null Kommentti: Afganistan siirtyi takaisin Talibanin pimeään hirmuvaltaan – ”nolla turvapaikanhakijaa” kuulostaa tässä tilanteessa hyytävän kylmältä

Ajankohtaista Puheenvuorot

Kommentti: Afganistan siirtyi takaisin Talibanin pimeään hirmuvaltaan – ”nolla turvapaikanhakijaa” kuulostaa tässä tilanteessa hyytävän kylmältä

Kun Taliban edellisen kerran oli vallassa, Kabulin stadionilla virtasi veri, sharia-lain rikkomuksista jaettiin julmia rangaistuksia ja naiset suljettiin koteihin ja puettiin burkhiin.

Hyvällä tahdolla voi yrittää ajatella, että ehkä perussuomalaisten puheenjohtajaksi valitun Riikka Purran sunnuntainen linjapuhe oli tehty aikaa sitten, siis ennen kuin äärijärjestö Taliban eteni joukkoineen Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin. Että hän ei ajatellut loppuun asti, miltä hänen viestinsä nyt kuulosti. Jos Purra taas ajatteli, hänen eettinen tilannetajunsa petti täysin. Perussuomalaisten puheenjohtajan puheesta tuli hyytävän kylmä: ”Haluamme muutoksia rajapolitiikkaan ja niin sanottuun humanitaariseen ja sosiaaliseen maahanmuuttoon. Tavoitteemme on nolla turvapaikanhakijaa.” Siis samaan aikaan, kun hätä Afganistanissa on suunnaton ja myös Suomen lähistöltä Valko-Venäjältä pakenee turvaa hakevia ihmisiä.

Talibanin valtaannousu vie Afganistanin takaisin kivikaudelle, kuten Ylen ulkomaantoimittaja Pauli Lahti sunnuntain iltauutisissa asian kiteytti. Kun Taliban edellisen kerran oli vallassa, se esti tyttöjä käymästä koulua ja naisia tekemästä työtä. Kodin ulkopuolella naiset saivat liikkua vain burkhassa. Taliban tulkitsi islamilaista sharia-lakia tiukasti ja julmasti. Silpomiset, kidutukset ja julkiset teloitukset Kabulin stadionilla olivat arkea. Musiikki oli kiellettyä, samoin kaikki muut länsimaiseksi hapatukseksi käsitetyt asiat. Maan vähemmistöjä, etenkin shiialaisia hazaroja, sorrettiin. Lisäksi Taliban tarjosi suojaa terroristijärjestö Al-Qaidalle, joka toteutti syyskuun 11. päivän terrori-iskut Yhdysvaltoihin. Tämä johti siihen, että Yhdysvallat hyökkäsi maahan ja alkoi 20 vuotta kestänyt operaatio, joka nyt päättyi katastrofiin.

Taliban on vakuuttanut muuttuneensa ja takaavansa naisille ainakin jonkinlaiset oikeudet esimerkiksi koulunkäyntiin. Mihin asti, on toinen juttu, samoin kuin se, pitääkö lupaus paikkaansa. Tiedot Afganistanista kertovat naisten ja tyttöjen raiskauksista, heidän sulkemisestaan jälleen kodin piiriin ja ajamisestaan pois työpaikoilta. Vaikka naisten oikeudet Afganistanissa paranivat aivan liian hitaasti, niin viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana moni kävi yliopiston, opiskeli ammatin ja pystyi unelmoimaan paremmasta tulevaisuudesta. Nyt nuo unelmat on murskannut ääri-islamistinen liike.

Suomen lippu suomalaisen sotilaan hihassa oli siis merkki luotettavuudesta. Se ei voi merkitä nollaa turvapaikanhakijaa nyt, kun afganistanilaiset ovat suurimmassa hädässä.

Yli 2 500 suomalaista sotilasta on tehnyt Afganistanissa työtä maan paremman tulevaisuuden eteen, kaksi on kuollut, 15 loukkaantunut, sodan psyykkiset jäljet riivaavat lukemattomia. Suomalaisten tukena toimi paikallisia afganistanilaisia monenlaisissa tehtävissä, muun muassa tulkkeina ja suurlähetystön sekä kehitysyhteistyöjärjestöjen apuna. Nyt nuo ihmiset ovat vaarassa, ja toivoa sopii, että mahdollisimman moni pääsisi tänne turvaan. Kuten Afganistanissa mediaoperaatioupseerina palvellut suomalainen Elli Flén Helsingin Sanomissa sanoo: ”Minä olen henkilökohtaisesti seissyt siellä Suomen lippu univormun hihassa ja luvannut, että meihin voi luottaa. Nyt heidän henkensä on vaarassa juuri siksi, että he luottivat meihin.”

Suomen lippu suomalaisen sotilaan hihassa oli siis merkki luotettavuudesta. Se ei voi merkitä nollaa turvapaikanhakijaa nyt, kun afganistanilaiset ovat suurimmassa hädässä.

Suomessa on syytä pohtia myös sitä maatietoa ja viranomaisnäkemystä, jonka perusteella Afganistaniin on vielä tämän vuoden alussa palautettu ihmisiä. Viime vuosina palautettujen joukossa on ollut myös täällä kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita. Kristityt käännynnäiset ovat maassa erityisessä vaarassa, sillä Taliban pitää heitä uskonluopiona. Medialähetysjärjestö Sansan mukaan esimerkiksi raamattutiedoston löytyminen kännykästä on johtanut välittömään kuolemaan.

Kun hirmuvalta on tällainen, ei rajoja voida pakenijoilta kategorisesti sulkea. Maahanmuuttokriitikot voivat silti nukkua yönsä rauhassa: varmasti suurin osa päätyy naapurimaihin, afgaaneja on Pakistanissa ja Iranissa entuudestaan yli kaksi miljoonaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.