null ”Eikö Eurooppa ole oppinut historiastaan?” – Kristityt ja muslimit kokoontuivat kukittamaan synagogan aidan ja osoittamaan tukensa juutalaisille

Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi puheessaan, ettei Suomessa ole tilaa minkäänlaiselle uskontojenvastaisuudelle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi puheessaan, ettei Suomessa ole tilaa minkäänlaiselle uskontojenvastaisuudelle.

Ajankohtaista

”Eikö Eurooppa ole oppinut historiastaan?” – Kristityt ja muslimit kokoontuivat kukittamaan synagogan aidan ja osoittamaan tukensa juutalaisille

Ulkoministeri Pekka Haavisto tuli paikalle osoittamaan valtiovallan solidaarisuutta juutalaisille.

Maanantai-iltana kymmenet ihmiset kokoontuivat kukittamaan Helsingin synagogan aidan. Tempaus oli vastalause juutalaisen yhteisön kokemalle häirinnälle.

Viimeksi 9.–10. marraskuuta synagogan edustalle liimattiin juutalaisvastaisia tarroja. Samana yönä vuonna 1938 Natsi-Saksassa hyökättiin laajasti juutalaisia vastaan. Tapahtuma tunnetaan kristalliyönä.

Juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik kertoi olevansa yllättynyt, kuinka suuri joukko synagogan edustalle on kokoontunut.

– Tarrat laittoi yksi mies, mutta en jaksa edes laskea, kuinka monta ihmistä on tuonut kukkia. Maailmassa on paljon enemmän hyvää kuin huonoa, Nadbornik sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Uskon, että kyse on näyttämisen halusta ja isomman juutalaisvastaisen liikkeen matkimisesta.
– Marko Tervaportti

– Ongelma on se, että hyvät teot ovat hiljaisia, kun taas iljettävät ja vihaiset teot ovat äänekkäitä, hän sanoi.

Synagogaan kohdistuu ilkivaltaa joka viikko. Myös Israelin suurlähetystö on joutunut ilkivallan kohteeksi. Nadbornikin mukaan osa seurakuntalaisista pelkää arjessaan.

Kukitustempaukseen osallistuivat uskonnollisten yhteisöjen lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Israelin, Saksan, Itävallan ja Unkarin suurlähettiläät.

Tervaportti: ”Todellinen uskonto ei ole väkivaltainen vaan rauhan uskonto”

Tempauksen syntyi Suomen ortodoksisen kirkon aloitteesta. Yksi kukituksen järjestäjistä oli Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan kuuluva Janne Huttunen.

– Meidän täytyy osoittaa, että mitä enemmän meitä tönitään, sitä lähemmäksi toisiamme tulemme, Huttunen sanoi synagogan edustalla.

– Me olemme kaikki juutalaisia, me olemme kaikki muslimeita, me olemme kaikki ortodokseja, me olemme kaikki luterilaisia. Me olemme kaikki ihmisiä, ja jos ihmisiä kiusataan, silloin pitää tehdä jotain osoittaakseen, että se on väärin.

Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti pitää antisemitismin nousua kammottavana. Hän kertoi keskustelleensa juuri Tukholman kollegansa kanssa ja kuulleensa samanlaisista tapauksista ympäri Pohjoismaita.

Tervaportin on vaikea sanoa, mistä antisemitismi nousee.

– Suomalaisilla ei voi olla mitään huonoja kokemuksia juutalaisista tai mitään varsinaista syytä juutalaisvihaan. Siksi uskon, että kyse on näyttämisen halusta ja isomman juutalaisvastaisen liikkeen matkimisesta, Tervaportti sanoi.

Tervaportti muistutti, että kristinuskolla ja juutalaisuudella on pitkä yhteinen historia.

– On tärkeää näyttää, että todellinen uskonto ei ole väkivaltainen vaan rauhan uskonto. Tunnen ihmisiä eri uskontokunnista, ja voin sanoa, että rauhan rakentamisen ja rakastamisen tavoitteet ovat kaikilla samat, hän sanoi.

Bahmanpour: ”On tärkeää olla vuoroin vieraissa”

Ortodoksien, katolilaisten ja luterilaisten lisäksi synagogan edustalle kokoontui monien muslimiyhteisöjen edustajia. Myös shiialaisen Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour osoitti tukensa juutalaisille. Pari vuotta sitten samanlainen moniuskontoinen joukko kokoontui Resalatin moskeijalle pesemään seinään maalattua FUCK ISLAM -tekstiä.

– Näissä tempauksissa tuntuu hyvältä nähdä, miten ihmiset tulevat osoittamaan solidaarisuutta. Se on omiaan muuttamaan pahan mielen hyväksi. On tärkeää olla vuoroin vieraissa, Bahmanpour sanoi.

Olemme täällä osoittamassa tukea veljeskansalle.
– Mertsi Ärling

– Maailmassa on paljon ikäviä tapahtumia ja vihaa. Mielestäni meidän pitää Suomessa osata tehdä nämä asiat eri tavalla.

Kasvava antisemitismi saa Bahmanpourin surulliseksi.

– Emmekö me ole oppineet mitään historiasta? Haluammeko me kulkea samoja synkkiä polkuja uudestaan?

Atik Ali: ”Antisemitismi lisääntyy ja islamofobia lisääntyy”

Suomen tataarien islamilaisen seurakunnan entinen puheenjohtaja Atik Ali totesi, että rasismi on lisääntynyt Suomessa kymmenessä vuodessa.

– Antisemitismi lisääntyy ja islamofobia lisääntyy. Mutta minulle tulee hyvä olo, kun näen, että emme ole yksin. Meillä on ystäviä.

Tataarit ja juutalaiset ovat Suomen vanhimpia ei-kristillisiä uskonnollisia vähemmistöjä. Yhteisöjen välit ovat vanhastaan hyvät. Synagogan edustalle tuli kaksi nuorta tataarimiestä pelipaidoissa. Tataarien ja juutalaisten jalkapallojoukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan vuosia.

Mertsi Ärling Suomen romanifoorumista tuli paikalle kukkakimpun kanssa.

– Olemme täällä osoittamassa tukea veljeskansalle, Ärling sanoi. Hän muistutti, että myös romanit joutuivat kokemaan holokaustin kauhut.

Kolme naista otti yhteiskuvaa synagogan aidan edessä. Kahdella oli päässään huivit, yhden kihara tukka oli auki. He ovat shiiamuslimi Sara Salmani, sunnimuslimi Habiba Ali ja juutalainen Miriam Attias.

– Itkettää. Täällä on niin paljon kukkia ja ihmisiä, Attias sanoi.

Kirkon Ulkomaanavussa työskentelevä Ali kertoi olevansa paikalla osoittaakseen solidaarisuutta siskojaan ja veljiään kohtaan.

– Tuemme toisiamme. Viimeksi olimme Resalatissa, nyt olemme täällä, Ali sanoi.

Sara Salmani kuuluu shiialaiseen Resalat-yhdyskuntaan.

– Valitettavasti meidän yhteisöjämme yhdistää se, että koemme väkivaltaa ja ilkivaltaa. Mutta on upeaa nähdä, että täällä on niin paljon ihmisiä eri taustoista.

Sekä Salmani että Ali ovat huomanneet, että muukalaisvihamielisyys lisääntyy.

– Juutalaisvastaisuus ja muslimivastaisuus ovat tilastollisesti samaa ilmiötä, Salmani sanoi.

Kukat puhuvat enemmän kuin sanat

Tilaisuudessa puhuivat muun muassa ortodoksisen kirkon pappi, Suomen ekumeenisen neuvoston entinen puheenjohtaja Heikki Huttunen ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

– En usko, että tarvitaan kovin monta sanaa. Nämä kukat kertovat siitä, mitä ihmiset ajattelevat, Huttunen sanoi.

– Tässä me olemme: helsinkiläisiä, suomalaisia, kristittyjä, muslimeita, juutalaisia, ehkä ihmisiä ilman uskonnollista taustaa. Ja tämä on meidän viestimme tänään.

Suomi on maa, jossa kaikkien ryhmien pitäisi voida toimia rauhassa ja harjoittaa uskontoaan rauhassa.
– Pekka Haavisto

Haavisto totesi puheessaan, ettei Suomessa ole tilaa juutalaisvastaisuudelle tai minkäänlaiselle uskontojenvastaisuudelle.

Haavisto kertoi Kirkko ja kaupungille tulleensa paikalle osoittaakseen valtiovallan solidaarisuutta juutalaisille.

– Suomi on maa, jossa kaikkien ryhmien pitäisi voida toimia rauhassa ja harjoittaa uskontoaan rauhassa. Sellainen toiminta, jossa uhataan tai häiritään, ei ole Suomessa hyväksyttävää.

Myös Haavisto ihmettelee, eikö Eurooppa ole oppinut historiastaan.

– Kaikkein dramaattisinta on historian väärentäminen: että kiistetään holokausti. Sellainen huolestuttaa. Mutta ainakin tässä on aktiivinen joukko, joka reagoi toiseen suuntaan.

19.11.2019 jutusta on korjattu muutama lyöntivirhe ja väärä aikamuoto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.