Raamatusta löytyy seitsemän askelta onneen: ”Jos on paskatutka päällä, näkee paljon rumaa – se ei ole koko kuva maailmasta”
Pappi Kari Kuula nostaa hyvän elämän ohjeita Uudesta testamentista. ”Kannattaa tunnustaa elämän matematiikka: mitä enemmän takana on vuosia, sitä enemmän on tullut tällejä.”
1. Ruoki mieltäsi hyvällä
”Ajatelkaa kaikkea, mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista. Mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.” (Fil. 4:8)
Ihmisessä kasvavat ne asiat, joita hän ruokkii itsessään. Jossain vaiheessa evoluutiota oli eduksi keskittyä ympäristön vaarallisuuteen. Siksi huolestuttavat asiat kiinnostavat. Aivojemme hälytyskone saa klikkaamaan verkossa huonoja uutisia.
Ajassamme elää uskomus, jonka mukaan on älykästä ja rohkeaa nostaa esiin ongelmia. Jos on paskatutka päällä, näkee paljon rumaa. Se ei kuitenkaan ole koko kuva maailmasta.
On olemassa paljon hyvää, kaunista ja pyhää. Viisas ihminen etsii informaatiotulvasta tietoisesti tällaisia asioita.
Hyvää kannattaa pyrkiä lisäämään. Ole avulias naapurille, ystävällinen hankalille ihmisille ja anna rahaa johonkin hyvään tarkoitukseen. Jeesuskin sanoi, että on autuaampi antaa kuin ottaa.
2. Tyydy siihen, mitä sinulla on
”Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta.” (Luuk 12:15) ”Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä”. (1. Tim. 6:8–10)
Tämä on Raamatun versio buddhalaisesta ajatuksesta, jonka mukaan ihminen aiheuttaa itselleen kärsimystä tahtomalla lisää ja vertaamalla itseään muihin. Onni seuraa siitä, että osaa nauttia asioista, joita itsellä jo on.
Tyytyminen ei tarkoita, ettei elämässä saisi pyrkiä eteenpäin. Se kutsuu kuitenkin kohtuullisuuteen. Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin eikä tehdä vaikka työstä koko elämän tarkoitusta.
Kannattaa tunnustaa elämän matematiikka: mitä enemmän takana on vuosia, sitä enemmän on tullut tällejä. Jokainen saa niitä. Jos elämästään odottaa sataprosenttista suoritusta, pettyy varmuudella.
Onnellinen ihminen hyväksyy kaikki kokemuksensa osaksi elämänkaartaan. Hän ei jossittele, että voi kun olisin silloin valinnut toisin tai en olisi mokannut tuota tai kunpa sitä ikävää asiaa ei olisi koskaan tapahtunut. Hän ajattelee, että elämä on riittävän hyvää näinkin.
Anteeksi antaminen itselle tai toiselle tarkoittaa päätöstä jättää kipeä asia taakse ja keskittyä siihen, mikä elämässä on hyvää.
3. Laiskottele kunnolla
”Muista pyhittää lepopäivä.” (2. Moos. 20:8)
Ihmisellä pitää olla kunnon laiskottelupäivä – tai edes puoli päivää. Tauko on pyhää maata: omaa aikaa, jonka väliin mikään tai kukaan ei saa tulla. Ihmiselle tekee hyvää tietää jo etukäteen, milloin hänellä on breikki.
Jos lepoon ei tunnu riittävän aikaa, ole itsekäs. Monessa asiassa vähempi riittää. Vieraanvaraisessa kodissa toivotetaan villakoiratkin tervetulleiksi.
Tee jotain turhaa ja hölmöä, joka tuo iloa.
Kyseessä ei ole pelkkä ihmissähköauton lataushetki, jonka jälkeen jaksaa taas painaa sataaviittäkymppiä. Älä siis vain lepää vaan laiskottele.
Ehdotan kokeilemaan laiskottelua ilman passiivista sisältöä syöttävää kuvaruutua. Lue kirjaa, kävele, makoile tai leivo.
Hengellisessä perinteessä tyhjällä tilalla tarkoitetaan meditoimista. Meditoidessa omaa elämää pohditaan suuremman viisauden valossa. Jumala kuuntelee ja mietiskelee kanssasi. Hänen läheisyytensä tiedostamisesta voi syntyä jotain yllättävää, pyhää ja kaunista.
4. Leiki ja harrasta
”Iloinen sydän kaunistaa kasvot.” (Sananl. 15:13) ”Iloinen sydän pitää ihmisen terveenä, synkkä mieli kuihduttaa ruumiin.” (Sananl. 17:22)
Tee jotain turhaa ja hölmöä, joka tuo iloa. Joku pelaa tietokoneella, toinen rakentaa legoilla ja kolmas tanssii. Tätä kutsutaan yleensä harrastamiseksi.
Ihmiset kiiruhtavat töistä, jotta pääsevät harrastamaan. Se on aikuisen henkireikä, jonka ansiosta arki ei ahdista.
Harrastus menee vähän pilalle, jos sen ottaa liian tosissaan. Silloin mennään suorittamisen puolelle.
Jotkut lukossa olevat aikuiset eivät mielestään tarvitse ollenkaan leikkimistä. Useilla on tärkeä työ, joka määrittää koko identiteetin. Jotkut ovat rangaisseet itseään lopettamalla leikin.
Myös moneen kertaan nolattu ja petetty ihminen on voinut menettää kykynsä höpsötellä. Leikki vaatii rohkeutta. Siinä asettaa itsensä alttiiksi naureskelulle, että mitä sinä nyt tuollaista teet.
Väitän, että jokainen tarvitsee leikkiä, naurua ja ilahtumista. Lapsi auttaa monia aikuisia herättämään itsessään sen leikkivän lapsen, joka hän on kerran ollut.
On olemassa töitä, joita ei voi tehdä hyvällä omallatunnolla.
5. Älä huijaa
”Parempi vähän ja rehellisesti kuin isot voitot vilpillisesti.” (Sananl. 16:8)
Älä kuseta toista. Jos sen teet, rikot samalla itseäsikin.
Jos olet pettänyt toista töissä, kotona tai muualla, tieto siitä syö sinua. Hyvä omatunto on paras tyyny levolliselle yöunelle.
On olemassa töitä, joita ei voi tehdä hyvällä omallatunnolla. Sellaisten töiden tekijät tietävät tämän hyvin itsekin, mutta yrittävät silti oikeuttaa tekonsa: ”Jonkunhan tämä työ on tehtävä. En varsinaisesti huijaa myydessäni pikavippejä, vaan asiakas tekee itse ratkaisunsa.”
Jos ihminen menee pimeälle puolelle, hänen on pakko torjua tieto toimintansa seurauksista. Ahkerasti lämpimiin maihin lentelevä lomailija ei halua olla kauhean tietoinen ympäristöstä. Lihansyöjän ei kannata selvittää, mistä hänen lihansa tulee, jos hän haluaa jatkaa sen syömistä.
Ihminen näkee toimintansa todellisen laadun viimeistään silloin, kun on lopettanut sen.
6. Huolehdi kehostasi
”Teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli.” (1. Kor. 6:19).
Kehosi on kalleinta ja arvokkainta, mitä olet Luojaltasi saanut. Huomaat tämän viimeistään silloin, kun sinulle täytyy asentaa keinonivel lonkkaan tai muu varaosa. Persoonasi elää ja on toisten kanssa vuorovaikutuksessa kehon kautta.
Monet kiusaukset liittyvät kehoon. On helppo liimautua sohvalle roskaruoan ääreen, vaikka keho pyytäisi, että vie minut liikkumaan ja anna minulle raikasta ilmaa ja terveellistä ruokaa.
Koemme myös monet ilot kehon kautta: halauksen, hyvän ruoan, liikkumisen. Musiikkikin on kehollinen tapahtuma.
Meidän kuuluu pitää kehostamme huolta. Se on yksi ihmisen hengellisistä tehtävistä.
Ihmiselle tekee hyvää tiedostaa, mitkä ovat hänen kilvoittelun paikkojaan, joissa hän kamppailee omia heikkouksiaan vastaan. Kun tunnistaa oluen tai suklaapatukoiden himonsa, voi päättää, ettei ota herkkuja tällä kertaa.
Ihminen voi olla ahne myös kovalle suorituskyvylle ja lihaksikkaalle peilikuvalle. Jos hurahtaa älyttömään liikkumiseen ja ortoreksiaan, on lipsahtanut ahneuden puolelle.
7. Puhu Jumalalle huolistasi
”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.” (Fil. 4:6)
Raamatunkohdan taustalla on ymmärrys siitä, että ihmiset huolehtivat joka tapauksessa tosi monista asioista. Paavali neuvoo, miten huoliaan voi hoitaa.
Ota tavaksi puhua Jumalalle. Jos alat tehdä niin muutaman kerran viikossa, voi olla, että parin vuoden päästä jokin sinussa on muuttunut.
Voit kutsua Jumalaa vaikka maailmankaikkeudeksi tai miksi ikinä haluat. Tärkeintä on sanoa tälle hyvälle hengelle kaksi asiaa: Kiitos kaikesta hyvästä, mitä minulla on. Auta minua ja muita, joilla on vaikeaa. Kolmanneksi voi pyytää: opeta tuntemaan Sinua enemmän.
Ei haittaa, vaikka et olisi varma Jumalan olemassaolosta. Hän on, vaikka kukaan ei uskoisi. Ihminen on rakennettu Jumalan luo hakeutuvaksi olennoksi, joten Jumalan tiedostaminen tekee hänelle hyvää.
Kari Kuula puhuu aiheesta "Miten tulisin onnelliseksi? Raamatun vastauksia ikikysymykseen" keskiviikkona 19.4. klo 13.00 Tapiolan kirkolla ja klo 18.00 Viherlaakson kappelissa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Hyvää pyhää: Lepopäivä on hengähdystauko tekemiseen ja huoleen
HengellisyysAinakin luonto kiittäisi, jos kerran viikossa hellittäisimme.