Lauri Maarala kehottaa kuulostelemaan, mitä hiljaisuus saa itsessä aikaan.
”Koko Jeesuksen salaisuus on hiljaisuudessa” – Hengellinen ohjaaja Lauri Maarala antaa vinkkejä hiljentymiseen
Pysähtyminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa. Jos on jatkuvasti tarjolla olevien yllykkeiden vietävänä, saattaa tulla tunne, että on jotenkin hukassa omassa elämässään.
Lauri Maaralalla on olohuoneessaan pieni puusta tehty yksinkertainen rukousjakkara. Siihen hän istahtaa ja katsoo ikkunasta avautuvaa luontoa.
– Kun huokaan Jumalan puoleen, rukoilen myös ikkunastani näkyvän luomakunnan kanssa. Jakkara on auttanut rauhoittumaan, mutta yhtä lailla hiljaisuus seuraa nykyisin minua, kun lähden kävelemään tai pyöräilemään, ja pysähdyn hetkeksi, Maarala kertoo.
– Jumala ei jakkaraa tarvitse, vaan minä, jotta saan asettauduttua paikalleni.
Jeesus vetäytyi aamuin illoin hiljaisuuteen
Rauhoittumisen menetelmät ovat Lauri Maaralan mukaan eri uskonnoissa aika samoja. Kaikki suurten maailmanuskontojen perustajat Jeesuksesta alkaen ovat harjoittaneet hiljaisuutta. Hänen mielestään hengellistä elämää ei voi elää, ellei hiljentymisestä pidä kiinni.
Hän muistuttaa, etteivät hiljaisuuden menetelmät ole kenenkään yksityisomaisuutta, vaan ihmiskunnan löytämiä asioita.
– Kun asettaudun tähän, hengitän muutaman kerran ja rauhoitan itseni. Tapa oli jo Jeesuksen aikoinakin käytössä. Hän vetäytyi aamuin illoin hiljaisuuteen, ja ennen toimintansa aloittamista vietti 40 päivää erämaassa. Raamatusta löytyy valtavasti tuokiokuvia hiljaisuuteen vetäytymisestä. Koko Jeesuksen salaisuus on mielestäni siinä.
– Olennaista on löytää itselle sopiva tapa rauhoittua. Kun rukoilen, meditoin ja olen hiljaisuudessa, en ole yksin. Mukanani ovat myös kaikki mielessäni olevat ihmiset.
Lauri Maaralan kotona Helsingin Laajasalossa on rukousjakkara.
Maaralan Raamatussa on paljon merkintöjä.
”Väsyin maailman parantamiseen”
Lauri Maaralan matka mietiskelyn pariin alkoi väsymisestä. Hän kertoo olleensa yhteiskunnallisesti suuntautunut pappi, joka opiskeli pitkään.
– Halusin muuttaa maailmaa paremmaksi, mutta väsyin siihen. Sain työpaikalla tehtäväksi järjestää vaellustoimintaa Lapissa. Kerran kun palasimme pohjoisesta aloin miettiä, miten saisin luonnossa löytyneen rauhan osaksi arkea. Aloin lukea Vanhan testamentin psalmeja joka aamu. Sitä teen yhä vieläkin. Otan sieltä jonkin jakeen päivän tai viikon matkaan. En silloin sitä sen kummemmin ajatellut, mutta sehän on ikivanha tapa.
Sen jälkeen Maarala meni retriitinohjaajien koulutukseen. Hän perehtyi myös hengellisen ohjauksen menetelmään ja trappistimunkki Thomas Keatingin sydänrukoukseen, joka on lähellä ortodoksien rukousta. Rukousta toistetaan hetken aikaa ja sitten ollaan hiljaa.
– Siitä lähtien sanaton hiljainen rukous on ollut minulle tärkeää. Aamun omat rukoushetket ovat niitä, joitten varassa elän.
Maarala on myös yksi Poitsilan kartanossa Haminassa toimivan kristillisen luostariyhteisön Via Silentiin perustajista.
Psalmit ovat ikivanha rukouskirja
Pysähtyminen ei ole helppoa. Elämme jatkuvasti tarjolla olevien yllykkeiden keskellä. Silloin saattaa tulla tunne, että on jotenkin hukassa omassa elämässään. Saattaa alkaa miettiä, kuka oikeastaan olen, ja mikä tai kuka minua ohjaa?
– Olemme hädässä siksi, ettemme ole kotonamme. Emme muista perustaamme, vaan etsimme koko ajan tietä sinne, mistä olemme lähtöisin. Elämän perimmäisen todellisuuden hukkaaminen on koko ihmiskuntaa koskeva suuri kysymys, Lauri Maarala pohtii.
– Hiljaisuuden harjoittaminen auttaa meitä löytämään yhteyden sekä omaan sisimpäämme että Jumalaan. Siksi se on niin olennaisen tärkeää.
Jakkara auttaa rauhoittumaan.
Maarala palaa luomiskertomukseen: Kun ihminen luotiin, Jumala puhalsi häneen henkensä. Jumalan hengitys on meissä siis syntymästämme saakka. Meissä on Jumalan kokoinen aukko, jonka vain hän voi täyttää.
– Rukous on jo sinussa, sitä ei tarvitse etsiä. Se on hengen huokausta. Rukous ei siis paljon vaadi, huokaisu riittää, Maarala vakuuttaa.
– Emme vain malta istua alas ja huokaista. Mutta kun teet sen, huomaat kyllä huokaavasi ainakin läheistesi puolesta.
Maarala hiljentyy itse yhä lukemalla psalmeja, kristittyjen ja juutalaisten rukouskirjaa. Tapa on säilynyt. Muutama psalmin ajatus mielessä voi lähteä levollisesti kohti uutta päivää.
– Kun Jumala katsoo puoleemme, on kaikki hyvin. Hädässä ihminen on aina silloin, jos kokee, että Jumala on kääntänyt katseensa pois. Se on oikeastaan psalmien ainoa teologia.
”Hiljaisuutta ei kannata puhua puhki”
Lauri Maarala kehottaa rauhassa kuulostelemaan, mitä hiljaisuus saa itsessä aikaan, eikä ryntäämään heti jakamaan kokemuksiaan.
– Hiljaisuutta ei kannata puhua puhki. Voi rauhassa odottaa ja katsoa mitä tapahtuu. Aina ei tiedä, mitä asioita nousee pintaan. Tietoisuuteen voi nousta alitajunnasta ajatuksia, joita on torjunut, eikä sitä pidä pelästyä. Ajatuksista voi päästää irti ja antaa ne Jumalan käsiin. Jumala hyväksyy meidät joka tapauksessa sellaisina kuin olemme.
– Kun päivittäistä hiljentymistä jatkaa, aikaa myöten alkaa tapahtua sisäistä muutosta, myös puhdistautumista. Vähitellen ihminen voi parantua sisäisesti. Joskus voi tietysti nousta esiin asioita, joista on hyvä puhua jonkun kanssa.
Syvin muutos on Maaralan mukaan ehkä siinä, että elämä rauhoittuu ja yksinkertaistuu. Alkaa tunnistaa asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä ja joille haluaa raivata elämässään tilaa.
– Kun saa kokemuksen siitä, miten myötätuntoisesti Jumala katsoo kaikkea luomaansa, se alkaa vaikuttaa siihen, miten itse katsoo elämää, toisia ihmisiä ja luomakuntaa – kaikkea mitä elämässä kohtaa.
Vinkkejä hiljentymiseen
– Etsi paikkoja, joissa voit olla hetken rauhassa. Hiljaisuus ei ole mitään monimutkaista. Se on yhtä yksinkertaista kuin hengittäminen. Pelkkä alas istuminen ja hengittäminen muistuttaa siitä, kuka hengen on sinulle antanut.
– Pari pysähdyshetkeä päivässä tekee hyvää. Noin 15–20 minuutin hiljentyminen aamulla sävyttää koko päivää. Lounastauonkin voi rauhoittaa. Jos sinun pitää kuunnella muita, rauhoitu sitä ennen viideksi minuutiksi. Kyky kuunnella toisia paranee hiljaisuuden harjoittamisella.
– Saat paremmat unet, kun laitat älylaitteet kiinni tuntia ennen nukkumista. Ja voisiko se, mitä viimeiseksi illalla teet olla jotakin, mikä vie elämän syviin ulottuvuuksiin – esimerkiksi hyvää lukemista ja iltarukous.
Hiljenny kuuntelemalla Kirkko ja kaupungin psalmimeditaatioita.
Lauri Maarala on kirjoittanut Kirkko ja kaupungille artikkelisarjoja Gurun opissa ja Hyvää pyhää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Stressi helpotti, uni parani – näin hiljaisuuden retriitti vaikuttaa
HengellisyysOsallistujien kokemukset kertovat, että hiljaisuuden retriitti voi lisätä hyvinvointia monella tavoin, mutta se ei sovi kaikille. Mitä siellä oikein tapahtuu?


Hyvää pyhää: Vetäydy välillä hiljaisuuteen
Hengellisyys