mahdolliseen syntiin eli siihen, että lakkaamme auttamasta hädänalaisia ihmisiä. Rasistiseen kuplaan sulkeutuminen on vaarallisempaa kuin mikään sosiaalisen median ympäristö myös niille, jotka sinne päättävät sulkeutua.
Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Kristittyjä ja muslimeita yhdistää se, että ääriryhmät yrittävät omia heidän uskontonsa
PuheenvuorotKoraanilla voi oikeuttaa terrori-iskuja, kuten Raamatulla voi oikeuttaa orjuutta, kolonialismia, rasismia ja väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan. Mutta myös toisenlaisia kuvauksia uskosta on olemassa, Ella Luoma kirjoittaa.