null Säveltäjä paljastaa aina paljon itsestään, sanoo pyhyyttä huokuvan Aineen ja ajan messun luonut Lauri Porra

Lauri Porra halusi tavoitella Aineen ja ajan messussa pyhyyden kokemusta ilman mitään erityistä uskontoa tai aatesuuntaa.

Lauri Porra halusi tavoitella Aineen ja ajan messussa pyhyyden kokemusta ilman mitään erityistä uskontoa tai aatesuuntaa.

Hyvä elämä

Säveltäjä paljastaa aina paljon itsestään, sanoo pyhyyttä huokuvan Aineen ja ajan messun luonut Lauri Porra

Lauri Porra kokee maallisen messunsa erityisen läheiseksi teokseksi, koska se on hänen rakkauskirjeensä maailmankaikkeudelle.

Kun muusikko Lauri Porraa pyydettiin kuusi vuotta sitten säveltämään teos Vantaan viihdeorkesterin 70-vuotisjuhlaan, hän päätyi tekemään jotain huikeaa – maailman synnystä ja tuhosta kertovan Aineen ja ajan messun. Teos on nyt esitetty muutaman kerran, ja toukokuussa se julkaistiin albumina.

Ajatuksen messuun Porra sai kiinnostuksestaan kirkkomusiikkia kohtaan. Hänelle tärkeitä teoksia ovat J.S. Bachin Matteus-passio ja Joulu­oratorio.

– Minua kiehtoo Bachin syvällinen suhde Jumalaan ja Raamatun tekstiin. Pohdin, voiko jotain vastaavaa säveltää vaikka siitä, että tuntee syvää rakkautta ja kunnioitusta maailmankaik­keutta kohtaan.

Maapallolla on alku ja loppu, mutta niin on myös ihmisen elämällä. Rajallisuus on osa kaikkea elämää.

Teoksessaan Porra halusi tavoitella ­pyhyyden kokemusta ilman mitään erityistä uskontoa tai aatesuuntaa. Hanke eteni siten, että hän ­pyysi avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojaa kirjoittamaan tieteellisen tekstin tiettyyn suunnittelemaansa muotoon.

Raamatun yhtenä tehtävänä on ollut ­kertoa maailman syntymisestä. Sitähän ihmiset ovat pohtineet aikojen alusta lähtien. Tieteen valossa käsitys maailman synnystä ja lopusta on kuitenkin muuttunut vuosisatojen kuluessa, Porra sanoo.

– Teostani voi kutsua rakkauskirjeeksi maailmankaikkeudelle. Siinä ei ole pääosassa ihminen vaan maailmankaikkeuden ihme. Maapallolla on alku ja loppu, mutta niin on myös ihmisen elämällä. Rajallisuus on osa kaikkea elämää.

Aineen ja ajan messun tekstin lukee ­levyllä näyttelijä Tommi Korpela. Levyn englannin­kielisessä versiossa, Matter and Time, lukijana on näyttelijä Stephen Fry.

Toiveikas elämänasenne

Maailmankaikkeuden tuho tulee teoksessa myös esiin. Lauri Porra suhtautuu silti toiveikkaasti elämään maapallolla ja on kiitollinen olemassaolostaan.

– Varsinkin keväällä, jolloin elämän ja kuoleman kiertokulku näkyvät erityisen hyvin, on ilmassa paljon toivoa ja riemua.

– Uskon, että vaikka maailmassa tapahtuu kauheita asioita, ihmiskunta porskuttaa tavalla tai toisella vielä kauan. Kehitys on myös tähän ­asti ollut pääasiassa positiivista, kun miettii esimerkiksi terveydenhoitoa, koulutusta, ihmisten välistä tasa-arvoa ja lasten oikeuksia.

Aineen ja ajan messusta on tullut hyvää palautetta, vaikka joitakuita saattaa hämmentää se, että sävellystä ei voi lokeroida klassiseksi tai ke­vyek­si musiikiksi. Porra toivoo, että teosta voitaisiin esittää tulevaisuudessa myös ulkomailla. Onhan sen aihe universaali.

Teoksessa tiivistyy Porran monipuolinen kokemus musiikin parissa. Metalliyhtye Stratova­riuksen basistina toimiva Porra on opiskellut pitkään sellonsoittoa ja klassista musiikkia.

Metalliyhtye Stratovariuksen basistina keikkaileva Lauri Porra tunnetaan myös Vantaan viihdeorkesterin taiteellisena johtajana.

Metalliyhtye Stratovariuksen basistina keikkaileva Lauri Porra tunnetaan myös Vantaan viihdeorkesterin taiteellisena johtajana.

Bassokitara päihitti sellon

Soittotunneille Lauri Porra laitettiin jo alle kouluikäisenä, koska se oli luonnollinen asia tunnetussa musiikkisuvussa.

– Sellonsoitto jäi sivuun, kun teini-iässä löysin bassokitaran ja rock- ja heavymusiikin. Olin siihen asti ollut soitto-opinnoissa, samoin kuin koulussa, tietynlainen alisuorittaja, mutta uuden innostavan soittimen myötä elämään tuli pitkäjänteisyyttä ja pystyin keskittymään asioihin paremmin.

Minulla oli siinä mielessä helppoa, että vanhempani ymmärsivät, että tälläkin työllä voi elää ja pärjätä.

Porralle muusikoksi ryhtyminen oli selvää hyvin nuoresta lähtien.

– Minulla oli siinä mielessä helppoa, että vanhempani ymmärsivät, että tälläkin työllä voi elää ja pärjätä. Työ on kuitenkin raskasta ja vaativaa, mutta se puolihan ei näy muille.

Musiikkisuvun kuuluisin henkilö on säveltäjä Jean Sibelius, joka on Porran isoisoisoisä.

– Onhan tämä erikoislaatuinen tilanne, kun isoukki on eräänlainen myyttinen hahmo, jota palvotaan ympäri maailmaa. Hänen musiikkinsa on minulle todella läheistä, ja kuuntelen sitä paljon. Vaimoni, kapellimestari ­Dalia Stasevska, myös johtaa paljon Sibeliuksen musiikkia.

Iso bassoteos Juhlaviikoille

Sävellystyössään Lauri Porra noudattaa tiettyjä kuvioita. Ennen yhtäkään nuottia hän miettii tarkasti, mitä haluaa teoksella sanoa, missä muodossa ja miten monessa osassa. Kun hän sitten alkaa kosketin- ja muilla soittimilla hahmottaa sävelkulkuja, pyörittää hän päässään kuvitteellista nauhuria.

– Työn tahti vaihtelee, ja viime kesänä minulla oli sellainen vaihe, että olin muutaman kuukauden tietoisesti säveltämättä mitään. Se teki hyvää, koska se tyhjensi mielen.

Kymmeneen pitkään elokuvaan musiikkia säveltänyt Porra koki erityisen hienoksi haasteeksi musiikin tekemisen Tiina Lymin ohjaamaan Myrskyluodon Maija -elokuvaan.

– Tiinalle oli tärkeää saada teokseen uutta musiikkia. Lasse Mårtensonin rakastettu teema on kuitenkin mukana elokuvan lopputeksteissä.

Viime kesänä minulla oli sellainen vaihe, että olin muutaman kuukauden tietoisesti säveltämättä mitään. Se teki hyvää, koska se tyhjensi mielen.

Viime aikoina Porra on säveltänyt Helsingin juhlaviikoille teosta, jossa on mukana 125 basso­instrumenttia ja kuoro.

– Eeppinen bassoteos on ajatuksena hieman absurdi, mutta pari päivää sitten lopulta keksin, miten toteutan sen. Ylioppilaskunnan kuoro, jossa itsekin lauloin aikoinaan, voi nyt alkaa harjoitella kuoro-osia.

Kesällä Lauri Porra suuntaa perheensä kanssa sukumökille Heinolaan.

Kesällä Lauri Porra suuntaa perheensä kanssa sukumökille Heinolaan.

Lapsen syntymä toi muutoksen

Vantaan viihdeorkesterin taiteellisena johtajana Lauri Porra on toiminut vuodesta 2021, ja hän jatkaa tehtävässä ainakin vielä kolmen vuoden ajan. Hän on pyrkinyt kehittämään orkesterin ohjelmaa niin, että se olisi taiteellisesti korkeatasoista ja vetäisi monipuolisuudellaan laajempia yleisöjä.

– Olen ylpeä siitä, miten olemme yhdessä onnistuneet kehittämään orkesteria. Tämä työ, samoin kuin Stratovariuksessa soittaminen, on myös vastapainoa säveltämiselle, jossa ajatukset pyörivät oman tekemisen ympärillä.

Nyt elämään on tullut iso muutos lapsen syntymisen myötä. Yli puolivuotiaan Aurora-­tyttären hoitaminen vaatii järjestelyjä, kun molemmat vanhemmat reissaavat työn vuoksi ­paljon.

– Töitä on tietysti joutunut karsimaan, mutta tämä on niin pitkälti elämäntapa. Välillä minulla on ollut liiankin kova draivi päällä, joten toivon perhe-elämän saavan minut vähän rauhoittumaan.

Kesällä Porra yrittää ottaa rennommin ja vetäytyy perheensä kanssa mökille Heinolaan.

– Sukumökillä on yleensä paljon väkeä. Usein ainoa keino päästä omaan rauhaan on riippumatto, joka sijaitsee suojaisessa paikassa järven rannalla.

Kuka?

Lauri Porra, 46, on Helsingissä asuva muusikko ja säveltäjä. Hän toimii Stratovarius-yhtyeen basistina sekä Vantaan viihdeorkesterin ja Unelmien Heinola -kaupunkifestivaalin taiteellisena johtajana.

Mitä?

Toukokuussa julkaistiin albumina Porran säveltämä Aineen ja ajan messu. Helsingin juhlaviikoille Porra säveltää teosta Basso. Se esitetään 15. elokuuta Senaatintorilla.

Motto

Mieti jotain sellaista, minkä haluaisit olevan olemassa, mutta jota ei vielä ole, ja yritä tehdä se olemassa olevaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.