null Amnesty International: Taliban syyllistyi hazara-vähemmistöön kuuluvien miesten joukkomurhaan – kirkkojen mukaan vaarassa ovat myös kristityt

Talibanin taistelijoita partioimassa Ghaznin provinssissa Afganistanissa.

Talibanin taistelijoita partioimassa Ghaznin provinssissa Afganistanissa.

Ajankohtaista

Amnesty International: Taliban syyllistyi hazara-vähemmistöön kuuluvien miesten joukkomurhaan – kirkkojen mukaan vaarassa ovat myös kristityt

Ihmisoikeusjärjestö kiinnittää huomiota etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen asemaan. Myös suomalaiset kirkot nostavat saman asian esille kannanotossaan.

Naisten ja tyttöjen asemasta Talibanin vallan alla on puhuttu paljon ja syystä. Esimerkiksi 54 suomalaista naisjärjestöä kiirehti eilen antamassaan kannanotossa Suomea ryhtymään kaikkiin toimiin yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa tukeakseen Afganistanin naisia, tyttöjä ja kaikkia naisten oikeuksien puolustajia. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös maan vähemmistöt, ja niihin kuuluvat miehet, ovat vaarassa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo tuoreessa raportissaan Talibanin taistelijoiden heinäkuussa tekemästä raa’asta joukkomurhasta. Yhdeksän Afganistanin hazara-vähemmistöön kuulunutta miestä surmattiin Ghaznin provinssissa.

Kuusi miehistä ammuttiin ja kolme kidutettiin kuoliaaksi Mundarakhtin kylässä heinäkuun alussa. Amnesty kertoo raportissaan silminnäkijöiden havaintoihin ja valokuviin perustuen yksityiskohtaisesti siitä, miten shiialaiseen vähemmistöön kuuluvat miehet tapettiin. Yksi tapetuista oli mielenterveysongelmainen, yksi 75-vuotias.

Murhat ovat vain pieni osa siitä, mitä Talibanin valtaamassa maassa todella tapahtuu.

Kun kyläiset hautasivat surmattuja, he kysyivät Talibanin miehiltä, miksi he tekivät näin, vastaus kuului: ”Kun on sodan aika, jokainen kuolee, oli hänellä ase tai ei.”

Amnesty Internationalin mukaan murhat osoittavat, että etniset ja uskonnolliset vähemmistöt ovat erityisessä vaarassa Talibanin hallinnon alla. Järjestö kehottaa YK:n turvallisuusneuvostoa tekemään päätöslauselman hätätilasta ja vaatimaan, että Taliban takaa ihmisten turvallisuuden riippumatta heidän etnisestä tai uskollisesta taustastaan.

Amnestyn mukaan murhat ovat vain pieni osa siitä, mitä Talibanin valtaamassa maassa todella tapahtuu. Ääriliike on katkaissut puhelinyhteydet monilta alueilta ja kontrolloi sitä, millaisia valokuvia ja videoita alueelta jaetaan.

Suomalaisten kirkkojen yhteistyöelin Suomen ekumeeninen neuvosto (SEN) otti myös tänään kantaa Afganistanin tilanteeseen. Lausunnossaan SEN ilmaisee huolensa siviileihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista ja naisten ja tyttöjen asemasta.

Lisäksi SEN korostaa, että erityisessä vaarassa Afganistanissa ovat erilaiset vähemmistöryhmät, kuten vähemmistösuuntaa edustavat muslimit. Kirkot ovat huolissaan myös naisten oikeuksia puolustaneista henkilöistä, länsimaita palvelleista afganistanilaisista sekä kristityksi kääntyneistä afganistanilaisista ja heidän perheistään.

Ekumeeninen neuvosto muistuttaa, että Suomesta on Afganistaniin palautettu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä vielä kesän aikana huolimatta maan tilanteesta. Kielteiset turvapaikkapäätökset pitäisi kannanoton mukaan arvioida uudelleen ja etsiä keinoja, joilla Afganistaniin palautettuja saadaan takaisin Suomeen ja perheet voidaan yhdistää. Jo Suomessa olevien afganistanilaisten, joiden turvapaikka- tai oleskelulupahakemus on käsittelyssä, tulisi saada ratkaisu hakemukseensa viipymättä. Lisäksi Suomen pitäisi ottaa afganistanilaisia pakolaisia erillisessä kiintiössä. Kiintiössä voisi antaa etusijan niille, joilla on perheside Suomeen.

Afganistaniin on palautettu myös kristityksi kääntyneitä. Tästä aiheutuu erityinen uhka heille.

Afganistaniin on palautettu myös kristityksi kääntyneitä. Ekumeeninen neuvosto korostaa, että tästä aiheutuu erityinen uhka heille ja myös kristityksi kääntyneiden perheenjäsenille Afganistanissa. Afganistanissa muslimin ei ole sallittua kääntyä kristityksi, ja tieto kääntymisestä leviää helposti yhteisössä.

Ihmiset sytyttävät kynttilöitä Helsingin tuomiokirkossa pidetyssä rukoustilaisuudessa Afganistanin puolesta 18. elokuuta.

Ihmiset sytyttävät kynttilöitä Helsingin tuomiokirkossa pidetyssä rukoustilaisuudessa Afganistanin puolesta 18. elokuuta.

Länsimaissa asuvien ja erityisesti kansainvälisen suojelun perusteella turvapaikan saaneiden kristityksi kääntyneiden perheenjäsenet ovat nyt erityisen haavoittuvassa asemassa. Muutenkin perheenyhdistämisiä pitäisi Ekumeenisen neuvoston mukaan nopeuttaa inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi.

Ekumeeninen neuvosto kehottaa kaikkia kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä tarjoamaan keskusteluapua ja tukea kotimaansa tilanteesta ja perheenjäsentensä kohtalosta huolestuneille Suomessa asuville afganistanilaisille.

”Lisäksi kehotamme rukoilemaan Afganistanin ja afganistanilaisten puolesta seurakunnissa ympäri Suomen”, Suomen Ekumeenisen neuvoston puheenjohtajan, arkkipiispa Tapio Luoman ja pääsihteeri Mayvor Wärn-Ranckenin allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.