null Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik järkyttyi käräjäoikeuden ratkaisusta: ”Hakaristilipun esillä pitäminen on kansanmurhan vaatimista”

Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi lähdössä natsien hakaristilippujen kanssa Kaisaniemestä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018. Helsingin käräjäoikeuden mukaan poliisi ei olisi saanut ottaa lippuja pois.

Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi lähdössä natsien hakaristilippujen kanssa Kaisaniemestä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018. Helsingin käräjäoikeuden mukaan poliisi ei olisi saanut ottaa lippuja pois.

Ajankohtaista

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik järkyttyi käräjäoikeuden ratkaisusta: ”Hakaristilipun esillä pitäminen on kansanmurhan vaatimista”

Yaron Nadbornikin mielestä Suomessa on jotain pahasti pielessä, jos hakaristilipun kantamista mielenosoituksessa ei voida oikeudessa tuomita lainvastaisena.

Helsingin käräjäoikeus päätti 30.8., etteivät hakaristilippuja itsenäisyyspäivän 2018 Kohti vapautta -mielenosoituksessa kantaneet miehet syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan kulkueessa kannetut liput liitetään yleisesti 1940-luvun natsi-Saksan ideologiaan, johon sisältyivät juutalaisvainot, rotuoppi sekä juutalaisten ja eräiden muiden vähemmistöjen joukkotuhonta. Tämä ei oikeuden mukaan riitä siihen, että lipun kantaminen voitaisiin tuomita kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Oikeus katsoi, että vastaajien ei ole näytetty levittäneen viestiä, jolla olisi uhattu ja solvattu eri maahanmuuttajaryhmiä. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen, joten asian käsittely jatkuu siellä.

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik on tyrmistynyt siitä, että Suomen laissa on hakaristilipun suuruinen aukko. Sen mukaan natsilippu ”on ihan fine”.

– Olen jo pitkään sanonut, että Suomen lainsäädännössä on ihan valtavasti ongelmia. Vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi joulukuussa 2018, että hakaristilipun esillä pitäminen on yhdenvertaisuuslain mukaista häirintää, niin silti käräjäoikeus ei näemmä pysty tuomitsemaan lipun käyttöä lainvastaisena.

Nadbornikin mielestä pitäisi olla itsestään selvää, että hakaristilippu loukkaa ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia ja on kiihottamista kansanryhmää vastaan. Niin voimakkaan symbolin esillä pitämisen pitäisi olla kielletty ja rikoslain mukaan rangaistava teko, kuten monessa muussa Euroopan maassa.

– On käsittämätöntä ja omituista, että asiasta edes pitää keskustella.

Yaron Nadbornik on Helsingin juutalaisen seurakunnan johtaja ja mukana myös uskontojen yhteistyöelimen USKOT-foorumin hallituksessa. Kuva on otettu viime syksynä Uskontojen rauhankävelyllä Helsingissä.

Yaron Nadbornik on Helsingin juutalaisen seurakunnan johtaja ja mukana myös uskontojen yhteistyöelimen USKOT-foorumin hallituksessa. Kuva on otettu viime syksynä Uskontojen rauhankävelyllä Helsingissä.

Hakaristilipulla ei ole mitään tekemistä yksilönvapauden kanssa

Holokaustissa tapettiin kuusi miljoonaa juutalaista. Millaisena viestinä koet hakaristilipun kantamisen mielenosoituksessa Helsingin keskustassa?

– Kyllä se on kansanmurhan vaatimista. Joka ei sitä pysty ymmärtämään, ei ole elämässään paljon lukenut eikä oppinut, Yaron Nadbornik sanoo.

Nadbornik muistuttaa, että Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut tekemään paljon turvallisuutensa eteen. Juutalaisten uhkailussa, ilkivallassa ja häirinnässä hakaristi on usein esillä oleva symboli. Sillä viestitään, että ollaan samaa mieltä Hitlerin kanssa ja että kansanmurhien pitäisi jatkua.

Kukaan täysjärkinen ihminen ei voi puolustaa hakaristilippua suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ylen tiistaina tekemän uutisen mukaan valtaosa eduskuntaryhmistä olisi valmis kriminalisoimaan hakaristilipun käytön julkisuudessa. Poikkeuksen tekivät kansanedustaja Ano Turtiainen sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmä. Sen puheenjohtaja Ville Tavio kertoi kantavansa suurempaa huolta yksilönvapauden rajoituksista kuin hakaristilipun käytöstä suomalaisessa yhteiskunnassa. Mitä ajattelet tästä?

– Kukaan täysjärkinen ihminen ei voi puolustaa hakaristilippua suomalaisessa yhteiskunnassa. Ei sillä ole mitään tekemistä yksilönvapauden kanssa. Ihmisarvo ja oikeus elämään ovat kaiken yläpuolella ja koskevat kaikkia. Natsilippujen heiluttelijat haluavat viedä osalta ihmisistä ihmisoikeudet ja mahdollisuuden arvokkaaseen elämään, Nadbornik sanoo.

Toivoisitko, että puolueet lähtisivät tarvittaessa kaikki yhdessä muuttamaan lakia, jotta natsilipun kantaminen mielenosoituksessa ei enää olisi mahdollista?

–  On vaivaannuttavaa, jos ne eivät lähde.

Holokaustin uhrien muisto: “Ihmiskunnan on opittava historiastaan”

Myös Holokaustin uhrien muisto ry:n hallitus otti tuoreeltaan kantaa käräjäoikeuden maanantaiseen päätökseen. Sen mukaan hakaristilippujen kantajien ilmeinen tarkoitus oli osoittaa hyväksyntää natsi-Saksalle ja sen joukkotuhopolitiikalle. Koska laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tulkinnanvarainen, sitä pitäisi muuttaa samalla tavalla kuin monissa muissa Euroopan Neuvoston maissa. Niissä kansanmurhaan liittyvien tunnusten käyttö on säädetty rangaistavaksi.

Sananvapaus on yhdistyksen mukaan demokratian kulmakivi ja perusarvo. ”Ihmiskunnan on kuitenkin kehityttävä ja opittava omasta historiastaan. Ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteiskunnassa pidetään hyväksyttävänä, että ei voida sallia sellaisten ideologioiden edistämistä, jotka ovat keränneet ihmisiä keskitys- ja vankileireille ja joukkotuhonneet kanssaihmisiämme rodullisin ja muin vastaavin perustein”, sanotaan kannanotossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.