null Afganistanilaiset pakolaiset pelkäävät talibanien ilmiantajia myös Suomessa: ”Sukulaiseni saattavat joutua vaaraan”

Suomessa asuvat afganistanilaiset järjestivät Stop Killing Afghans 2021 -mielenosoituksen Helsingissä 28. elokuuta. Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Suomessa asuvat afganistanilaiset järjestivät Stop Killing Afghans 2021 -mielenosoituksen Helsingissä 28. elokuuta. Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Ajankohtaista

Afganistanilaiset pakolaiset pelkäävät talibanien ilmiantajia myös Suomessa: ”Sukulaiseni saattavat joutua vaaraan”

Helsinkiläinen Abdullah pelkää, että Taliban tekee hänen sukunsa naisille saman kuin Isis jesideille.

Taliban antoi länsivalloille elokuun loppuun asti aikaa evakuoida omia kansalaisiaan sekä niitä afganistanilaisia, jotka olivat auttaneet länsimaita. Määräaikaan mennessä Afganistanista evakuoitiin yli 120 000 henkilöä eri puolille maailmaa.

Suomi evakuoi yhteensä 412 ihmistä, joista huomattavalla osalla on Suomen kansalaisuus tai oleskelulupa Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa asuu noin 15 000 afganistanilaista. Espoossa afganistanilaisia oli viime vuoden lopussa 1 046.

Kirkko ja kaupunki pyysi kahta Talibania Suomeen paennutta afganistanilaista, Abdullahia ja Mohammedia, arvioimaan synnyinmaansa tilannetta. Kumpikin heistä saapui Suomeen vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana. Molemmat myös saivat oleskeluluvan Suomesta, koska Taliban oli vainonnut heitä.

Suurin ongelma on, että Afganistan on heimoyhteiskunta, jossa ihmisillä ei koskaan ole ollut kansallista identiteettiä.
– Mohammed
 

Mohammed esiintyy turvallisuussyistä vain etunimellä. Abdullahin nimi on muutettu kokonaan. Kumpikaan ei puhu yksityiskohtaisesti elämästään Suomessa, koska sekin olisi turvallisuusriski.

– Taliban on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kampanjoinut tehokkaasti internetissä, ja sillä on tukijoita kaikkialla maailmassa. Heitä voi olla myös Suomessa. Jos henkilöllisyyteni paljastuu, saattavat sukulaiseni Afganistanissa joutua vaaraan, perustelee Mohammed.

Abdullahin tilannetta hankaloittaa sekin, että tultuaan Suomeen hän hylkäsi islamin ja kääntyi luterilaiseksi.

Taliban partioi Afganistanin pääkaupungin Kabulin kaduilla 19. elokuuta. Kuva:  AP / Lehtikuva / Rahmat Gul.

Taliban partioi Afganistanin pääkaupungin Kabulin kaduilla 19. elokuuta. Kuva:  AP / Lehtikuva / Rahmat Gul.

Vanhoillisen islamin kannatus tasoitti tien Talibanille

Miten on mahdollista, että Afganistan suistui näin nopeasti brutaalin islamistijärjestön haltuun?

– Yksi syy on tietenkin, ettei läsnäolo Afganistanissa kuulunut enää Yhdysvaltain intresseihin. Suurin ongelma on, että Afganistan on heimoyhteiskunta, jossa ihmisillä ei koskaan ole ollut kansallista identiteettiä. Ei ole mitään yhteistä, mitä eri heimot yhdessä puolustaisivat. Lisäksi kansainvälisen yhteisön tunnustama Afganistanin hallitus oli erittäin korruptoitunut, sanoo Mohammed.

Hänen mukaansa tilanne paheni sen jälkeen, kun vastuu maan turvallisuudesta siirrettiin Natolta Afganistanin hallitukselle vuoden 2014 lopussa.

– Tuolloin myös vähemmistöjen, kuten kristittyjen, asema Afganistanissa huononi merkittävästi. Afganistanissa on vallalla erittäin vanhoillinen islamin tulkinta. Se myös edesauttoi Talibanin nousua, Mohammed sanoo.

Taliban maksoi korkeille upseereille antautumisesta.
– Mohammed

– Vuosien saatossa Taliban sai ujutettua kannattajiaan kaikkialle Afganistanin hallintoon. Myös armeijassa tehtiin laajoja henkilöstövaihdoksia. Taliban maksoi korkeille upseereille antautumisesta. Tästä kirjoitettiin afganistanilaisessa lehdistöstä, mutta tietääkseni ei juuri muualla, Mohammed sanoo.

Koska Talibanin valta on tosiasia, ei kansainväliselle yhteisölle jää Mohammedin mielestä muita vaihtoehtoja kuin neuvottelupöytä.

– Jos Talibanille asetettaisiin nyt kovat sanktiot, niistä kärsisivät eniten tavalliset afganistanilaiset. Sanktiot täytyisi kohdentaa epäsuorasti painostamalla Talibania rahoittavia maita, kuten Qataria ja Pakistania, Mohammed sanoo.

Amerikkalainen merijalkaväen sotilas rauhoittelee afganistanilaislasta 21. elokuuta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä. Kuva: DPA / Lehtikuva / Samuel Ruiz – US Marine Corps IV.

Amerikkalainen merijalkaväen sotilas rauhoittelee afganistanilaislasta 21. elokuuta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä. Kuva: DPA / Lehtikuva / Samuel Ruiz – US Marine Corps IV.

”Monien afganistanilaisten kokemus on, että Yhdysvallat petti heidät”

Abdullahin mielestä Taliban on nyt vaarallisempi kuin 1990-luvulla, sillä valloittaessaan Afganistanin se sai käsiinsä merkittävää sotateknologiaa sekä esimerkiksi biometrisiä tunnistuslaitteita.

– EU:n alueella keskustellaan lähinnä, mitä tehdään pakolaisille. Minä sanoisin, että älkää päästäkö Talibania verkostoitumaan. Talibanin ideologiassa on kaksi ydinelementtiä, islam sekä paštujen heimoidentiteetti. Islam tekee heistä globaaleja, paštu-identiteetti paikallisia, Abdullah sanoo.

– On valtava huoli, mitä talibanit tekevät vähemmistöheimojen naisille, jotka Talibanin näkökulmasta ovat vääräuskoisia. Heillä voi olla sama kohtalo kuin jesidi-naisilla Isisin käsissä. Monien afganistanilaisten kokemus on, että Yhdysvallat petti heidät, Abdullah sanoo.

Ongelmana on, että Talibania ohjaa erittäin voimakas uskonvakaumus, jonka vuoksi heidän kanssaan on lähes mahdoton neuvotella
– Abdullah

– Toiseksi on vaarana, että Afganistanista tulee terroristien tukikohta. Samaan aikaan, kun pakolaisvirta kulkee pois Afganistanista, käynnissä on päinvastainen muuttoliike, jossa Talibanin kannattajat muuttavat Afganistaniin.

Abdullah uskoo, että juuri nyt kansainvälisen yhteisön pitäisi painostaa Talibania voimakkaasti.

– Niin kauan kuin Taliban-hallinto ei ole täysin vakiinnuttanut asemaansa, on vielä jotain saavutettavissa. Pian on myöhäistä. Ongelmana on, että Talibania ohjaa erittäin voimakas uskonvakaumus, jonka vuoksi heidän kanssaan on lähes mahdoton neuvotella. Talibanin näkökulmasta neuvottelu olisi vain heikkouden merkki ja siksi häpeällistä, Abdullah sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.