null Ilmastoahdistuksen voi kääntää toiminnaksi – ”On myös muita ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin”

Suvi Silventoisen vetämässä lukupiirissä tehdään henkisiä harjoituksia ja opetellaan kartoittamaan omaa tunnekartastoa.

Suvi Silventoisen vetämässä lukupiirissä tehdään henkisiä harjoituksia ja opetellaan kartoittamaan omaa tunnekartastoa.

Ilmastoahdistuksen voi kääntää toiminnaksi – ”On myös muita ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin”

Teologian opiskelija ja erikoiskirjastovirkailija Suvi Silventoinen ajattelee, että kirkon kuuluu olla läsnä ilmastoahdistuksen kaltaisissa isoissa aiheissa.

Teologian opiskelija ja erikoiskirjastovirkailija Suvi Silventoinen, vedät ensi keväänä Espoossa lukupiiriä, jonka nimi on Ilmastoahdistuksesta toivoon. Miten idea sai alkunsa?

– Olin kuuntelemassa Panu Pihkalan luentoa, jonka jälkeen tartuin hänen Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo -kirjaansa (Kirjapaja 2017). Tapiolan seurakunnassa työskentelevä tuttavani innostui myös kirjasta, ja näin pääsin vapaaehtoisena vetämään lukupiiriä.

Kenelle lukupiiri on suunnattu?

– Lukupiiri on avoin kaikille, joita ympäristöasiat kiinnostavat tai ahdistavat. Lukupiirissä luetaan Panu Pihkalan kirjaa. Kirja on saatavilla kirjastoista. Lukupiirillä on muutamia kappaleita, joita voi myös lainata.

Tapaamisia on kuusi. Mitä niissä tehdään?

– Tarkoitukseni on tuoda mukaan hengellisiä tunteisiin liittyviä harjoituksia, kuten hiljentymistä. Lisäksi harjoittelemme oman tunnekartaston kartoittamista. Voimme pohtia, minkälaisia tunteita kirjan lukeminen herättää, ja nouseeko osallistujilla esiin samantyyppisiä vai erilaisia tunnekokemuksia. Mistä ne nousevat ja miten ne voisi kääntää voimavaraksi ja aktiivisiksi teoiksi?

Miksi tällaiselle lukupiirille on tarvetta?

– On kirkon tehtävä olla läsnä tällaisissa isoissa aiheissa. Lukupiiri tarjoaa tilaisuuden kohtaamiselle ja jakamiselle turvallisessa ympäristössä. Se on tärkeää ja merkityksellistä.

Miten ihminen voi säilyttää ilmastonmuutoksen keskellä toivon?

– On hyvä tiedostaa, että vaikka itse olen vain pisara meressä, on myös muita ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin.

Ilmastoahdistuksesta toivoon -lukupiiri 19.1, 2.2, 16.2, 2.3, 16.3 ja 30.3. kello 18. Paikka EJY Kauppamiehentie 6, Espoo. Salissa on mahdollista kokoontua turvavälein. Teetarjoilu. Keskustelua johdattaa Suvi Silventoinen.  Ilmoittautuminen Tapiolan seurakunnan diakoniatyöntekijälle Merita Hietaselle merita.hietanen@evl.fi tai p. 040 531 1009 viimeistään 7.1.2021.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: