Kommentti: Tanskalainen hygge-elämä maailman onnellisimmassa kaupungissa opetti luottamuksesta ja lähimmäisenrakkaudesta
Yliopisto-opintovaihto Tanskassa oli hyppy tuntemattomaan, ja siitä seurannut kasvukokemus pääsi yllättämään, kirjoittaa toimittaja Edith Kaura.
Ensimmäisenä päivänä minut ja muut maailman eri kolkista paikalle lentäneet vaihto-opiskelijat istutettiin luentosaliin katsomaan yhdessä lyhytdokumentti Danish trust, tanskalainen luottamus. Professorit halusivat korostaa, että syy sille, miksi Tanskassa on hyvä elää, johtuu sekä yhteisöllisyydestä että yhteisesti ylläpidetystä luottamuksesta. Vauvat jätetään yksin ulos rattaisiin nukkumaan kesät talvet, ja kaduille pystytetään vaaterekkejä itsepalvelukirppiksiksi, jotta mahdollinen ohikulkija voi myöhemmin lähettää puhelimitse rahaa jotain löytäessään.
Sydäntalvella suuntasin kohti Tanskan Aarhusia, joka sijaitsee Keski-Jyllannissa. Aarhus ei ole mikä tahansa kaupunki, vaan tutkitusti maailman onnellisin kaupunki tällä hetkellä. Brittiläinen The Institute for Quality of life listasi maailman onnellisimmat kaupungit vuonna 2024, ja Aarhus sijoittui ensimmäiseksi. Vertailun vuoksi Helsinki oli listalla numerolla kuusi, Tukholma sijalla 11 ja Oulu numerolla 13.
Aarhusia kutsutaan myös hymyjen kaupungiksi. Huomasin nopeasti, ettei tämä nimitys jäänyt vain ontoksi markkinointisloganiksi, vaan välittyi ihmisten olemuksessa aina lähikaupan tuttavallisesti juttelevasta kassamyyjästä leppoisasti ohi pyöräilevään lapsiperheeseen ja suomalaisesta saunakulttuurista loputtomasti kiinnostuneisiin yliopistoprofessoreihin.
On vaan helppo olla eikä tarvitse puristaa mailaa.
Tanska tunnetaan myös hyggeilystä, eli tavoitteesta pyrkiä mukavuuden, seesteisyyden ja kodikkuuden aatemaailmaan. Hygge on villasukkien ja teekupposten lisäksi myös sosiaalinen ilmiö, ja sillä tarkoitetaan arjessa tapahtuvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, henkistä läsnäoloa, turvallisuutta sekä sosiaalista flow’ta. Kysyin eräältä Tanskaan ihastuneelta italialaiselta vaihtoystävältäni, mikä maassa veti häntä niin intensiivisesti puoleensa.
”Elämä ja arki soljuu täällä eri tavalla. Opinnot, työt ja vapaa-aika on niin hyvässä tasapainossa. On vaan helppo olla eikä tarvitse puristaa mailaa”, hän totesi.
Aarhus on valtava opiskelijakaupunki, sillä opiskelijoita on yliopistossa lähes 40 000. Asuin asuntolassa, joka on hyvin tyypillinen asumismuoto paikallisille nuorille ja vaihto-opiskelijoille. Sain siis myös liudan tanskalaisia ystäviä. Suomalaisena omaa tilaa rakastavana olin aluksi kauhistunut ajatuksesta, että tulisin jakamaan keittiöni, olohuoneeni ja jokapäiväisen arkeni 13:n muun kanssa seuraavan puolen vuoden ajan.
Tämä osoittautui lopulta yhdeksi suurimmista onnenpotkuistani. Minut otettiin avosylein osaksi yhteisöä sekä autettiin asioissa aina pyörän ohjaustangon säätämisestä lääkäriajan varaamiseen ja täytekakun leipomiseen. Kovaääniset naurunremakat, yhteiset parvekekahvit ja viime hetken tiukat halit ennen vaikeita tenttejä olivat osa yhteistä arkeamme. Asuntola-asuminen opetti minulle paljon lähimmäisen rakastamisesta ja ystävyydestä.
Vuosia sitten rippikoulussa opetettu ajatus kultaisesta säännöstä ja Jeesuksen vuorisaarnasta näyttäytyi minulle jälleen opintovaihdossani ja päätöksessä lähteä yksin ulkomaille: Mitä enemmän uskalsin antaa itsestäni muille, sitä enemmän sain itse takaisin ja sitä merkityksellisemmiksi ihmissuhteeni muodostuivat.
Viikkoa ennen Suomeen palaamista istuin kotimme läheisellä merenrannalla ystäväporukan kanssa. Söimme pitsaa, joimme viiniä, katsoimme mereen laskeutuvaa aurinkoa, joka värjäsi horisontin punaiseksi. Yllämme lenteli lokki, taivaalle piirtyi pulleiden pinkkien pilvien välistä illan aikana ei yksi, vaan kaksi sateenkaarta. Siinä hetkessä oli kaikki: häkellyttävän kaunis luonto, toisilleen rakkaat ihmiset ja käsinkosketeltava kiitollisuus. Tallensin niin puhelimeeni kuin mieleenikin kyseisen hetken, ettei se poistuisi muistoistani koskaan.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Mitä onni on ja mistä se löytyy? – näin vastaavat Harvardin tutkijat, keskiajan mystikot ja psykoterapeutti Juhani Mattila
Hyvä elämäTutkimusten mukaan onnellinen elämä syntyy hyvistä ihmissuhteista. Psykoterapeutti Juhani Mattilan mukaan onnessa on myös jotakin selittämätöntä.