”Ihmisen pitää äänestää kaikissa vaaleissa” – Näin sujui seurakuntavaalien ennakkoäänestys eri puolilla pääkaupunkiseutua
Ensimmäisinä ennakkoäänestyspäivinä ääni annettiin muun muassa tutulle, konkarille, vaalikoneen suosittelemalle ja hyvälle ihmiselle. Kirkko ja kaupunki kävi kuulostelemassa äänestäjien tunnelmia Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
Periaate äänestää kaikissa vaaleissa, tuttu ehdokas, toive kirkon muuttumisesta, mieleen jäänet historianopettajan sanat ja ilo siitä, että voi ylipäätään äänestää. Monenlaiset syyt toivat pääkaupunkiseutulaiset vaaliuurnille seurakuntavaalien ensimmäisinä ennakkoäänestyspäivinä 8. ja 9. marraskuuta.
Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian toimipisteessä Pasilassa on tiistaina kahdelta hiljaista. Aamulla ja lounasaikaan, kun opiskelijoita on enemmän paikalla, äänestäjiä oli käynyt, mutta nyt vaalivirkailijoilla on hetki luppoaikaa.
Onneksi markkinoinnin ja viestinnän lehtori Merike Koskinen saapuu paikalle ja päättää hyödyntää mahdollisuuden äänestää työpaikalla.
– Äänestän kaikissa vaaleissa, se on kansalaisvelvollisuus.
Koskisen kotikaupungissa Vantaalla oli ehdolla joitakin tuttuja, mutta ääni meni ehdokkaalle, jota vaalikone suositteli. Seurakuntavaaleissa äänestäminen tuntuu vaativan hieman perehtymistä.
– Oli vaikea hahmottaa, mitä eri ehdokaslistat ajavat, Koskinen sanoo.
Ääni tutulle, konkarille ja vaalikoneen suosittelemalle
Leppävaaran seurakunnan äänestyspiste Sellon ostoskeskuksessa erottuu edukseen: sijainti on keskeinen, äänestyskopit tyylikkäät ja tarjolla on kaikenlaista vaalisälää, suklaata, kyniä, tarroja. Erityisen suosittuja ovat vaali-ilmapallot. Äänestäjiä varten on tuotu myös tabletti, josta voi vielä tarkistaa vaikka kotiseurakuntansa tai käyttää vaalikonetta.
Yksi äänestyskoppi on pienikokoinen ja pässikuvioinen, sillä Espoossa on käynnissä myös lasten vaalit, joissa äänestetään siitä, millainen lastentapahtuma Tapiolan kirkolla pitäisi järjestää. Englantia puhuva hyvin nuori äänestäjä saa kirkkoherra Kalervo Salolta selostuksen siitä, mistä on kyse, ja käy kopissa panemassa rastin ruutuun.
Helsinkiläinen Olli Siitonen on juuri päättänyt työpäivänsä ja äänestää Sellossa, joka osui sopivasti reitin varrelle.
– On velvollisuus äänestää. Kirkkoon liittyvät asiat ovat minulle tärkeitä, koska kirkko myös auttaa ihmisiä, Siitonen sanoo.
– Äänestin ehdokasta, joka hoitaa hommat, vie varmasti asioita eteenpäin.
Espoolainen Hanna Kahelin äänesti ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa.
– En ole vuosiin äänestänyt, mutta nyt aktivoiduin. Halusin äänestää ehdokasta, jolla on samanlaiset arvot. Käytin vaalikonetta. Siellä oli mielestäni hyviä kysymyksiä.
Vaaliämpäreitä ja heijastimia
Sellon kirjaston puolella äänestäjiä on käynyt pitkin päivää tasaisesti. Leppävaaralaiset Juhani ja Irja Lehtovaara äänestävät seurakuntavaaleissa aina.
– Kyllä se sinne vanhemman puolelle takertuu. Äänestin sellaista henkilöä, jolla on kokemusta, Juhani Lehtovaara sanoo.
Joanna Weckman oli löytänyt ehdokkaiden joukosta tutun. Äänestäminen tuntui ylipäätään tärkeältä.
– Käytän äänioikeuttani, koska ei se ole itsestäänselvyys tässä maailmassa, että saa äänestää. Tätä olen sanonut myös lapsille.
– Halusin äänestää arvojeni mukaista ehdokasta. Minulle on tärkeää, että hyväksytään kaikki, ja että kirkon toiminta on kaikille avointa.
Nuoria äänestäjiä ei Sellossa juuri nyt näy, mutta periaatteessa heitä voisi ollakin, seurakuntavaaleissa kun saa äänestää jo 16-vuotiaana. Leppävaaran seurakunnan nuorisotyönohjaaja Mio Mokki uskoo, että nuorimmat saa äänestämään kutsumalla heitä henkilökohtaisesti, ei vain jakamalla vaali-infoa.
– Ja sitten pitäisi olla myös nuoria ehdokkaita. Meillä on ainakin yksi, ja sitten on kolmikymppisiä.
Espoon tuomiokirkkoseurakunnan äänestyspisteellä K-market Lähderannassa äänestäjille on tarjolla sekä heijastimia että pinkkejä vaaliämpäreitä, joissa on teksti ”Pohjalla, pinnalla, rinnalla”.
Espoolainen Arja Fredrikson toivoo, että useampi äänestäisi, kirkko uudistuisi ja että kirkko olisi enemmän ihmisten näköinen.
– Äänestin henkilöä, jonka tunnen. Minulle tärkeitä asioita ovat lasten asiat, kasvatus ja terveys.
”Ihmiset eivät tiedä, mitä seurakunnassa tehdään”
Toinen ennakkoäänestyspäivä 9. marraskuuta on käynnistynyt Tikkurilan Laurea-ammattikorkeakoulussa verkkaisesti. Helsingin yliopistossa kotitalousopettajaksi opiskeleva Helena Mäntylä on tullut hakemaan ammattikorkeakoululta kirjoja ja äänestää samalla.
– Ihmisen pitää äänestää kaikissa vaaleissa. Näin historian ja yhteiskuntaopin opettaja opetti koulussa, Mäntylä perustelee.
Mäntylä etsi sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla.
– Kysymykset olivat mielestäni ihan perinteisiä. Nuoria ehdokkaita oli aika vähän.
Tikkurilan kirkolla ensimmäisenä äänestyspäivänä oli ollut jopa jonoa, ja keskiviikkonakin äänestäjiä käy tasaista tahtia. Tikkurilalainen Kari Salminen äänesti ehdokasta, joka on tuttu, luotettava henkilö.
Mitä äänestysaktivisuuteen tulee, Vantaa on ollut pohjalla sekä kuntavaaleissa että seurakuntavaaleissa. Vuoden 2018 vaaleissa vain yhdeksän prosenttia vantaalaisista kirkon jäsenistä käytti mahdollisuuden vaikuttaa.
– Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Ehkä siitä, että tämä on kaupunkina vähän hajallaan, Vantaalla on kaksi keskustaakin, Salminen pohtii.
Korson kirkon äänestyspisteellä on iltapäivällä hiljaista, pihan toisella puolella monitoimikeskus Lumossa käy muutamia äänestäjiä. Korsolaisen Raili Palmun ääni meni tutulle ihmiselle.
– Kuulun Korson seurakunnan vapaaehtoisten ryhmään ja niistä piireistä löytyi ehdokaskin. Hän on samaa ikäluokkaa ja hyvä ihminen.
Selitykseksi huonoon äänestysprosenttiin Palmu tarjoaa ainakin tietämättömyyttä.
– Luulen, että ihmiset eivät tiedä, mitä kaikkea seurakunnassa tehdään. Se on paljon muutakin kuin häät, hautajaiset ja kasteet.
Linjansa säilyttävä ehdokas sai äänen
Malmintorin kauppakeskuksessa seurakuntavaalien äänestyspiste on Plaza Mocca -kahvilan vieressä. Yhteistyötä tehdään: kun ääni on annettu, äänestäjä saa lapun, jolla saa ilmaiset vaalikahvit.
Oulunkylässä asuva Tarja Huuhka äänesti kauppareissun ohessa tuttua nimeä, joka ajaa samanlaisia arvoja kuin mitä itsellä on.
– Hän ei ole sillä tavalla tuttu, mutta olen lukenut hänestä.
Tapio Kaleva Puistolasta oli katsonut Kirkko ja kaupungin vaaliliitteestä ehdokkaita.
– Äänestin henkilöä minulle sopivimmasta ryhmästä. Myös asuinpaikka vaikutti.
– Ehdokkaalla pitää olla oma linja ja hänen pitää olla tietoinen siitä, mitä ajaa valtuustossa.
Niin ikään Puistolasta oleva Antti Hilmola oli myös katsonut ehdokkaiden asuinpaikkoja, mutta muullakin oli merkitystä.
– Äänestin ehdokasta, joka on samalta alueelta. Myös ammatti ja poliittinen puolue vaikuttivat.
Arja Kaunisto Savelasta arvelee, että syy seurakuntavaalien matalaan äänestysprosenttiin on se, että ihmisiä ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta. Hän on kuitenkin elävä esimerkki siitä, että sekin voi muuttua: Kaunisto äänesti juuri ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa.
– Lehdissä oli asiaa vaaleista ja ajattelin, että nyt pitää äänestää nuoria. Ehdokkaan löysin vaalikoneesta.
Vielä ehtii äänestää
Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina 8.11. ja päättyy lauantaina 12.11. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11.
Ennakkoon voi äänestää missä vaan, kunhan mukana on henkilöllisyystodistus. Varsinaisena vaalipäivänä äänestetään omassa kotiseurakunnassa.
Äänestää voi jokainen kirkon jäsen, joka on vähintään 16-vuotias.
Pääkaupunkiseudulla vaaleissa äänestetään kahdella äänestyslipukkeella. Toisella äänestetään ehdokasta seurakuntaneuvostoon, jossa päätetään kotiseurakunnan asioista. Toisella äänestetään ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon, jossa päätetään kaupungin kaikkien seurakuntien asioista. Osa luottamushenkilöistä päätyy myös kirkolliskokoukseen, joka on ikään kuin kirkon eduskunta.
Äänestyspaikkoja on esimerkiksi kirkoissa, kappeleissa ja muissa seurakuntien tiloissa, kauppakeskuksissa, ruokakaupoissa, kouluissa ja muissa oppilaitoksissa sekä kirjastoissa. Lähimpää äänestyspaikkaa voi etsiä vaikka netistä. Ehdokasta voi etsiä esimerkiksi vaalikoneen avulla.
Lisätietoa vaaleista Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Vantaalla.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Seurakuntavaaleissa äänesti pääkaupunkiseudulla ennakkoon 28 600 ihmistä – äänestysvilkkaus laski hieman edellisvaaleista
AjankohtaistaVarsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 20.11. Espoon keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja toivoo näkevänsä silloin jonoa äänestyspaikoilla.