null Luoma: Nostalgialla saadaan valtaa ja tehdään rahaa, usein samanaikaisesti

Puheenvuorot

Luoma: Nostalgialla saadaan valtaa ja tehdään rahaa, usein samanaikaisesti

Ajatus siitä, että itselle tärkeä asia pitäisi jättää taakse, koska sen tekijä on käyttänyt valtaansa väärin, tuntuu kipeältä.

Sosiaalisessa mediassa pyydettiin lopettamaan Harry Potter -tuoteperheen hehkutus, koska se pitää hengissä kirjasarjaan liittyvää nostalgiaa ja näin ollen antaa kirjailija J.K Rowlingille näkyvyyttä. Hän käyttää tätä näkyvyyttä levittämällä transfobiaa eli vihamielisiä arvoja ja asenteita sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Harry Potter -kirjasarja antoi aikoinaan voimaa ja lohtua nimenomaan sellaisille lapsille ja nuorille, jotka kokivat olevansa erilaisia. On kipeää katsottavaa, kuinka voimallisesti kirjailija käy sellaista erilaisuutta vastaan, jota ei yksinkertaisesti ymmärrä.

Kipeältä tuntuu myös ajatus siitä, että jokin itselle tärkeä asia pitäisi vain jättää taakse, koska sen tekijä on päättänyt käyttää valtaansa väärin. Kuitenkin ymmärrän toiveen, koska nostalgialla saadaan valtaa ja tehdään rahaa, usein samanaikaisesti.

Ihmisen muisti toimii niin, että se muistaa menneisyyden parempana kuin se oli, ja pyrkii unohtamaan ikävät asiat.

Nostalgialla tarkoitetaan menneen ikävöintiä ja toivetta paluusta aikaan, jolloin kaikki oli paremmin. Menneisyys näyttäytyy nostalgisessa narratiivisessa oikeampana tai parempana, kulta-aikana, alkukirkkona tai paluuna lapsuuteen, jolloin kesät olivat pitkiä ja aurinkoisia, täynnä ystäviä. Ihmisen muisti toimii niin, että se muistaa menneisyyden parempana kuin se oli, ja pyrkii unohtamaan ikävät asiat. Se tukee psyykettä, mutta sivutuotteena syntyy jossain määrin vääristynyt mielikuva historiasta.

Populistiset liikkeet ja kaupalliset toimijat käyttävät vääristymää häikäilemättä hyväkseen, lupaavat palauttaa vanhat hyvät ajat tai myyvät kuluttajalle loputtomasti tuotteita, jotka muistuttavat niistä. Muistatko lapsuutesi lempikirjan? Tässä siitä muistuttava tietokonepeli ja elokuvasarja. Jo pelkkä nostalgia takaa kelvolliset myyntiluvut. Mitään vanhoja hyviä aikoja ei tietenkään koskaan ollut, mutta lupaamalla palauttaa ne saa äänestäjiä.

Populaarikulttuurissa vanhoja kulttuurituotteita kierrätetään loputtomasti. Supersankarielokuvat perustuvat toisen maailmansodan ajan sarjakuviin, Tähtien sodasta on tuhat ja yksi jatko-osaa ja Harry Potterilla voi myydä mitä tahansa solmioista lautapeleihin. Tässä myllyssä uudet tarinat saavat heikosti näkyvyyttä ja tilaa. Vanhojen tarinoiden päälle voi toki rakentaa ja niihin on löydetty tuoreitakin kulmia, mutta toimintaa ohjaa raha. Se nostaa yksittäisiä kirjailijoita ylitse muiden, kuten Rowlingin. Entisessä Twitterissä, nykyisessä X:ssä, hän on usein ilkkunut kritisoijilleen, että omaisuutensa takaa ei jaksa kiinnostua heidän itkuistaan. Se on nostalgian perintö.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: X-Men-sarjan arkkivihollinen elää väkivallan ja koston kierteessä

Puheenvuorot

Magneton tausta holokaustista traumatisoituneena juutalaisena tekee hahmosta ajankohtaisen. Tuntuu, kuin hahmon yllä leijailisi Israelin ja Palestiinan konfliktin varjo, kirjoittaa Ella Luoma.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.