null Stand up -koomikko ja diakonia­työntekijä Amanda Hiekkataipale katsoo maailmaa lähiösilmin – ”Kaikelle voi nauraa”

Amanda Hiekkataipaleelle Malmi on ”The Paikka”. Puolitoista vuotta sitten hän sai viran Malmin seurakunnasta.

Amanda Hiekkataipaleelle Malmi on ”The Paikka”. Puolitoista vuotta sitten hän sai viran Malmin seurakunnasta.

Hyvä elämä

Stand up -koomikko ja diakonia­työntekijä Amanda Hiekkataipale katsoo maailmaa lähiösilmin – ”Kaikelle voi nauraa”

Amanda Hiekkataipaleen ja Ville Kormilaisen seurakuntamaailmasta ammentavaa stand up -esitystä on tehty viime syksystä saakka.

Amanda Hiekkataipale, 35, on ammattiauttaja ja lähiökoomikko, jonka työ diakonina vaatii herkkyyttä ja eettistä otetta, kun ollaan ihmisten kanssa vaikeiden asioiden äärellä. Silloin kun Amanda ei ole diakonin pantapaita päällä kirkon töissä, hän kuuntelee vihaista 1990-luvun hiphopia ja esiintyy stand up -illoissa.

Parhaillaan Amanda valmistelee yhdessä ­Ville Kormilaisen kanssa seurakuntamaailmasta ammentavaa stand up -esitystä. Viime syksystä saakka kehitelty esitys alkaa olla valmis, ja maalis–huhtikuussa sitä testataan liveyleisön edessä maksuttomissa tilaisuuksissa Helsingissä ja Vantaalla.

Amanda on pitänyt huumorista aina ja on saanut toisinaan kuulla, että hänen pitäisi tehdä stand upia. Pari vuotta sitten ystävä tuli kylään riesling-pullon kanssa ja totesi, että heidän pitäisi lähteä yhdessä stand up -kurssille. Niin tehtiin, ja siitä alkoi Amandan stand up -ura.

Puistolassa syntynyt ja suurimman osan elämästään koillisen Helsingin lähiöissä asunut Amanda Hiekkataipale katselee maailmaa lähiö­silmin. Se tarkoittaa sitä, että Amanda on tottunut näkemään kaikenlaisia ihmisiä ja asioita.

– Mikään ei ihan hirveästi hämmästytä eikä pelästytä, hän sanoo.

Amanda asuu Pihlajamäessä, Malmin kainalossa. Malmin seurakuntanuorissa aikoinaan mukana olleelle Amandalle Malmi on ”The Paikka”. Puolitoista vuotta sitten hän sai viran Malmin seurakunnasta.

Amanda on huomannut antavansa diakoniatyöntekijänä asiakkaille neuvoja, jotka olisivat hyviä ohjeita myös itselle, mutta joita ei aina tule noudattaneeksi.

– Saatan vaikka sanoa, että "muistat olla tosi armollinen itelles" ja "muista, että olet Jumalan silmissä arvokas".

Sellainen naurattaa.

Mutta saako kirkossa nauraa? Entä saako Jumalasta ja uskosta vitsailla?

– Saa, todellakin saa. Se tekee hyvää meidän luterilaiselle mielenlaadulle, sanoo Amanda Hiekkataipale, jolta löytyy myös teologian maisterin tutkinto.

Hänen mielestään kaikesta voi tehdä vitsin. Oleellista on, mistä näkökulmasta vitsi kerrotaan. Kaikelle voi nauraa, mutta niin ettei lyö lyötyä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.